Atsakymai

  1. 5

    Santuokų žlugimo priežastis tyrinėjantys mokslininkai linkę išskirti dvi priežasčių grupes: visuomenines ir individualias.
    I. Visuomeniniai veiksniai
    Visuomeninis požiūris į santuoką ir jos stabilumą yra vienas iš reikšmingų veiksnių. Tačiau visuomenės vienokiam ar kitokiam požiūriui suformuoti taip pat reikalingos tam tikros prielaidos. Iš jų paminėtos:

    1. Ekonominės prielaidos.
    Šiuo atveju neretai užsimenama apie moterų ekonominę nepriklausomybę nuo vyrų. Kol moteris buvo visiškai nepriklausoma nuo vyro pinigų ir pastogės, visuomenei visai nerūpėjo , kaip ji jautėsi santuokoje. Skyrybos galėjo būti tik ne kažkuo daugiau kaip didele svajone, kurią realiai įgyvendinti buvo neįmanoma. Šiuo metu apie 70% santuokoje gyvenančių moterų dirba. . Taigi , yra tokia reali galimybė išsiskirti, jeigu moteris to siekia. Tačiau ekonominės priežastys nebūtinai turi būti siejamos tik su moterų pretenzijomis į nepriklausomybę. Nė kiek ne mažiau porų išsiskiria dėl to, kad vyrai, būdami itin užimti darbe, nepadeda moteriai tvarkyti namų ūkį, nesirūpina vaikais, manydami, jog uždirbti pinigai kompensuoja nedalyvavimą šeimos gyvenime.

    2. Šeimos funkcijų pasikeitimas.
    Išsivysčius industrinei visuomenei, daugelį šeimos funkcijų, tokių kaip
    išsilavinimas, paslaugos, vaikų auklėjimas, rekreacija, sauga ir kitas, perėmė valstybė. Šeimai liko labai reikšminga funkcija – emocinių ryšių tenkinimas.

    3. Susilpnėjusi moralė.
    Stiprios moralės formavime ir saugojime didelis vaidmuo priklauso bažnyčiai,
    tačiau net ir katalikų bažnyčia atlaidžiai žiūri į kaltes tų, kuriems nepasisekė santuokoje. Kai kurie kunigai mano, kad skyrybos yra alternatyva santuokai. Kalčių atleidimo funkciją bažnyčia prisiima sau, tačiau visuomenės nariai transformuoja šią funkciją į visuomeninę, o tai įtakoja moralės suvokimą.

    4. Susilpnėjusi tėvų įtaka, pasirenkant partnerį.
    Partnerio pasirinkimo kriterijai anksčiau buvo gana griežti. Šeimos ekonominis
    pagrindas, socialinė kilmė, priklausomybė tam tikrai socialinei grupei ar klasei, tėvų pritarimas, buvo privalomi kriterijai, į kuriuos buvo būtina atsižvelgti, kuriant šeimą. Šiandien dažniausiai vadovaujamasi vienu kriterijumi – meile. Būdamas net ir labai reikšmingas minėtasis kriterijus pakankamai dažnai neišlaiko santuokos išbandymų.

    5. Skyrybų modelio priėmimas.
    Kadangi išsiskyrusių šeimų didėja, didėja ir tikimybė, kad vieno iš sutuoktinių tėvai ar draugai, broliai ar seserys bus išsiskyrę. Kuo daugiau tokių išsiskyrusių porų pažysta sutuoktiniai, tuo normalesniu reiškiniu laiko skyrybas.

