• 7ats.

    Vaikucio dnr tyrimas del ligu paveldimumo

    Siuo metu gyvenu uzsienyje. Nezinau ar tokius tyrimus daro Lietuvoje, ir man siek tiek neramu. Net nezinau ar jis butinas, ir vis dar abejoju ar darytis ta tyrima. Gyd. pasake tik tiek, kad paims vaikucio kraujo (laukiuosi 16-ta savaite) ir istris jo dnr del ligu paveldimumo. Mano suzadetinis mano, kad nebutina si tyrima atlikti, nes tikimybe kad musu vaikuciui kazkas negerai tik 1 is 800. Be to, net neisivaizduoju kaip ta procedura vyktu, t.y. kaip galima is dar negimusio vaiko paimti krauja... Beje, tie tyrimai ir nemazai kainuoja. Kaip jus manot, ar verta atlikti si tyrima?

    RainbouTestai ir tyrimaiĮsimintasĮsiminti

Atsakymai

  1. 1

    jei giminei pasitaike kokie apsigimimai,tada darykis

    sandi

  2. 1

    Po to pas mus kai vaikutis gimsta ligoninėje ima vaikučio kraujuką ir siunčia ištirti dnr.

    aidaS

  3. 1

    Šiaip pas mus jis nėra būtina ir yra nemokamas.Mes darėmės Kaune,bet tik dėl to kad žinoti.Jei giminėje yra kas sirgę ar serga kokiomis ligomis baisiomis tuomet pasidarykit.O šiaip pas mus daromas nuo 12 savaitės ir ima tik motinos kraują ir vaikutį apžiūri echoskopu ir tokį vamzdelį kiša į makštį,kad geriau matytų visą vaikutį.

    aidaS

  4. 1

    jei gimineje nera tokiu zmoniu, kaip rase Isnykstanti, tavo vietoj siu tyrimu nesidaryciau.

    Anonimas

  5. 1

    Tikrai neverta,nebent zinot,kad seimoj arba pas jus arba pas vyra kazkas sirgo kokia baisia lyga.
    "Prenataliniai, dar vadinami PRISCA, tyrimai atliekami tam tikru laiku: 11-14 nėštumo savaitę imamas motinos veninis kraujas ir vertinama chromosominių ligų - Dauno bei Edwardso sindromų - tikimybė, o nuo 15 iki 20 nėštumo savaitės atliekami jau trijų ligų - Dauno, Edwardso sindromų ir nervinio vamzdelio defekto (kai vaisiaus stuburo kaulinė dalis nėra suaugusi ir dėl to gresia stuburo smegenų išvarža) tyrimai. Jeigu nustatoma didesnės ligų rizikos tikimybė, 16-20 nėštumo savaitę šeima gali pasirinkti amniocentezės tyrimą. Tuomet per priekinę nėščiosios pilvo sieną plonyte adatėle imamas vaisiaus vandenų mėginys ir analizuojamos juose plaukiojančios vaisiaus ląstelės. Iš šio mėginio specialaus genetinio FISH tyrimo būdu tiksliai nustatoma, ar vaisius neturi dažniausių chromosomų skaičiaus sutrikimų, patikrinamos lytinės chromosomos. Šio tyrimo patikimumas yra 99,9 proc. Išaiškėjus genetiniams vaisiaus defektams, šeimai tenka didelis išbandymas sutikti žinią apie vaiko ligą."
    http://www.sorpo.lt/lt/Straipsniai/genetiniai_tyrimai

    Jolka123

  6. 1

    Bent jau Lietuvoje sis tyrimas nera privalomas. Jis pas mus atliekamas berods tarp 12 ir 13 savaiciu. Bent jau kaip man sake gydytoja, si tyrima reiketu atlikti, jei seimoje buvo dauno sindromu serganciu zmoniu (net paciu tolimiausiu giminaiciu) ar mirusiu nuo paveldetu ligu vaiku.

    Isnykstanti

  7. 0

    Lietuvoje daro šį tyrimą. Jeigu tavo ar vyro giminėje yra apsigiminų, ligų paveldimų tai Lietuvoje duotų siuntimą ir darytų šį tyrimą nemokamai, nes esi rizikos grupėje. Jeigu savo noru, tai nežinau ar nemokamai, bet su daktaru visada galima sutarti dėl siuntimo ;)

    Pati nesidariau, nes giminėje nepasitaikė kažkokių ligų paveldimų, tačiau ima ne vaikučio kraują, o vaisiaus vandenų mėginį.
    Tas vaisiaus vandenų tyrimas moksliškai vadinamas amniocenteze.
    Procedūra atliekama 15 – 17-tą nėštumo savaitę mėginiai paimami švirkštu tiesiai per motinos pilvo sienelę. Tada atliekamas tiesioginis ląstelių tyrimas arba auginama šių ląstelių kultūra ir tik tada atliekami tyrimai(tiek DNR, tiek lastelių). Beje, ši procedūra nėra 100% patikima. Yra pakankamai maža(maždaug 0,5%) vaisiaus praradimo rizika. Procedūra paprastai atliekama ambulatorinėmis sąlygomis ir paprastai yra derinama su echoskopija, nes taip sumažinamas nelaimingų atsitikimų skaičius.

    lydekaite