• 24ats.

    Gimdymas namuose, ar tai savimeiliu egoisciu moteru, noras issikirti is minios? Ar isvydes pasauli, jei nebus zinoma komplikaciju, vaikas gimes namie taps kitoks nei pagimdytas saugiai ligonineje? Kodel motinos nebijo rizikuoti gimdyt namuose. Juk tai, samoninga, losdamos loterija su vaiko sveikata renkasi rizika?

    Atliekamas tyrimas dėl gimdymų namuosetyrimas vykdomas dėl atvejų, kai mirė vaikai ar sutriko mamų sveikata
    Vilniaus apylinkės prokurorai vadovauja ikiteisminiam tyrimui dėl kūdikių gimdymo ne gydymo įstaigose, kai po gimdymo namuose mirė vaikai, o gimdyvėms buvo padaryti sunkūs sveikatos sutrikdymai.
    Įtarimai sunkiu sveikatos sutrikdymu, dokumentų suklastojimu, antspaudo, spaudo ar blanko suklastojimu, neteisėtu vertimusi ūkine, komercine ar profesine veikla, piktnaudžiavimu, nesunkiu sveikatos sutrikdymu įteikti keturioms Lietuvos pilietėms - J.I.Š., D.J., B.K. ir G.K., penktadienį pranešė prokuratūra.
    Pasak prokurorų, įtariama, kad J.I.Š. ir D.J., neturėdamos licencijos verstis medicinine praktika, šia veikla užsiima Lietuvoje ir už jos ribų nuo 1992 metų.
    Tiriama daugiau kaip 400 tokių veikų. Prokurorai ir tyrėjai aiškinasi vaikų mirties atvejus po gimdymo namuose, gimdyvėms padarytus sunkius sveikatos sutrikdymus.
    Tikrinami duomenys, kad operacijas darė neturintys teisės jas daryti žmonės. Viena įtariamoji, neturinti medicininio išsilavinimo, atvyko iš užsienio atlikti praktiką Lietuvoje, tai yra priimti gimdymą namuose.
    Įtariama, kad vaikai įregistruoti panaudojus suklastotas pažymas. Tikrinami atvejai, kai nėra motinos nėštumo dokumentų, tai yra ji nėštumo metu nesilankė jokiose medicininėse įstaigoje, todėl kyla abejonių, ar tikrai moteris buvo nėščia ir pagimdė.
    Pastebėti atvejai, kai užsieniečiai atvyko į Lietuvą, o iš jos išvyko su gimusiais vaikais. Įtariama, kad jų gimimo faktą tvirtino suklastotomis pažymomis.
    Šią savaitę buvo pranešta, kad keturios gimdymo namuose šalininkės Europos Žmogaus Teisių Teismui (EŽTT) apskundė Lietuvą, kurioje, jų vertinimu, nesudaromos sąlygos pasirinkti gimdymo vietą, būdą bei sąlygas ir gauti kvalifikuotą pagalbą gimdymo ne ligoninėje metu.
    Pasak į EŽTT besikreipusių moterų, daugelyje Europos šalių įprasta, kad medikų pagalbos sulaukia ir namuose ar mažuose gimdymo centruose gimdančios moterys.
    Pernai skelbta, kad nevyriausybininkai kreipėsi į ministerijas, siekdami, kad būtų reglamentuota gimdymo ne ligoninėje tvarka.
    Anot jų, moterims gimdant namuose, valstybė sutaupytų, o gimdyvės patirtų mažiau streso ir medicininių intervencijų. Esą ligoninėje gimdymas nesaugus dėl infekcijų, medikų klaidų ir aplaidumo rizikos.
    Tuo metu gydytojai primena, kad gimdyti ne ligoninėje - rizikinga, o SAM teigia to reglamentuoti neketinanti. Pasak ministerijos, saugiausia vieta moteriai gimdyti, net ir esant mažai rizikai, yra akušerijos stacionaras, mat visų galimų komplikacijų numatyti iš anksto neįmanoma.
    Užtikrinti prie gimdyvių namų budinčias medikų brigadas, ministerijos teigimu, būtų pernelyg brangu.O ir neimanoma,nes kas tada liktu prie gymdyviu ligoninese?

