• 29ats.

    Medus. Kur ir kokį medų pirkti?

    Atšalus orams sako, kad medus geras vaistas. Užsinorėjau ir aš jo nusipirkti, tik nežinau kur čia gero medaus gauti? Ir kokį medų pirkti. Juk būna visokių: liepų, grikių, lipčiaus...
    kur jūs perkate? ir kokį medų perkate?

    ShoricelMoters sveikataĮsimintasĮsiminti

Atsakymai

  1. 7

    mes niekada nesam pirke medaus nes mano krikstotetis yra bitininkas ir tikrai esu tikra kad valgome naturalu medu :)

    deimantina

  2. 4

    mes medaus neperkam nes uosvis bitininkas :)))) tai zinom kad tikrai gera medu valgom be cukraus ir t.t :)

    kristale

  3. 3

    Mes perkame pas pazystamus kaime ten tikrai buna geras medus visada siulo liepos ziedu medu. o turguje tai nezinau nelabai man norisi pirkti o parduotuveje daznai buna dirbtinas.

    mamyciuke

  4. 3

    Aš medų užsisakinėju iš Kėdainių r. Dotnuvos sen. Lietuvos žemdirbystės instituto gaminamas Vasaros medus. Nežinau, bet man jis patinka ir jau nebe pirmą kartą užsisakinėjam, bet susirenku "kompaniją", kad galėtumėm užsakinėti didesnį kiekį medaus. Tada atveža iki susitarimo vietos į Vilnių. Dabar jau 1 kg (apie 700 ml stiklainiukas) kainuoja 12 Lt. Kaip tik žadu užsisakinėti vėl. Per žiemą jis sustandėja, bet nesikristalizuoja. Kažkur tik ką skaičiau, kad stiklainį atidarius, medus turi kvepėti. O šis kvepia:))) Gal nori prisijungti prie medaus kopinėtojų kompanijos? Parašyk į AZ:)

    elegancija

  5. 2

    Mes perkam turguje. Mėgstam medų su arbata. O Elegancijos patarimai labai naudingi. Tik man asmeniškai labai nepatinka cinamonas. Kaip jį vartot su medum..?

    Jorkaile

  6. 2

    pas mus yra kas laiko bites netoliese tai ten galima nusipirkti

    coliukexxxx

  7. 2

    labai naudinga žinoti, o dabar šiuo metu, kai pilna virusų, gal ir pagelbės:

    Cinamonas ir medus

    Medus yra vienintelis negendantis produktas pasaulyje. Jis gali tik susikristalizuoti. Bet tai jo savybių nekeičia. Jei norit minkšto medaus, tai atlaisvinkit dangtelį ir įstatykit indą su medumi į karštą vandenį ir jis pasidarys toks, koks buvo iš pradžių. Niekada nevirkit ir nedėkit į mikrobangę medaus, nes tai sunaikins visus medaus fermentus.
    Cinamonas ir medus. Farmacijos kompanijos apie tai garsiai nešneka, bet tai yra pats geriausias vaistas:
    Medaus ir cinamono mišinys gydo daugelį ligų. Medus yra prieinamas daugelyje pasaulio šalių ir gydytojų pripažįstamas kaip labai efektyvus vaistas nuo daugelio ligų.
    Medus gali būti naudojamas, nebijant jokių šalutinių poveikių nuo daugelio ligų. Medus nors ir saldus, bet teisingai vartojamas kaip vaistai, tinka ir žmonėms, sergantiems cukralige.
    Žurnalas :Weekly world news“, leidžiamas Kanadoje (1995 m. Sausio 17 d. Numeris). Jame yra ligų sąrašas, kurias galima išsigydyti, naudojant medų ir cinamoną:

    Širdies ligos:
    Sumaišykit medų su cinamonu ir tepkit ant sumuštinio. Riekelė kiekvieną rytą pusryčiams sumažins cholesterolio kiekį kraujagyslėse ir apsaugos jūs nuo infarkto. Jei jau esat turėję infarktą, tai išvengsite kito infarkto. Tokie pusryčiai taip pat atstato arterijų ir venų sienelių elastingumą.

