• 22ats.

    Ar dažnai valgote lašišą?

    O realybė tokia : laukinių lašišų mėsa raudona dėl ypatingo okeaniškojo meniu, kuriuo laisvėje mėgaujasi taip visų trokštamos sidabrašonės. Fermų gyventojoms tenka mėgautis kasdien tuo pačiu racionu, kurį sudaro mišinukas taip vadinamų kombinuotų pašarų - liaudiškai "kombikormu" vadinamu. Kad naminukės lašišiukės mėsytė išliktų rausva, fermeriai į pašarą žeria dirbtiną dažiklį, skambiu pavadinimu KANTAKSANTINAS. Eurokomisijos duomenimis, dažnas tokios lašišos vartojimas mityboje pasibaigia akies rainelės suirimu ir visišku apakimu. Deja, "malonumai" tuo nesibaigia. Dėl "lopšelio-darželio", kuriame žuvytės yra auginamos, mažo gyvenamo ploto ir gausaus gyventojų skaičiaus, ligų skaičiaus augimas adekvatus fermerio kišenės pilnėjimui. Tam, kad derlius neišstiptų, į pagalbą pasikviečiami civilizacijos galingieji - antibiotikai, kurių galutinė nusėdimo vieta jūsų, taip skaniai kertančių šį "delikatesą", organizmai. Ar jums jų reikia ? Spręskite patys. Priminsime tik tiek, kad be visų minėtų nemokamų priedų, kartu su dirbtinai užauginta lašiša gaunate ir 10 kartų didesnį kiekį polichloruoto difenilo ir dioksino, negu valgant natūraliai užaugusią žuvį. "Dirbtinai užaugintos lašišos vartojimas dažniau nei vieną kartą per mėnesį padidina galimybę susirgti onkologinėmis ligomis" - rašo autoritetingas mokslo žurnalas "Science". Ne retas atvejis, kai dirbtinai užaugintoje lašišoje randamas padidintas ir sunkiųjų metalų kiekis. Narve užauginta lašiša neturi retų aminorūgščių ir baltymų, dėl kurių taip vertinama laukinė jos sesė.
    Be to lašišoje yra didelis jodo kiekis, o jodo perteklius organizmui - nepageidautinas.
    Tai štai tokios žuvelės ir tokios tokelės.

    JurgelaMaistas ir gėrimaiĮsimintasĮsiminti

Atsakymai

  1. 3

    jei kas pagamintų, tai valgyčiau, o pati neturiu sugebėjimų paruošti, rukyta man rieboka, todėl neperku, bet parduotuvėse turėtų daugiau būti info apie žuvis, kur jos pagaunamos, kokių turi vitaminų, kaip ruošiamos, nes tenka matyti daug retų žuvų, kurių pavadinimai man nieko nesako, ir kiti jų nepirks, nes neaiškios, todėl ir sugenda begulėdamos.

    vinipukas

  2. 3

    Labai megstu lasisa.Daznai neperku,bet man tai super delikatesine zuvyte,be galo skanu :).Na,del to,kas sveika,nesveika tai tikrai nesigilinu.Daug kas nesveika,jei atvirai...,jei pradeti gilintis iki tokio lygio..,tai ne tik lasisoj "aptiksi" ivairiu nenaudingu medziagu.Manau,esme kainoje :).Kadangi per brangu pirkti,tai zmogus "pasiguodzia" tokiais straipsniais,kai negali ipirkti jos.Ir tiek.

    geguziukas

  3. 3

    As zuvies jokios nevalgau tai ir lasisos neperku,na o vyras karts nuo karto nusiperka ir su vaikais valgo.

    Ermita

  4. 3

    beveik neperku,nes tiesiog per brangu tokia nezmoniska kaina,nebent retkarciais vaikui gabaleli,su bulvyte ir sviestuku skaniai suvalgo..o perkant ja pas mus niekas neraso kur ji uzauginta..

    sandritute

  5. 2

    Daznai neperku. Bet jei labai uzsinoriu rytojaus nelaukiu, lekiu iskart pirkti lasisos. Daug jos neiperku, tik po gabaliuka paskanauti. Dazniausiai renkuosi rukyta.

    Imbiere

  6. 2

    Perku, bet labai retai, nes kainuoja pakankamai brangiai. Dazniausiai perku gyva karpi, arba saldyta lydeka.

    ZivileN

  7. 2

    Dažniau ją pirkdavau, kai ėjau į darbą, tai tada sumuštinukus pasidarydavau. Šiuo metu neperku, nes mano vaikai jos nemėgsta, o aš namuose su mergaite "sėdžiu". Tai poreikio kaip ir nėra :)

    trejetukas

  8. 2

    daznai, vaikui sumustinius su ja darau, kartais kepu..

    Jorkaile

  9. 2

    Dabar reciau,o kai mergina buvo mazesne,tai koses dazniau virdavau,1-2kart i savaite,siaip is parduotuves stengiuosi nepirkti,turim gera pardaveja zuvies skyriuje,kuri parekomenduoja ir pasako kada geriau pirkti ir kokia,visada pasako kuri lasisa vietine,o kuri parvesta is uz juros ir sveikesne.Tai gi stengiames tada uzsipirkti truputi daugiau,kad butu keliem kartams.

    pavasarinuke

  10. 2

    valgom labai retai,labiau patinka lydeka

    nesvarbu