    6. Įstatymų liberalumas skyrybų požiūriu
    Sutuoktiniai, neturintys vaikų arba turintys ydingų įpročių – alkoholikai, narkomanai, psichiniai ligoniai – lengvai išskiriami. Vadinasi, šeimos pareigos lengvai perduodamos kažkam, dažnai niekam, nes ir visuomenė jais nepasirūpina. Tokie žmonės tik padidina benamių bei valkatų sąrašą.
    II. Individualūs veiksniai.
    Galima galvoti, kaip, beje, neretai ir būna, jog tai, kas individualu, iš tikrųjų yra nepakartojama. Taip nėra. Individualiame elgesyje visada yra ir tam tikrų bendrumo elementų. Juk kalbame apie žmones, ištiktus panašios nelaimės, kuriems nepasisekė santuokinis gyvenimas. Tarp dažniausiai pasitaikančių priežasčių, galima paminėti tokias:


    1. Neigiamas elgesys.
    Žmonės tuokiasi, tikėdamiesi didesnio atpildo santuokoje negu likę vieniši. Asistavimo laikotarpiu partneriai naudoja išskirtiniai teigiamo verbalinio ir neverbalinio elgesio pavyzdžius – sako komplimentus, žvelgia mylinčiomis akimis, jaučiu malonumą nuo bet kokio artumo. Šie gražūs jausmai, kuriais vienas partneris apdovanoja kitą, pasiekia savo rezultatą. Jie padrąsina tuoktis, viliantis pasidalinimo tokia pat patirtimi ir ateityje. Meilė, kaip jausmas, siejama su partnerių geru elgiasiu. Priešiški jausmai atsiranda tuomet, kai tarp sutuoktinių padažnėja neigiamo, atstumiančio elgiasi ir stokoja dėmesio. Labai dažnai dėmesio stoką abu sutuoktiniai traktuoja neigiamai. Jeigu sutuoktinių neigiamas elgesys nekoreguojamas ir toliau tęsiasi, jis laikomas per mažu tarpasmeniniu atpildu už įdėtas pastangas. Tuomet porai atrodo, jog priimtinesnės yra kitokios alternatyvos – skyrybos arba kita santuoka.

    2. Stoka įgūdžių įveikti konfliktus.
    Apie konfliktines situacijas šeimoje jau kalbėjome, ir konstatavome, jog įmanoma įveikti krizes, bet neigiamą elgesį reikia koreguoti, tai yra, jį paversti teigiamu. Esminė prielaida – reikia norėti tai padaryti ir nuoširdžiai to siekti.
    Amerikoje yra paprotys besituokiantiems įteikti dovanų tris daiktus: santuokos liudijimą, žiedą ir mažą raudoną vagonėlį, simbolizuojantį miegamąjį. Sakoma, kad, kai sutuoktiniai pastumia mažą vagonėlį riedėti santuokos keliu, pakeliui pasitaikę akmenukai – konfliktai – įkrenta į jį. Jeigu sutuoktiniai iš vežimėlio jų neišrenka – neturi susitarimo įgūdžių, akmenukai pripildo vagonėlį, ir jis pasidaro per sunkus, kad galėtų toliau riedėti. Tada įvyksta skyrybos.
    Po keleto metų vėl tuokiamasi, ir sutuoktiniai vėl gauna dovanų mažą raudoną vagonėlį. Ir ciklas kartojasi iš pradžių!

    3. Radikalūs pokyčiai.
    Pats radikaliausias iš jų – pokyčiai psichikoje. Psichikoje užfiksuotas faktas, kad esi susituokęs jau nėra toks pat dalykas, kaip tai buvo iki santuokos. Kiti radikalūs pokyčiai siejami su žmogaus fizine būsena. Iki santuokos ji nebūtinai turi būti išreikšta, nes dėl tos priežasties santuoka gali net nebūtų įvykusi.

    4. Nuobodulys.
    Jeigu sutuoktiniai gyvena uždarą gyvenimą, niekur nesilanko, nieko nekviečia į svečius, verda savo sultyse, jie praranda žavesį ir vienas kitu. Gal būt, jie pamiršta, kad žavesiui palaikyti yra būtini nauji įspūdžiai. Be jų sunku taip sugebėti elgtis, jog nuolat būtum pasirengęs pasakyti ar padaryti ką nors naujo. Naminės laisvalaikio praleidimo formos galėtų būti pataupytos tam laikotarpiui, kai teks auginti vaikus. Daugelio šeimų nesutarimų šaltinis yra pilkas, neįdomus laisvalaikis.

