• 14ats.

    Pirmoji pagalba vaikui.

    Yra dalykų, apie kuriuos geriau nė negalvoti. Kad, kaip dažnai sakome, neprisišauktume nelaimės. Tačiau atsarga gėdos nedaro. Žinodamos, kaip elgtis nelaimei nutikus, ne panikuosime, o gelbėsime trapią žmogučio gyvybę.

    debesėlisVaikasĮsimintasĮsiminti

Atsakymai

  1. 13

    Konsultuoja gydytoja anesteziologė-reanimatologė Valdonė Bernatavičienė



    Kvėpuok!

    Kūdikiai ir vaikai dažniau miršta nuo kvėpavimo nei širdies sutrikimų. Todėl svarbu žinoti, kaip taisyklingai „įpūsti oro", priversti vaiką kvėpuoti.



    1 žingsnis. Įvertiname būklę

    *

    Apžiūrime, ar kvėpavimo takai atviri. Kūdikių iki vienų metukų galva yra šiek tiek didesnė už kūnelį. Paguldžius mažylį ant nugarytės galva šiek tiek palinksta krūtinkaulio link, dėl to „užsidaro" kvėpavimo takai. Todėl kūdikiui po mentėmis pakiškime kelis kartus sulenktą vystyklą ar nedidelę pagalvėlę, kad vaiko galva ir kūnelis būtų viename lygyje, o kvėpavimo takai atviri.
    *
    *

    Apžiūrime, ar burnoje nėra svetimkūnių. Norėdama patikrinti niekada nekiškite piršto - taip svetimkūnį galite dar giliau įstumti. Jei pravėrusi burnytę aiškiai matote, kad svetimkūnis yra, apvyniokite pirštą švaria nosinaite (kad neslystų) ir atsargiai ištraukite.
    *

    Įvertiname, ar vaikas kvėpuoja. Greičiausiai tai galime padaryti stebėdamos vaiko odos spalvą. Jei įprastos spalvos, rausva, vadinasi, vaikas kvėpuoja. Jei kvėpavimas sutrikęs, oda būna pilkšva, mėlynuoja (išskyrus, kai apsinuodija smalkėmis. Tada oda net ir kvėpavimui sutrikus išlieka labai rausva). Įvertiname, ar kilnojasi krūtinės ląsta. Paskui pasilenkiame prie vaiko burnytės, kad pajustume ir išgirstume, ar kvėpuoja. Jei kvėpuoja, pajusite šilto oro srovę. Jei ne, mūsų tikslas - padaryti, kad kvėpuotų.
    *
    *

    Svarbu įvertinti, ar plaka širdelė. Jei mažylio odelė rausva, greičiausia plaka. Kad įsitikintume, patikriname pulsą. Vaikams ir kūdikiams pulso čiuopti kakle negalima! Pulsą pirštų galiukais reikia čiuopti pažastyje ir kirkšnyje.
    *
    *

    Jei vaikas kvėpuoja, pulsas yra, taisyklingai paguldome ir skubame skambinti pagalbos telefonu. Jei mažylis nekvėpuoja, gaiviname.
    *
    *

    2 žingsnis. Gaiviname

    1.

    - Jei įmanoma, apžiojame ir kūdikėlio nosį, ir burną. Didesniam vaikui užtenka apžioti lūpas, pirštais užspaudžiame nosį. Jei dėl kokių nors priežasčių negalime apžioti lūpų, užčiaupkime burną ir orą pūskime pro nosį. Du kartus įpūskime šiek tiek oro. Plaučiai yra kaip maišelis, todėl labai svarbu pajusti, kada „maišelis" išsipučia ir nepūsti per daug, „neplėšti".

    - Pūsdamos orą stebime, ar kilnojasi krūtinės ląsta. Jei pučiame taisyklingai, ji kilnojasi. Įpučiame ir leidžiame orui išeiti.

    - Jei dukart įpūtus širdies veiklos nėra, randame tašką, kur linija tarp spenelių susikerta su krūtinkauliu, ir toje vietoje dviem pirštais gana dideliu greičiu paspaudžiame trisdešimt kartų. Tada vėl dukart įpučiame ir vėl paspaudžiame.

    - Jei taisyklingai gaiviname, oda atgauna rausvą spalvą gana greitai. Patikriname, ar nepradėjo kilnotis krūtinės ląsta, paklausome ir pajaučiame, ar yra šilto oro srovė, ar atsirado pulsas.

    Taip dirbame, kol atgaiviname arba atvyksta pagalba.



    ATMINKITE!

    - Pirmas žingsnis - nesutrikti ir nepanikuoti.

    - Jei namuose esate viena, pirmiausia gaivinkite (atlikite vieną ciklą) ir tik tada bėkite skambinti.

    - Jei namie esate ne viena, liepkite šeimos nariui ieškoti pagalbos, o pati likite gaivinti. Jei namie yra tik mažametis vaikas, liepkite, kad bėgtų ieškoti suaugusio žmogaus, kuris iškviestų pagalbą.