    AnonimasGimdymas namuoseĮsimintasĮsiminti

Atsakymai

  1. 4

    niekad negimdyciau namuose, man tai atrodo grizimas i viduramzius kur senos bobutes pribuvejos kaip mokejo taip ir priimdavo tuos gimdymus, kiek leliuku mirdavo, kiek gimdyviu nukraujuodavo ir t.t.
    jei buciau gimdzius namie ir gimdymas butu toks koks buvo su visom komplikacijom tai turbut sitam pasaulyje nebebutu nei manes nei mano vaiko, nes teko daryti skubu cezari.
    manau tos mamos zinodamos situacija Lietuvoje kad medikai neprivalo vaziuoti i namus pas gimdyve ir vis tiek ryztasi - tai labai rizikuoja. eiline naturalisciu mada ir tiek....

    arcita

  2. 4

    manau,cia mados vaikymasis,gimdymas namuose yra rizikinga,uz jokius pinigus nepasiryzciau gimdyti namuose

    nežiniukė

  3. 3

    as nedrysciau taip rizikuoti gyvenime, man vaiko givybe svarbesne, nei kad pvz isbandymas gimdyti namuose.. as kategoriskai pries.

    tikmama

  4. 3

    o as manau kad joms tiesiog namu aplinka geresne, mano kad naie geriau atsipalaiduoti, neisitempti per gymdima, mano mamai kai reikedavo gymditi, visus 6 kartus jai prasidedavo saremiai normaliai, kai tik vaziuoja i lygonine, uzeidavo baimes jausmas ir saremiai praeidavo, tad mano mama sake jei tada butu turejus daugiau pinigeliu butu gymdzius namie..

    Esta

  5. 3

    Na daugelyje pasaulyje tai visu pirma pigiau, pavzyzdziui JAV net 30% moteru gimdo namuose joms taip paprasciau ir aisku pigiau, yra moteru kurios labai nusivyle pirmu gimdymu nes sakykim jom buvo padarytas cezaris nes daktaras tingelo laukt kol gimdymas prasides ar panasiai tai vel priezastis kada moterys renkasi namie, o siaip gimdymas ne visada baigiais komplikacija be to jeigu jau numatoma kad bus blogai tad niekas namie ir negimdo, o siaip gimdymas gi naturalus procesas ir sveikai moteriia jis baigiais naturaliia be problemu.. namuose ir sienos padeda - mazesnis stresas mamai ir saugesne aplinka maziliui nes dabar daug vaiku is ligonines grista su stafilokoku ar kitokiu kaku..

    vejune

  6. 3

    Aš irgi esu tos nuomonės, kad toks pasirinkimas ir net reikalavimas gimdyti namuose yra tikra beprotybė. Tokios moterys bukos. Gal kai nutiks daugiau nelaimingų atsitikimų tokių gimdymų atvejais, tuomet jos atsipeikės iš savo fantazijų pasaulio

    Pabuciuok

  7. 3

    as namie niekada nedrisciau gimdyti,kai skaitau izurnaluose apie mamu istorijas kurios gimde namuose,vis galvoju is kur pas jas tokia ramybe,toks tvirtas tikejimas kad viskas bus gerai...

    sandritute

  8. 3

    man kažkaip akmens amžių ir balanos laikus primena, pasitikiu gydytojais ir tik už gimdymą ligoninėj. mamos tos, kurios gimdo namuose tokiu turtu rizikuoja...

    axsta

  9. 3

    Kazkoks moteru savanaudiskumas ir susireiksminimas arba kvaili isitikinimai, kad vaikas gimes namuose bus kitoks nei ligonineje. Cia labai didele rizika, ir rizikuoti vaiko sveikata absurdiska.

    kvapni_feja

  10. 3

    Tos,kurios gimdo namuose, galvoja,kad durnos tos, kurios gimdo ligoninese:)Jos protingiausios, tik tuo atveju, jeigu joms ir vaikui viskas gerai baigesi.Jeigu as gimdyciau namuose, jau 3 metai kaip nebute manes ir vaiko.

    liutukas