    Artritas
    Žmonės, kenčiantys nuo artrito, kiekvieną rytą ir vakarą turi išgerti puodelį šilto vandens su 2 valgomais šaukštais medaus ir vienu arbatiniu šaukšteliu cinamono. Reguliariai vartojant galima išsigydyti ir chronišką artritą. Kopenhagos universitete atliktas tyrimas: Gydytojai savo 200 artritu sergančių pacientų kasdien prieš pusryčius davė vieną valgomą šaukštą medaus ir pusę arbatinio šaukštelio cinamono. Po savaitės skausmo nejautė 73 pacientai, o po mėnesio beveik visi 200 pacientų galėjo vaikščioti be skausmo.

    Šlapimo pūslės infekcija
    2 valgomi šaukštai cinamono ir 1 arbatinis šaukštelis medaus stiklinėje šilto vandens sunaikina infekciją.

    Cholesterolis
    2 valgomi šaukštai medaus ir 3 arbatiniai šaukšteliai cinamono ir 16 uncijų vandens (1 uncija ~ 31 gramas) per 2 val. Sumažina cholesterolio kiekį kraujuje 10 proc. Reguliariai vartojant 3 kart per dieną išnaikinamas bet koks cholesterolis.
    Apskritai kasdien vartojamas grynas medus žymiai sumažina cholesterolio kiekį.

    Peršalimas
    Valgomas šaukštas šilto medaus ir ¼ šaukšto cinamono kasdien 3 dienas. Išgydo daugumą chroniškų peršalimų, slogų ir išvalo sinusus.

    Pilvo skausmai
    Medus su cinamono milteliais išgydo pilvo skausmus.

    Dujos
    Indų ir Japonų mokslininkai pastebėjo, kad medus su cinamonu pašalina dujų kaupimąsi pilve.

    Imuninė sistema
    Kasdienis medaus ir cinamono vartojimas stiprina imuninę sistemą.

    Virškinimo sutrikimai
    Cinamono milteliai pabarstyti ant dviejų valgomų šaukštų medaus ir suvartoti prieš maistą padeda suvirškinti net ir „sunkiausią“ maistą.

    Gripas
    Ispanų mokslininkas pastebėjo, kad medus užmuša gripo sukėlėjus.

    Ilgaamžiškumas
    Arbata su medum ir cinamonu vartojama reguliariai pašalina senėjimo požymius ir prailgina gyvenimą.
    Paimkit 4 šaukštus medaus, 1 šaukštą cinamono, 3 puodelius vandens ir virkit kaip arbatą.
    Gerkit po ¼ puodelio 3 kart per dieną. Gyvenimas tikrai pailgės, kaip rašo, ir iki 100 metų 

    Spuogai
    3 valgomi šaukštai šaukštai medaus ir 1 arbatinis šaukštelis cinamono. Ištepkit ta košele spuogus prieš miegą, o ryte nusiplaukit šiltu vandeniu. Pašalina spuogus visiškai.

    Odos infekcijos
    Medus su cinamonu lygiomis dalimis pagydo egzemą ir visas kitas odos infekcijas.

    Svorio atsikratymas
    Kiekvieną rytą 30 min prieš pusryčius ir vakare prieš miegą gerkit medų ir cinamoną išvirtą 1 puoduke vandens. Reguliariai vartojant svorio atsikratys net ir labiausiai nutukęs žmogus. Šis mišinys neleidžia kauptis riebalams, net jei žmogus maitinasi labai kaloringai.

    Vėžys
    Tyrimai atlikti Japonijoje ir Australijoje kad pažengęs vėžys pilve ir kauluose sėkmingai išgydomas. Šių rūšių vėžiu sergantys žmonės kasdien turi valgomą šaukštą medaus su arbatiniu šaukšteliu cinamono 1 mėnesį 3 kart į dieną.

    Nuovargis
    Naujausi tyrimai rodo, kad cukrus esantis meduje yra labiau naudingas nei kenksmingas kūno stiprumui Vyresni žmonės, reguliariai vartojantys medų ir cinamoną lygiomis dalimis yra žymiai gyvybingesni ir lankstesni. Dr. Milton, atlikęs tą tyrimą, sako, kad 0.5 valgomo šaukšto medaus vandens stiklinėje kartu su cinamonu, suvartojus ryte po dantų valymo ir 15 val. po pietų, kai kūno gyvybingumas pradeda mažėti, padidina kūno gyvybingumą per savaitę.

    Blogas kvapas
    Pietų Amerikos gyventojai ryte skalauja burną ir gerklę su arbatiniu šaukšteliu medaus cinamono stiklinėje karšto vandens, ir taip visai dienai atsikrato blogo kvapo iš burnos.