    - Net jei jau po pirmojo gaivinimo vaikas atsigavo, širdelė plaka, medikus kviesti būtina. Jie įvertins, kodėl taip atsitiko, patikrins, ar tikrai viskas gerai.



    - Pagalbos telefonas - 112



    Kur ir kaip guldyti?

    Svarbiausia, kad pagrindas, ant kurio guli vaikas, būtų kietas. Jei mažylis guli taip, kad jums nepatogu gaivinti, galite perkelti į kitą vietą. Svarbiausia kelti atsargiai ir taisyklingai (pakišus ranką išilgai po visu kūneliu). Kūdikėlį galima gaivinti pasiguldžius ant rankos. Didesnį vaiką atsargiai paverskite ant šono, „užfiksuoti" galvą ir nusineškite, kur patogiau. Atgaivintą saugiausia paguldyti ant šoniuko, viena ranka virš galvos, kita po smakru, to šono, ant kurio guli vaikas, koja tiesi, o esanti išorėje - sulenkta. Svarbu nepalikti vaiko vieno - nuolat būti šalia ir stebėti.



    TRENIRUOTĖ

    Kad nesutriktumėte nelaimei nutikus, žinotumėte, kur ieškoti pulso, kaip apžioti vaiko burnytę, kokio stiprumo yra įprastomis sąlygomis iškvepiamo oro srovė, pasitreniruokite. Kai vaikas ramiai miega, nuklokite antklodę ir stebėkite, kaip kilnojasi krūtinės ląsta, pasilenkusi paklausykite, kaip kvėpuoja, pajuskite iškvepiamo oro srovę. Šiltomis rankomis pabandykite čiuopti pulsą, pajauskite, kokio jis turi būti stiprumo. Esant ramybės būsenai kraujo spaudimas yra mažesnis, nei aktyviai judant, todėl pulsą sunkiau užčiuopti. Jei sugebėsite tai padaryti, kai vaikas sveikas, neįprastomis sąlygomis taip pat žinosite, ką daryti ir ko tikėtis.

    debesėlis

  2. 7

    Nudegus
    1. Tučtuojau pakiškite nudegusią kūno dalį po šalto tekančio vandens srove ir laikykite mažiausiai 10 minučių.
    2. Pašalinkite spaudžiančius drabužius ar papuošalus aplink nudegusią vietą, nes nudegusi oda gali imti tinti. Jei drabužiai prilipę prie odos, jokiu būdu jų neplėškite.
    3. Uždenkite nudegusią vietą švariu lygiu audiniu (medvilniniu ar lininiu) arba švariu polietileno maišeliu.
    4. Sunkesnio nudegimo atveju nedelsiant vežkite vaiką į ligoninę arba kvieskite greitąją medicinos pagalbą - skambinkite pagalbos telefonu 112.

    Atminkite
    Jokiu būdu negalima tepti sviesto, aliejaus ar tepalo, barstyti druskos ant nudegusios odos. Nepradurkite pūslių, nes taip atversite vartus infekcijai.
    .
    Apsinuodijus
    1. Jeigu Jūsų vaiko lūpos nudegintos, duokite jam dažnai gurkšnoti šalto vandens ar pieno.
    2. Pabandykite surasti pakuotę nuo medžiagos, kurią vaikas nurijo.
    3. Nedelsiant kvieskite greitąją medicinos pagalbą - skambinkite pagalbos telefonu 112.
    4. Neduokite vaikui gerti sūdyto vandens norėdami sukelti vėmimą. Tai gali būti pavojinga.
    5. Niekuomet nesistenkite sukelti vaikui vėmimo.
    .
    Nustojus kvėpuoti
    1. Jeigu vaikas nustojo kvėpuoti, nedelsiant atlikite dirbtinį kvėpavimą burna į burną ir nosį (jeigu vaikas jaunesnis nei vieneri metai) arba burna į burną (jeigu vaikas vyresnis nei vieneri metai).
    2. Nedelsiant kvieskite greitąją medicinos pagalbą - skambinkite pagalbos telefonu 112.
    .
    Pargriuvus
    1. Jei pargriuvęs ar nuo aukštumos nukritęs vaikas nustoja kvėpuoti, nedelsiant atlikite dirbtinį kvėpavimą ir kvieskite greitąją medicinos pagalbą - skambinkite pagalbos telefonu 112.
    2. Jei atrodo, kad sužeidimas rimtas arba nežinote, kas nutiko – nedelsiant kvieskite greitąją medicinos pagalbą - skambinkite pagalbos telefonu 112.
    3. Jei manote, kad galėjo lūžti kaulai arba vaikas patyrė vidinių sužalojimų – nejudinkite vaiko.
    4. Įtarus, kad vaikui gali būti reikalinga atlikti nejautrą, neduokite jam valgyti ir gerti.
    .
    Įsipjovus
    1. Jei į žaizdą pateko žemių ar kitų nešvarumų, nedidelius įpjovimus ar nubrozdinimus nuplaukite vandeniu ir muilu. Antiseptiko nenaudokite.
    2. Smarkiai kraujuojant žaizdą (jei žaizdoje kas nors įstrigę, tai vietą šalia jos) užspauskite švariu pirštu. Žaizdai užspausti galite naudokite sulankstytą nosinę. Jeigu manote, jog nėra kaulų lūžių, laikykite pakeltą kraujuojančią ranką ar koją.

