• 11ats.

    Medetkos. Medetku arbata. Koks jos poveikis nestumo metu?

    Gal kas gali patarti, ar is patirties pasakyti, kuo naudinga medetku arbata nestumo metu ir ar ji nekenkia? Nes as po trupuciuka vis pateplioju, tai man anyta pasiule gerti medetku arbata, tik nelabai issiklausinejau kuom ji gera (nemanau, kad ji noretu pakenkti anukeliui) :)
    P.S. visas temas su arbatom issinagrinejau, bet jokios info apie medetkas neradau :)

    AnonimasMoters sveikataĮsimintasĮsiminti

Atsakymai

  1. 3

    sakiau as del tu tepliojimu, bet tai viena vos neisoperavo, :)
    O mano daktare ir ligoninej priziurintis gydytojas liepia ilsetis kuo daugiau ir tausoti save, nes gresiantis.
    Tai as dar vis ir ieskau budu kaip savo buzely issaugoti, nes daktarai kiek sako bejegiai yra...
    ;/

    Anonimas

  2. 3

    MhM... tai reiskasi geriau ju negerti, o jomis praustis... :)
    Aciu uz info :)*

    Anonimas

  3. 3

    Pagal visą rastą literatūra, tai nėštumo metu medetkos nerekomenduojamos. Čia truputis informadojos apie šį augalą.

    Gydomosios savybės ir cheminė sudėtis

    Vaistinė augalinė žaliava – medetkos žiedai. Kuo daugiau liežuviškų žiedų, tuo žaliava geresnė. Žiedai renkami iki 18 kartų per vasarą.

    Lotynišką medetkos pavadinimą (Calendula) sugalvojo senovės romėnai, kurie pastebėjo, kad ši gėlė pražysta kiekvieno mėnesio pirmą dieną (lot. Kalends). Nenutrūkstantis medetkos žydėjimas jiems simbolizavo džiaugsmą, todėl gėlė buvo auginama soduose, kad skleistų laimę. Senovės egiptiečiai manė, kad medetka padeda atjaunėti, o indai ja puošdavo šventyklų altorius.

    Amerikos pilietinio karo metu augalas buvo plačiai naudojamas kovos laukuose, nes daktarai juo gydydavo atviras žaizdas.

    Flavanoidai skatina tulžies išsiskyrimą, todėl šiam tikslui geriami medetkos užpilai ir nuovirai;
    Ši gėlė naudojama konjunktyvitui gydyti. Medetkos priešuždegiminis ir antibakterinis veikimas ne tik sumažina patinimą, bet ir nužudo kenksmingas bakterijas akį supančioje membranoje. Priešuždegiminis poveikis yra labai svarbus gydant uždegimines virškinimo sistemos ligas: gastritą, opaliges, storosios žarnos uždegimą. Užpilais bei nuovirais skalaujama gerklė sergant angina, faringitu, stomatitu;
    Medetkos žiedai stimuliuoja kolageno sintezę, kuris veiksmingas prieš raukšles;
    Triterpeniniai junginiai lemia baktericidinį – žaizdų gijimą skatinantį poveikį. Tepalais ir tinktūromis išoriškai gydomos sunkiai gyjančioms žaizdos, nudegimai;
    Medetkų arbata turi silpną estrogeninį poveikį, todėl mažina menstruacijų skausmus ir gausų kraujavimą.

    Pašalinis poveikis

    Išskyrus labai retai pasireiškiančias alergines reakcijas, daugiau šalutinių poveikių nepastebėta.

    Draudžiama vartoti

    Nėštumo metu.

    Vartojimo būdai

    Dažniausiai vartojamas medetkų tinktūros, tepalai, medetkų aliejus, intravaginalinės žvakutės bei arbatos. Paprastai rekomenduojama po 1-2 ml tinktūros 3 kartus per dieną. Arbata ruošiama 1-2 arbatinius šaukštelius medetkos žiedų užpylus 200 ml verdančio vandens. Paliekama 15 min. ir nukošiama. Rekomenduojama gerti 3 puodelius per dieną.


    Senovės lietuviai nėščiosioms patardavo vartoti katžolę - nuo piktos akies, ir medetkas - nuo gimdos priedų uždegimų, tačiau nėštumo metu medetkos gali išprovokuoti persileidimą, todėl geriami tik jų mišiniai.

    trejetukas

  4. 2

    Anonimui:
    Persileidau spalio men.
    Dar su vyru planuojam nauja leliuka :)

    Anonimas

  5. 2

    Oj debesiuk, siule ir geriu as tas mazytes tabletytes.... :)
    Na bet ko tik nesiimsi kai nori savo buziuka issaugoti :)

    Anonimas

  6. 2

    Megetkos veikia ,kaip naturalus antiseptikas. Tai yra gydo uzdegiminius susirgimus.
    as labiau jas ruosiu apsiplovimui, nei arbatos gerimui .

    Linute39

  7. 1

    Manau ji vertingesne tau po gimdymo.. Nestumo metu ji gali truput pakenkti..

    Auksare

  8. 1

    as nesuprantu kodel raso jog draudziama, nepaaiskina koks poveikis, pvz ir arbatmedzio aliejaus negalima nors jis lb gerai naikina grybelius ir t.t :/ atrodo kad nestumo metu net naturalaus baisu vartot...Sigita kaip tu laikaisi?? :))

    Anonimas

  9. 1

    Jei gersi daznai, tai nelabai gerai.As kartais atsigeriu juodos arbatos su medetku ir metu lapeliais. Labai skanu, ir manau, kad jokios zalos nedarau.Is nezinojimo, vasara bunant prie juros, gerem ciobreliu arbata is termosiuko.buvo salti orai gal apie savaite ir mes vis su ta arbata nueidavom. Buvo smagu saltu oru silta arbatele gert, kol man bloga nepasidare.Nakti baisiai svaigo galva, pykino, sapnavau, kad mano kudikis manyje per oda verziasi.Pasirodo, galejau persileisti nuo ciobreliu arbatos pertekliaus.Ant zoleliu dezutes nebuvo jokios nuorodos, kad nescioms draudziama ja gerti.Tai taip ir su kitom arbatzolemis, svarbiausia nepadauginti ir ivairinti arbateles.Gerti maisytas.

    liutukas

  10. 1

    Sigita vietoje tavęs tikrai nerizikuočiau medetkų arbata,nėščioms jos vartoti negalima...Nėštumo pradžioje ir man tepliojo,kažkur apie 2 savaites,bet gydytoja liepė gerti Duphastono,jis sumažina tikimybę persileisti,o tau gydytoja šio vaisto nesiūlė,nes kiek žinau,jei yra gresiantis,gydytojai jį siūlo gerti....Saugok save ir mažiuką....

    debesėlis