Atsakymai

  1. 15

    fitoterapijos keliami pavojai

    Kai kurie tradicinės medicinos vaistai gali būti kenksmingi būsimai mamai ir jos kūdikiui. Šiuolaikinės visuomenės žmogus vis dažniau pasirenka ne tradicinį gydymą, bet natūralų, šimtmečius gyvuojantį gydymąsi augalais. Kokie augalų privalumai prieš tabletes? Saugumas, bent jau daugeliui mūsų atrodo būtent taip. Tačiau būsimoji mamytė plikydama sau raminančią ar kokią kitą arbatėlę turėtų prisiminti literatūroje puikiai aprašytas močiutes, padedančias suvedžiotoms mergaitėms atsikratyti “gėdos”… Užpilai, nuovirai, arbatos ir t.t. nėra nekalti skystimėliai, juose yra veikliųjų medžiagų, kai kurios jų gali būti pavojingos.

    Kai kurie augalai pavojingi, nes gali:
    • sukelti persileidimą, pvz., alijošius, raugerškis, kietis ir kt..
    • Sąlygoti vaiko polinkį alerginėms ligoms, pvz., žemuogės.
    • Sutrikdyti vaiko vystymąsi, pvz., rūgštynės ir špinatai. Juose yra didelis rūgštynių rūgšties kiekis, ji gali sutrikdyti vaiko kaulinės sistemos vystymąsi. Nerekomenduojama vartoti ir daug jūros kopūstų, nes jodo perteklius vaiko organizmui taip pat žalingas.
    • Nepalankiai veikti motinos organizmą:
    - vartojant saldymedžio šaknį, gali atsirasti patinimų, pakilti kraujospūdis. Beje, šis augalas paprastai skiriamas sergant kvėpavimo takų ir kai kuriomis endokrininės sistemos ligomis;
    - paprastasis bandrenis padidina raumenų tonusą ir jautrumą skausmui;
    - vaistinis valerijonas vartojant jį didelėmis dozėmis ar ilgesnį laiką, gali sukelti galvos skausmus, pykinimą, slopinti virškinimo sistemos veiklą;
    - ugniažolė, kietis, pelynas paūmina toksikozės reiškinius;
    - dvinamė katpėdė, dvinamė dilgėlė, vaistinė kraujalakė, paprastoji takažolė, dėmėtasis rūgtis ir kt. veikia kraujo krešėjimą, iškyla tromboflebitų arba kraujavimo pavojus (gimdymo metu);
    • Stimuliuoti lytines liaukas ir taip sutrikdyti hormonų balansą, pavyzdžiui, anyžius, saldymedžio šaknis, dvinamė dilgėlė, paprastoji kiaulpienė ir kai kurie kiti augalai gali keisti hormonų balansą, kas ypatingai pavojinga pirmame nėštumo trimestre;

    Lentelė 1. Augalai, kurių visiškai negalima vartoti nėštumo metu
    Augalas Poveikis
    Alijošius (Aloe vera) Lapai pasižymi stipriu vidurius laisvinančiu poveikiu, negalima vartoti jokių geriamų alijošiaus preparatų, jie gali sukelti persileidimą. Prisiminkite, alijošius paprastai įeina į virškinimą gerinančių preparatų sudėtį.
    Rudeninis vėlyvis (Colichicum autumnale) Gali sutrikdyti ląstelių diferenciaciją ir sąlygoti apsigimimus
    Paprastasis raugerškis (Berberis vulgaris) Raugerškio veiklioji medžiaga berberinas skatina gimdos susitraukimus, gali sukelti persileidimą
    Vaistinė taukė (Symphytum officinale) Negalima gerti šių preparatų, kadangi taukėse esančios medžiagos pereina placentos barjerą
    Paprastasis kadagys ir kadagio aliejus (Juniperus communis) Stimuliuoja gimdos susitraukinus, galima vartoti tik gimdymo metu
    Paprastasis amalas (Viscum album) Negalima gerti šio augalo preparatų, nes toksinės medžiagos pereina placentos barjerą
    Paprastasis kietis (Artemisia vulgaris) Stimuliuoja gimdos susitraukimas, gali sąlygoti persileidimą bei vaisiaus apsigimimus. Rekomenduojama vengti ir žindymo metu.
    Pseudoženšenis (Panax notoginseng) Gali sukelti apsigimimus
    Žalioji rūta (Ruta graveolens) Stimuliuoja gimdos susitraukimus, gali sukelti persileidimą
    Trikertė žvanginė (Capsella bursa-pastoris) Stimuliuoja gimdos susitraukimus, gali sąlygoti persileidimą, galima vartoti tik gimdymo metu.
    Pelynas (Artemisia absinthium) Stimuliuoja gimdos susitraukimas, gali sąlygoti persileidimą bei vaisiaus apsigimimus. Rekomenduojama vengti ir žindymo metu
    Paprastasis jūrsvogūnis (Urginea maritima) Stimuliuoja gimdos susitraukimus, gali sukelti persileidimą, gali sukelti apsigimimus
    Paprastoji bitkrėslė (Tanacetum vulgare) Stimuliuoja gimdos susitraukimus, gali sukelti persileidimą, gali sukelti apsigimimus
    Drignė Labai toksiškas augalas, gali sukelti apsigimimus
    Asiūklis Per dideli silicio dioksido kiekiai kenksmingi besivystančiam vaisiui
    Muškato riešutas Didelėm dozėm gali sukelti persileidimą
    Miltinė meškauogė (Arctosaphylos uva-ursi) Gali sukelti hipoglikemiją