    Klausos praradimas
    Kiekvieną rytą ir vakarą medus su cinamonu lygiomis dalimis atstato klausą.

    elegancija

  8. 2

    Dar keletas patarimų:

    Nereikia pirkti suskystinto medaus. Nereikėtų pirkti ir vartoti šildant suskystinto medaus. Perkant turguje skystą medų, visada rizikuojate įsigyti prastos kokybės produktą. Šviežias natūralus medus skystas būna ne daugiau kaip tris mėnesius, o vėliau susikristalizuoja. Pašildytas daugiau nei +40° C temperatūroje jis praranda savo savybes. Beje, dažnai medus suskystinamas ne todėl, kad lengviau būtų jį išpilstyti, o norint panaikinti jau prasidėjusį rūgimo procesą. Pradėjęs rūgti medus praranda ne tik gydomąsias, bet ir maistines savybes. Patarčiau kiekvienam medaus vartotojui susirasti patikimą bitininką iš kurio pastoviai galėtumėte įsigyti tikro nefalsifikuoto medaus ir būsite tikri, kad vartojate aukštos kokybės produktą. Jei tokio bitininko dar neturite, "Medučio" bitynas visuomet Jūsų paslaugoms.

    Keli patarimai kaip laikyti medų. Medų geriausia laikyti švariuose stikliniuose, moliniuose ir emaliuotuose induose. Senovėje lietuviai medų laikydavo liepinėse statinaitėse. Medaus negalima laikyti cinko, vario, švino arba iš šių metalų lydinių pagamintuose induose, nes, veikiant meduje esančioms rūgštims, susidaro cheminiai junginiai, nuo kurių galima sunkiai apsinuodyti. Negalima laikyti medaus ir geležiniuose induose, nes dėl korozijos medus įgauna nemalonų skonį ir kvapą. Indų su medumi negalima laikyti su labai kvapniais produktais, nes medus greitai pritraukia jų kvapo. Neuždengto indo su medumi nereikia statyti greta higroskopinių medžiagų (pvz., druskos), kurios padeda išsaugoti drėgmę ore, nes jos skatina medaus rūgimą. Stiklainius su medumi reikia laikyti tamsioje vietoje, nes šviesa blogina medaus kokybę. Norint suskystinti susikristalizavusį medų, indą su medumi reikia palaikyti karštame vandenyje, bet jokiu būdu ne tiesiog ant ugnies. Dėmesio! Patariama šildyti tik reikiamą kiekį medaus. Pašildytas medus greičiau pradeda rūgti, jo kokybė būna blogesnė.

    Dėmės ant medaus stiklainių. Pilant tirštą medų į stiklainius patenka oro. Laikant medų vėsioje (apie 8 - 10°C) patalpoje, oras susikaupia ant stiklainių sienelių, sudarydamas šviesias dėmes, o medaus paviršiuje matyti sustingę burbuliukai. Pripildžius stiklainius ir vieną kitą savaitę palaikius juos šiltoje (22 - 25°C) patalpoje, taip neatsitinka, tik medaus paviršiuje susidaro vos pastebimos putos. Dėmės ant stiklainių sienelių nė kiek nemenkina medaus kokybės, tik jo išvaizda ne visiems patinka. "Lietuvos bitininkas"Nr. 2 (23)

    Liaudies medicinos atstovai tvirtina, kad geriausiai su nemiga kovoja medus. Jeigu žmogui atsigulus sunku užmigti arba trumpam užmigęs jis vėl pabunda ir kiaurą naktį vartosi nuo šono ant šono, jis turi vartoti medų. Jeigu po kiekvienos vakarienės žmogus nepamirš sučiulpti po 1 valgomąjį šaukštą medaus, netrukus pajus, kad vakarais jį apima snaudulys, o atsigulęs nebesikamuos, bet kaipmat kietai užmigs.

    Nuo kirmėlių vaikams padeda medus su alyvų aliejumi (jei vaikas neviduriuoja). Didesniems vaikams padeda medus, sumaišytas su saulėgrąžų arba moliūgų sėklomis. Medus su sėklomis vartojamas 3 dienas po 1-2 šaukštus.

    Medus pirtyje. Kai pirtyje kūnas ištepamas medumi, žmogus geriau atsigaivina, būna sveikesnis. Tai nepigus malonumas, bet sveikata dar brangesnė.

