Atsakymai

  1. 4

    Pagaminta namuose.
    Rankų darbo muilas

    Artėjant šventėms vis dažniau pagalvojame, kaip džiugiai, bet nebrangiai nuostebinti ir pamaloninti artimuosius. Pasigaminkite ir kitiems padovanokite rankų darbo muilą ir vonios burbulus. Juk neveltui sakoma, kad tinkami vonios prausikliai atgaivina ne tik kūną, bet ir sielą.

    Muilo gamybos virtuvėje yra žinomi du populiariausi gamybos būdai - tai šaltasis (ang. Cold process method) ir „išlydyk ir supilk muilą“ (ang. Melt and Pour soap). Pirmasis metodas daug sudėtingesnis ir ilgiau trunkantis nei antrasis, be to, namų sąlygomis gana pavojingas.

    Gaminant muilą šaltuoju būdu, būtina naudoti šarmą, kuris, patekęs ant odos, gali stipriai nudeginti ir sukelti žaizdas. Todėl rekomenduojama muilo gamybą namuose pradėti nuo paprastesnio proceso – „išlydyk ir supilk muilą“.

    Naminis muilas

    Reikės: muilo be jokių priedų ( tinka paprastas vaikiškas muilas arba maisto prekių parduotuvėse pardavinėjamas gabalinis muilas, 200 gr. Kaina ~ 2 Lt); trintuvės; medinio šaukšto; dviejų puodų – kad mažesnis tilptų didesniame ( jei masę kaitinsite ant dujinės viryklės) arba tiesiog vieno puodo, jei muilą lydysite mikrobangų krosnelėje; formų, kuriose formuosite muilą; alyvuogių arba vyšnių kauliukų aliejaus (100 gr. 2 valg. š.); karšto vandens; skysto pagrindo ( pieno, sulčių, eterinių aliejų), kitų priemaišų (cinamono, aguonų, džiovintų apelsinų, serbentų uogienės, burokėlių sulčių, maistinių dažų ir t.t.)

    Turimą kiekį muilo sutarkuokite kuo smulkiau, nuo to priklauso, ar masė išsilydys tolygiai. Masę išlydykite arba mikrobangų krosnelėje, arba vandens vonelėje (kai indas su sutarkuotu muilu įdedamas į didesnį indą su verdančiu vandeniu).

    Į besilydančią muilo masę įpilkite karšto vandens. Jei jūsų oda alergiška, vietoje vandens, naudokite ryžių arba avižinių dribsnių nuovirą. Nepadauginkite, nes tuomet muilas bus minkštas ir nestandus. Masė turėtų būti tiršta, panašį į pyrago. Vėliau į vientisą išlydytą muilą supilkite alyvuogių ar vynuogių kauliukų aliejų ir visus pageidautinus priedus – maistinius dažus, eterinius aliejus, džiovintus vaisius, t.t. – ir tolygiai išmaišykite. Jokiu būdu nepadauginkite maistinių dažų, kurie, vėliau vartojant muilą, gali dažyti rankas ar rūbus. Masę su jūsų pasirinktais priedais supilikite į formeles ir palikite šaldytuve valandą, kad sustingtų. Vėliau ištraukite muilą iš šaldytuvo ir formelių. Džiovinkite jį kambario temperatūroje, kasdien apverčiant, nuo 2 iki 4 savaičių.

    Jei norite, kad jūsų gaminamas muilas labiau putotų, vartokite kokosų aliejų.

    Verta atsiminti, kad muilas stingdamas traukiasi.

    Naminiai vonios burbulai

    Reikės: 200 gr. valgomosios sodos; 100 ml citrinos rūgšties; indo; grūstuvo; pasirinkto aliejaus; pasirinktų maistinių dažų; buteliuko su purkštuku; formelių.

    Valgomąją sodą sutrinkite su grūstuvu. Į buteliuką su purkštuku supilkite citrinos rūgštį arba sultis, pasirinktą aliejus ir dažus. Gautą skystį purkškite ant ištrintos sodos. Kai tik masė pradės stingti, dėkite ją į paruoštas formeles. Jei lauksite per ilgai, masė taps per kieta formavimui, o jeigu skysčio užpurkšite per daug – masė užputos. Sėkmingai suformuotą masę palikite stingti kambario temperatūroje 3 – 4 valandas.