    debesėlis

  3. 6

    Užspringus
    Jei vaikas jaunesnis nei vieneri metai.
    1. Negaiškite laiko stengdamiesi pirštais iš kvėpavimo takų pašalinti daiktą, kuriuo vaikas užspringo (nebent jis gerai matomas ir lengvai pašalinamas).
    2. Paguldykite kūdikį sau ant dilbio veidu žemyn prilaikydami jo smakrą ar nugarą. Švelniai, bet staigiai suduokite iki 5 smūgių jam į nugarą.
    3. Pašalinkite užstrigusį daiktą iš kūdikio burnos.
    4. Jei nepavyko pašalinti daikto, kuriuo vaikas užspringo, paguldykite kūdikį veidu aukštyn sau ant rankos arba kelių. Dviem pirštais iki 5 kartų staigiai suduokite kūdikiui į krūtinę ties viduriniuoju krūtinkaulio trečdaliu per piršto plotį žemiau spenelius jungiančios linijos.
    5. Vėl patikrinkite kūdikio burną. Jeigu reikia, viską pakartokite 3 kartus. Paskambinkite greitajai medicinos pagalbai telefonu ir tęskite kol ji atvyks
    Jei vaikas vyresnis nei vieneri metai.
    1. Staigiu judesiu iki 5 kartų suduokite vaikui per nugarą.
    2. Iš vaiko burnos pašalinkite matomus svetimkūnius.
    3. Atsistokite vaikui už nugaros, apkabinkite jį ties apatiniu krūtinkaulio trečdaliu, sunerkite savo rankas į kumštį ir iki 5 kartų kas 3 sekundes staigiu judesiu paspauskite krūtinę.
    4. Dar kartą patikrinkite vaiko burną. Jeigu svetimkūnio burnoje nematyti – suduokite iki 5 staigių smūgių į nugarą.
    5. Jeigu svetimkūnio burnoje vis dar nematyti, sunerkite rankas į kumštį ties viršutine pilvo dalimi ir iki 5 kartų spustelkite į viršų. Jeigu vis tiek nepavyko pašalinti svetimkūnio, skambinkite pagalbos telefonu 112 ir tęskite aukščiau išvardintus veiksmus kol atvažiuos greitoji medicinos pagalba.

    debesėlis

  4. 6

    Pilnai mamičiuk sutinku,kad reikia tokiu momentu nepasimesti ir daryti viską,kad pagelbėti vaikučiui,šiame straipsnyje man patiko,kad patariama,ką daryti įvykus nelaimei,gal visko ir neįmanoma prisiminti,bet nors svarbiausi pagrindai įsimins...Beje,kaip rašoma galima pasitreniruoti ir tada įvykus nelaimei,bus lengviau atlikti pirmą pagalbą.Iš visos širdies visoms linkiu,kad neprireiktų šios pirmos pagalbos....

    debesėlis

  5. 5

    labai naudinga informacija debeseli :) mums jau buo nelaime aciu dievuj nedidele ir nepasimeciau, nesupanikaau, mazulelis buvo truputi apdeges, apsiplikes karsta arbata.....ir net nenutuokiu kaip sugebejo, pasiekti, kazkaip nerealu,bet aciu dievuj nudege tik apie 10 cm riesiuko, ir per sav uzgijo.

    ernestulea

  6. 4

    Aciu Debeseliui uz naudinga info. Manau, kad kiekviena mama turetu moketi suteikti savo vaikui pirmaja pagalba. Taciau apie save pagalvojau, kad man ilgam neuzsifiksuoja tokia info. As jau esu skiaciusi sita straipsniuka, bet jeigu reiketu praktikoje panaudoti, tai vargu ar atsiminciau kaip teisingai ka padaryti, be to galeciau ir pasimesti.
    Viena karta mano viresnis vaikas stipriai paspringo, tai kraciau uz koju, o pati vos nenualpau. Paskui visa diena kojos drebejau. Man pirma turbut savitvardos reiketu pasimokinti :)))

    mamyčiukas

  7. 3

    Labai naudinga informacija. Ir žinosiu kur ant staigio susirasti, ką daryti.. Nors kai iš tikrųjų kas nors nutinka, tai aš sustresuoju ir nežinau ko griebtis...

    Jorkaile

  8. 3

    Aciu debeseli labai gera info liuks

    katikee

  9. 2

    Labai didelis dėkui,aciu už naudingą informaciją.
    O mamičukui reikia imti pavyzdį iš emestul. aAš ne savo vaikui padęjau,kai springo,pirmai galvojau kaip
    padėti jam, o ne panikuoti. Paprasčiausisai mums mamytėms ir moterims reikia tokioj situacijoj ne pa-
    simesti.

    Deimax

  10. 1

    labai gera info,tik reik nepasimest jei nedouk d... kas nutiktu

    mamulyte