    Aronija su medumi. 1 dalis trintų aronijos uogų ir 3 dalys medaus, truputis citrinos sulčių. Mišinį laikykite šaltai mažuose stiklainiuose. Padeda nuo širdies ligų, peršalus. Vaikams toks medus tinka valgyti su varške ir duona.

    Susikristalizavęs medus šiek tiek pašviesėja. Jeigu jame yra daugiau gliukozės negu fruktozės, ant medaus paviršiaus ir ant stiklainio sienelių išsiskiria baltas sluoksnis, panašus į cukrų. Tai gliukozė. Nuo tokio medaus pirkėjai dažnai nusigręžia, sakydami, kad tai iš cukraus pagamintas medus.

    Reikėtų suabejoti ištisine kremine medaus mase, kurioje nėra jokių baltų medaus ruoželių. Kietai susikristalizavęs medus – tai geras, natūralus medus. Geriausios kokybės medus yra ekologiškas.

    Medui kenkia saulės šviesa. Ji ardo kai kuriuos fermentus. Patartina pirkti medų, kuris laikomas šešėlyje. Nupirktą medų reikia laikyti vėsioje ir tamsioje vietoje. Vertėtų nepamiršti, kad medus sugeria aplinkos drėgmę ir kvapus. Laikomas nesandariuose induose gali pradėti rūgti. Tuomet jo paviršiuje atsiranda putų, padidėja tūris ir pakinta skonis.
    Kartais vasarą pirktas medus ilgai nesikristalizuoja, būna skystas. Pirkėjams kyla įtarimas, kad tai blogos kokybės medus. Šiuo atveju reikėtų prisiminti, kad lapuočių lipčiaus medus ar medus, surinktas iš šaltalankių, barkūnų, facelijų ir supiltas į šviesius korius, gali ilgai nesikristalizuoti.

    elegancija

  9. 2

    Aš kaip tik radau info, kad geras medus kristalizuojasi, o jeigu skystas ir netirštėja, reiškia yra kaitintas kelis kartus (tai nebūtinai šviežias). Kaip atskirti, ar dedama cukraus, tikrai galėtų papasakoti bitininkų dukros:)

    "Meduje, kuris laikomas šiltai arba šildomas aukštesnėje kaip +30° C temperatūroje medus skyla atsiranda nuodingas junginys - hidroksimetilfurfurolas.
    Medus, kuriame yra hidroksimetilfurfurolo, susisluoksniuoja. Paviršiuje atsiranda tamsus sluoksnis, medus praranda aromatą, baktericidiškumą (gebėjimą naikinti mikroorganizmus dėl meduje susikaupusio peroksido), padidėja rūgštingumas. Todėl medaus negalima kaitinti, o kaitintas du kartus daugiau nebe susikristalizuoja (lieka skystas).

    Medus praranda kokybę nuo laiko ar šilumos

    10 C- 35,5 metai
    40 C- 1 mėn.
    20 C- 4 metai
    60 C - 1,05 dienos
    25 C - 18 mėn.
    63 C - 16,2 val.
    30 C - 6,6 mėn.
    70 C- 5,3 val.
    32 C - 4,2 mėn.
    71 C - 4,5 val.
    35 C - 2,6 mėn.
    80 C - 1,2 val.

    Kaip atrodo nešildytas medus: medus suneštas iš žiedų (nektaro) kristalizuojasi per 1 - 2 mėnesius, medaus paviršiuje atsiranda balta medaus puta, ant indo sienelių nusistovi balta medaus gliukozė (žydintis medus).
    Medus, kuris ilgai būna skystas (bet nekaitintas) yra ne nektarinės kilmės lipčius.

    elegancija

  10. 2

    kaip matau prestižo reikalas šeimoje bitininką turėti.
    Sakoma, kad kiekviena šeima turi turėti savo šeimos gydytoją, odontologą ir kirpėją, tai pasirodo dar reikia ir bitininką turėt.
    Pavydžiu jums. Tikiuosi, kad atsiras čia tarp mūsų bitininkas, kuris pasiūlymas man gero medučio. Pasidomėjau apie medučio teikiamą naudą ir ypatingai užsimaniau aviečių-šaltekšnių arba grikių medaus.
    Gal kas pasiūlytumėte parduoti?

    Shoricel