    Anonimas

  2. 2

    Muilas seniai žinomas kaip higieną užtikrinantis produktas. Gaminamas jis iš gyvūninių ir augalinių riebalų bei cheminių komponentų. Šiandien paplitusios dvi muilo rūšys - kietas ir skystas. Nesvarbu, kokį muilą naudojame, svarbu, kad jis būtų pritaikytas odos tipui, t.y. sausai ar riebiai odai. Pasigaminti muilą namų sąlygomis nesudėtinga. Ir gamina kiekvienas jį veikiausiai pagal savo receptą.

    Norime parodyti patį gamybos procesą. Kokios spalvos ar kvapo pasigaminsite muilą, tai jau priklausys nuo įdėtų į muilo masę kvapniųjų medžiagų ir dažų. Specialistai pataria naudoti muilą, kuris turi mažai kvapniųjų medžiagų ir dažų. Toks muilas mažiau išvaizdus, užtat padeda išvengti alerginių susirgimų.

    MUILO VIRIMO PAMOKA


    Muilo gamybai namuose reikia: vaikiško muilo be priemaišų, alyvų aliejaus, eterinio aliejaus, trintuvės ir formos muilui supilti.
    Į didesnį puodą įstatome mažesnį.
    Vaikišką muilą smulkiname trintuve. Kuo smulkiau trintuvė susmulkins muilą, tuo jis geriau išsilydys.
    Kai mažesnis puodas pakankamai įkaista, supilame į jį aliejų (100 gramų muilo reikia 2 didelių šaukštų aliejaus, jeigu aliejaus įpilsime daugiau - muilas bus minkštas, panašus į plastiliną).
    Kai aliejus įkaista, suberiame į jį susmulkintą muilą.
    Viską sumaišome.
    Į gautą masę įpilame 150-200 mililitrų karšto vandens.
    Gerai išmaišome. Jeigu mišinys tirštas, įpilame į jį dar truputį vandens.
    Vėl maišome. Svarbu, kad masė būtų maksimaliai vienalytė.
    Uždengiame puodo dangtį ir kaitiname muilo masę. Visas gamybos procesas vyksta ant dujinės viryklės.
    Jeigu masė dar tiršta, vėl įpilame vandens. Verčiau vandenį pilti kelis kartus nei gauti pernelyg skystą muilo masę.
    Jei masė pakankamo tirštumo, kurį laiką ją dar kaitiname.
    Kavamale susmulkiname kvapią vaistingą žolę (galima naudoti jos užpilą).
    Sutrintą žolę ar jos nuovirą supilame į muilo masę.
    Gerai išmaišome.
    Nepatiko muilo masės spalva?
    Įpilkime keletą lašų šaltalankio.
    Formos vidų ištepame eteriniu aliejumi. Jis suteikia muilui kvapą ir leidžia sustingusį gabalėlį lengviau išimti iš formos.
    Išpilstytą muilą paliekame ant palangės dviems valandoms. Per tą laiką jis sustings.
    Sustingusį muilą išimame iš formos ir savaitę džioviname natūraliomis sąlygomis.


    Egzistuoja ir „šaltasis“ muilo gamybos namuose būdas. Čia vėlgi yra įvairios receptūros. Viena iš jų būtų tokia: imamas kokosų aliejus, sumaišomas su stipriu natrio šarmu ir laikomas žemoje temperatūroje. Kai abiejų komponentų mišinys pavirs klampia ir sunkiai išmaišoma mase, į ją reikės įpilti spalvos bei kvapų esencijos ir vėl viską kruopščiai išmaišyti. Tada muilo masę beliks išpilstyti į formas ir keletą dienų palaukti, kol ji pakankamai sukietės.

    renaciuks

  3. 2

    http://love-eco.lt/blogas/?cat=13

    cia idomiai raso :)

    arcita

  4. 2

    http://mamanija.lt/klausimai/32198/ar-teko-gaminti-namuose-muila-gal-turit-kas-recepta

    arcita

  5. 1

    neteko daryti,bet kai uzgaudau internete pasiulymus,kaip pasidaryti,tai beskaitant recepta ir noras praeina!!!!!

    domisi