    5. Nesantuokiniai ryšiai.
    Kai pora praranda tarpusavio pasitikėjimą arba vienas kitam nusibosta, jie ima ieškoti alternatyvių ryšių su kažkuo kitu, kas jiems atrodo geras, žavus, naujas. Be abejo, tokiu metu savo neigiamo elgesio niekas nedemonstruoja. Niekada nepasisektų meilužio, jeigu su juo būtų elgiamasi, kaip su savo sutuoktiniu. Taigi, tokie papildomi ryšiai paskatina skyrybas, nes partneriai lygina du nepalyginamus dalykus – senąjį ir naująjį partnerį. Naujasis partneris asocijuojamas su labai teigiama persona, todėl jam ir tiek daug dėmesio. Buvęs sutuoktinis prisimenamas su visomis neigiamomis savybėmis ir ydomis, nors tarp neigiamų bruožų galėjo būti bendrų ir abiem sutuoktiniams. Neišsipildę viltys, skolos, klykiantys vaikai, nuolatinis niurzgėjimas galėjo tik dar labiau sukomplikuoti tarpasmeninius santykius. Tokiu kritiniu periodu, nors skyrybos dar neįvyko, pirmenybė teikiama meilužiui. Tai silpnina sutuoktinių emocinius ryšius ir didina skyrybų tikimybę.

    6. Ydos.
    Skyrybas skatina per didelis išgėrinėjimas, besaikis rūkymas, prieraišumas tam tikriems organizmo stimuliatoriams.

    7. Savininkiški motyvai.
    Autokratija, manęs nesupranta motyvas, prastas meilužis, mane prievartauja, daugiau nebemyliu.

    8. ,,Žvaigždžių liga”
    Po ilgų sovietinės priespaudos metų, atgavus nepriklausomybę ir pūstelėjus vakarietiškam vėjui, dauguma meno žmonių susirgo ,,Žvaigždžių liga” ir pradėjo gyventi bei paminti santuoką vien tik tam, kad atkreiptų į save dėmesį išgarsėtų.

    Yra nuomonių, jog išsiskyrę žmonės skiriasi nuo gyvenančių santuokoje ne tik tam tikrais bruožais, bet ir gyvenimo būdu. Dažniausiai tai būna:
    1. Santuoka sudaryta paauglystės amžiuje.
    2. Priešsantuokinis nėštumas.
    3. Ribotos pajamos.
    4. Išsiskyrę tėvai.
    5. Neturintys aukštojo išsilavinimo.
    6. Bendrų interesų stoka.
    7. Laisvalaikio praleidimas atskirai.
    8. Gyvenimas mieste.
    9. Vaikų neturėjimas.
    10. Vienas vaikas – mergaitė.
    11. Kito partnerio greta sutuoktinio turėjimas.
    12. Skirtingos religijos.
    13. Skirtinga sutuoktinių rasė.
    14. Žemo lygio profesinis pasiruošimas.
    15. Trumpas asistavimo laikotarpis.
    16. Rimtai segantis vaikas.
    17. Vienas iš dviejų partnerių alkoholikas.
    18. Kai vaikui virš dviejų metų.

    Yuki

  2. 4

    turiu tokia savo nuomone, kad daznai buna kaltos moterys: vyrai kai susiranda meiluze, kokia susiranda? grazia, pasitempuse, pasipuosusia... kodel?> todel kad jau nusibosta viena ir ta pati "vyriska" moteris, nes po santuoku moterys savimi maziaurupinasi, o vyras nori myleti ir akimis. miekas nesako prisimalevoti, prisipuosti ir gaminti valgyti... bet kai einate kazkur su vyrais tai nors karta uzsidekite aukstakulnius suknele, tos kurios taip nesirengia, pamatysite vyras net zado neteks... arba kai vyras gryzta is darbo nustebinkite bukite grazios. o ne riebaluotais plaukais, nagais nuejusiais, riebaluotu veidu ir pan.... juk vyrai myli ir akimis, dauguma vyru susiranda grazesnes, prisiziurincias meiluzes.

    oo toliau, tai kalti abu manau, tai vienas pamelavo, tai kitas nepasitikejo.. tai vienas neisleidzia kazkur kito ir pan....

    tikmama

  3. 3

    *Auksare*, ne visose musulmoniskose salyse istatymai vienodi, todel ir del skirybu buna skirtingai... Kai kuriose musulmoniskose salyse net neimanoma issiskirti, jei pvz. vyras nesutinka! Nesamone.