    Šių augalų keliamas pavojus neįrodytas, tačiau jų vartojimą rekomenduojama riboti
    Česnakas – vartojant nedideliais kiekiais sustiprinamas imunitetas. Česnakas slopina ir rytinį pykinimą, tačiau dideli jo kiekiai gali sukelti persileidimą. Česnako ir svogūnų nerekomenduojama vartoti ir žindančioms moterims, specifinis jų skonis gali nepatikti kūdikiui.
    Jonažolė – liaudies medicinoje šis augalas vadinamas vaistu nuo 99 ligų. Ji vartojama sergant neurozėmis, skrandžio ir žarnyno ligomis, kvėpavimo takų uždegimus, hemorojų, tačiau nėra įrodytas šio augalo saugumas nėštumo metu. Pastebėta, kad jonažolė dažnai sukelia alergines reakcijas, todėl šio augalo pagrindu pagamintų preparatų žindančioms moterims vartoti nerekomenduojama, ypač jei kūdikis alergiškas ar serga bronchų astma.
    Ežiuolė – labai populiarus imunitetą stiprinantis augalas, tačiau jos saugumas nėštumo metu nėra įrodytas.
    Mokslininkai perspėja, kad augalai, turintys medžiagų, panašių į estrogeną, taip pat gali būti žalingi besivystančiam vaisiui (soja, apynys, sėmenys ir kt.), rekomenduojama riboti šių augalų kiekį.

    Pieno gamybą slopinantys augalai
    Pastaruoju metu vis dažniau kalbama apie tai, kad jokie augalai ar maisto produktai negali paveikti pieno gamybos, tačiau liaudies medicinoje toks augalų poveikis minimas iš tikrųjų dažnai. Šie augalai neretai vartojami ne tik gydymosi tikslais, bet ir kulinarijoje. Pastebėta, kad ypatingai stipriu pieno gamybą slopinančiu poveikiu pasižymi šalavijas. Šalavijo arbata paprastai rekomenduojama nujunkant kūdikį. Stipriu gamybą slopinančiu poveikiu pasižymi ir pipirmėtė. Turėkite omenyje, nebūtina gerti pipirmėtės arbatų, pieno gamybą slopina ir gausiai vartojami saldainiai, kramtomoji guma su pipirmėtėm ir kt.. Beje, pipirmėtės dar vadinamos tiesiog mėtom ar šaltmėtėm.
    Raudonėlis Šalavijas
    Petražolė Rūgštynė
    Pipirmėtė Čiobrelis
    Žiemė Paprastoji kraujažolė


    Augalai, kurie gali būti žalingi, jų žindymo metu vartoti negalima
    • Šunobelės preparatai gali sukelti stiprius žarnyno skausmus, sutrikdyti širdies veiklą (vartojant šunobelės preparatus su šlapimu išsiskiria kalis).
    • Nevartokite ženšenio ar jo preparatų, veiklioji ženšenio medžiaga kūdikiui gali sukelti tachikardiją (padažnėjęs širdies plakimas), padidinti kraujospūdį.
    • Pelynas (kartusis kietis) pavojingas perdozavus, nes gali sukelti traukulius, haliucinacijas ir kitus psichikos sutrikimus.
    • Negalima vartoti ir vidurius laisvinančių augalų (alijošius, rabarbarai) preparatų, su pienu patekusios veikliosios šių augalų medžiagos kūdikiams gali sukelti stiprius žarnyno skausmus ar viduriavimą.
    • Jei speneliams gydyti vartojate eterinius augalų aliejus, prieš žindydamos, būtinai nuplaukite spenelius vandeniu su muilu.

    debesėlis

  2. 4

    Aciu, Debeseli, uz info. Su daugeliu dalyku sutinku, nes jau esu apie tai girdejusi, del daugelio neturiu nuomones, nes nesu nieko apie tai girdejusi. Bet mane nustebino, kad spinatai yra pavojingi. Man teko girdeti, kad jie yra besilaukianciom netgi rekomenduojami del turimo didelio gelezies kiekio. Matyt cia dar karta pasitvirtina taisykle, kad visko su saiku :)

    Ausra

  3. 3

    Na ir info :) Ačiū, gal kada pravers :)

    Jorkaile

  4. 2

    daug vaistazoliu esu isbandzius bet daug tik dabar apie tai suzinojau :))))))))

    deimantina

  5. 1
  6. 1
  7. 1

    Man sis klausimas nera labai aktualus, nes nesu zoleliu myletoja ir spinatu nelabai megstu, tai kazkaip nestumas ir zoleles man susiderino, nes vartoju tik retkarciais metu, kmynu ar ciobreliu arbateles, o ten tu zoleliu kiekis toks minimalus, kad net zvirbliui nepakenktu:))

    Agne

  8. 0

    Man vėluoja menstruacijos ir as labai bijau kad esu nėščia nes su draugu jau tai darem ir as nenoriu pastoti 15 Metu labai prašau patarkit kaip galima prarasti vaiką namų salygom

    Anonimas

  9. 0

    manu ,kad laukiuosi,nes mane jau kelinta diena pykina po paskutinio sexso su draugu praejo nepilnai dvi savites ,jei as pastojau ,kaip galeciau sukleti persileidima? prasau padekite man tai labai svarbu .

    DenisaRa

  10. 0

    manu ,kad laukiuosi,nes mane jau kelinta diena pykina po paskutinio sexso su draugu praejo nepilnai dvi savites ,jei as pastojau ,kaip galeciau sukleti persileidima? prasau padekite man tai labai svarbu .

    DenisaRa