    *rittta*, siais laikais santuoka labai nuvertinta, bet jei visos mastytu taip, kaip tu, tada, manau, pasaulyje butu tik dar daugiau nelaimingu zmoniu...

    Yuki

  4. 3

    Laisve pasireiskia skyrybom... Musulmuniskose salyse matyt maziau skyrybu? idomu, kas zinot? O pas mus laisve... darom ka norim... atsakomybes jokios.. Santuoka is meiles neilgaamze... baigiasi meile..begam kitos meiles ieskot..o vaikams ka daryt? ziuret kaip tevai begioja...? na is tikruju labai liudna, kai paziuri, kiek issiskyrusiu poru ir kiek vaiku gyvena be tevu

    Auksare

  5. 3

    Sia info radau internete, ne pati sugalvojau. Ir manau kad tame tikrai daug tiesos. Nors, zinoma, buna visaip...

    Yuki

  6. 3

    priezaciu gali buti daug.isivaizduoju kai kuriu reakcija..., bet ko gero santuokos is vis gi atgyvenes reikalas, gaila bet ko gero ne visi yra sutverti gyventi seimoj, todel jos ir byra. pagaliau ir laike zmones keiciasi,sensta, nepajegia vykdyti savo santuokiniu pareigu, todel kas buvo svarbu kazkada, jau darosi nepakeliama nasta ir t.t ir pan.;)
    labai atsiprasau mananciu kitaip

    raima

  7. 3

    Kai moterys teka del sekso,o poto nori,kad butu ir protingas,ir turtingas:).O jei rimtai tai nera vienodu priezasciu,gal kantrybes kartais pritruksta.

    grirute

  8. 3

    gal todel, kad nemoka myleti, yra egoistai, galvoja apie save, apie nauda sau, save lepina labiau nei kita, daiktus myli labiau nei zmones, tuokiasi baznycioje , o jos nelanko ir nesilaiko 10 dievo isakymu....Zodziu dabar zmonems nebera nieko svento :(

    vinipukas

  9. 3

    manau yra daug priežasčių. Tačiau vienos dažniausių: savo norų iškėlimas virš visko, nemokėįjimas susilaikyti nuo pykčių inicijavimo, tikėjimąsis, kad tavo antroji pusė elgsis taip, kaip tu nori, kad duos tau tiek, kiek tu davei..o gal kartais net meilės nebuvimas arba išgaravimas, kai pasimaišo kitas žmogus... kai įsimylima kitą, kai sutinkamas kitas sielos žmogus.. :) na žodžiu...manau, kad anksčiau, kai santuoka būdavo iš išskaičiavimo, kai tėvai nuspręsdavo su kuo gyvens jų vaikai, tai santuokos būdavo patvaresnės, nes žinojo žmonės, kad taip turi būti... čia kiekvieno nuomonė...

    Jorkaile

  10. 2

    beje Yuki is kur istraukei tokia statistika, kad isiskiria kada "vaikas mergaite"? kaip tik mergaites lengviau augint, jos meilesnes tad tevam streso maziau, kita statistika kada "tevai neturi aukstojo isislavinimo" is viso nesamone, issilavinusi moteris daznai jaucia nepilnavertiskuma pasodinta namie su vaiku jei gaila saves savo studiju, o mama kuri negaiso laiko universitetuose kaip tik dziaugsmingai atsiduoda namu ukiui ir vaiku augininmui, Kitas, kada "vaikui virs 2 metu" irgi kvaila, nes vaikas 2+ jau maziau streso: leidzia issimiegot, naudojasi puodu tad galima keliaut, kaip tik iki 2metu vaikas - problema nes tevai neismiegoje tad nuo to problemos...

    vejune