• 5ats.

    Kaip manote ar Norvegijoje is tikro atimineja lietuvius vaikus be jokio pagrindo?

    Klausiu nes mano mama turi drauga norvega ir jis pakviete ir mus vasara pasisveciuot, bet turit du mazamecius tad labai nedrasu. Musu zinios tik is spaudos ir suvokimas, kad is geru pareigingu tevu, net ne Norvegijos pilieciu atima vaikus, nes moka dideles pasalpas globejams

    vejuneKelionėsĮsimintasĮsiminti

Atsakymai

  1. 2

    Sveika, Vejune,

    Pati gyvenu Norvegijoje, dirbu su vaikais darzelyje ir turime tiesiginius susirinkimus su barnevernet darbuotojais. Niekas vaiku neatima uz nieka. Barnevernet visada reaguoja i skundus, bet jei tai nera rimtas skundas (tarkime darzelyje vis neturi ka apsirengt, ar pastebejo mokykloje, kad vaikas pasidare uzdaras, depresuotas ir pan...) tuomet tiesiog seima itraukiama i sarasus ir bendradarbiaujama, tariamasi kaip vaikui pagelbeti, gal barnevernet pasamdo psichologa jeigu reikia, duoda tevams kursus apie auklejima, o gal seima neturi lesu, tad ieskoma iseiciu kaip seimai padeti susirast darba, gal skolu turi, tad padeda susitvarkyti su finansais ir t.t... Jei seima atsisako pagalbos ir toliau yra tas pats, vadinasi tevai nenori gerinti vaikui salygas, tuomet po bandomojo laikotarpio gali nutikti taip, kad paims vaika i kita seima kol tevai susitvarkys patys, jei toliau negerina salygu, teismas nusprest gali, kad tevai negali vaiku daugiau rupintis ir vaikas perkeliamas i kita seima su visam.
    Jeigu barnevernet gauna pranresima apie grubu pazeidima pvz musimas, psichologinis smukdymas, narkotikai, abu tevai girti..... Barnnevernet reaguoja, tuoj pat vaika paima is seimos ir tada tik bando padeti seimai (skirtas bandomasis laikotarpis per kuri seima turi irodyt kad pajegus toliau auginti vaika normaliomis salygomis. Bet tai irdoyti sunku jrei jau musei vaika ir tai irodyta ekspertizes..)
    Pati skaitineju straipsnius kaip grobia, bet is tiesu cia labai spalvos sutirstintos ir net pikta skaityti. Pas mane darbe yr dvejos seimos, kurias stebi barnevernet. Viena seima stebi del to, kad tevai issiskyre tik gimus mergytei, dabar jau penki metai jai bet tevai pastoviai riejasi, mama susirado sugyventini,,o ant mergaites matosi stresas, jai sunku matosi, i kaldryte atsiklaupus pastoviai masturbuojasi, nenori pas mama vaziuoti.. Barnevernet stebi ta seima jau penkis metus ir neatima, bet vis bando padeti, samdomi psichologai, tikrinamos salygos darzelyje ir namuose. Ir niekas net nesneka kad atims.
    Kita seima sukrete netektis. Desimtmetis berniukas susirgo veziu ir mire. Tad barnevernet visokeriopai padeda seimai ir vaikams. Vienas is vaiku eina pas mus i grupe. Barnevernet pasamde psichologus kurie su darbuotojais darzelyje kalbejo kaip vaikui padeti, kaip sneketi, ka daryti, kaip su mama sneketi, nes visi buvom pasimete. Na ir dar kitaip padeda..
    Vienai pazistamai kietuvei buvo diagnozuotas vezys, o tuomet darbo neturejo ne vienas, tad barnevernret irgi nemazai padejo tokia sunkia akimirka. Nes tetis turejo ieskotis darbo o rades dar ir dirbt, vaikss buvo mazuliukas visai ir aukles samdyti negalejo sau leisti tad barnevernet surado seima kuri saugojo berniuka kol mama gulejo ligonineje, tetis dirbo. Po darbo pasiimdavo leliuka is tu namu ir vykdavo i ligonine. Buvimas seimoje nieko nekainavo. Zinoma samde ir psichologus nes tai buvo didekis smugis, o salyje buvo vieni.
    Taip pat zinau pazistamu mergaite (ne lietuve) imigrante atvyko i Norvegija ir ilgai negalejo isilieti i bendraamziu tarpa. Jai sunkiai sekesi su kalba, pasidare ji uzdara. Tad mokykloje buvo pranesta barnevernet. Jie atvyko i seima ir klausinejo kaip galetu padeti, del ko viskas.. Na kai issiaiskino, kad merginai sunku ir su kalba ir draugu ikgai neturi cia tai paskyre jai laisvalaikio drauge. Mokejo dienpinigius kjriuos laisvalaikiu naudodavo kinui, ledams ir pan. Draugaudama su ta mergina kuri laiks tikrai ir kalbet issidrasino, ir draugu bendru susirado.

    Man tikrai pikta perskaicius visus tuos straipsnius ir paziurejus visas tas laidas. Pati dirbu ir tiesiogiai bendradarbiaujam su BV ir niekas vaiku siaip sau neima ir neatima. Barnevernet darbuotojai per susirinkima mums darzelio aukletojoms net drasino pacioms visu pirma spresti problemas jrei tai nera grubus pazeidimas (musimas, psichologinis zlugdymas, narkotikai, alkoholis). Orase paciims aukletojoms visu pirma kviestis trevelius irpasakyti kame problema. Jei po poros susirinkimu tevai nieko nedaro kad vaikui butu geryn tada jau tenka BV kreiptis, kad sureaguotu i musu prasymus.
    Ir visur taip. Visu pirma mokyklose, darzeliuose kalbama su tevais ksme reples... O kaimynai jeigu mato kad musa vaika ar kad trvai baliavoja pastoviai tai tikrai daznai jie yra neabejingi ir beriau pranest ir patikrint nei laukt nelaimes ar laukt kol vaikas uzaugs yokioj aplinkoj agresyvus, traumuotas.
    Ir tikrai Norvegijoje sunku pamatyti jauna grupele ar vaikus kurie rukytu akivaizdxiai, drsskytu akis, kad spjaudytusi ar dar kaip slyksciai elgtusi na kad butu baisu vsksre praeiti. Atvykus i lietuva vis pamatau jaunima ir kartais pasitaiko taip kad baisu praeiti pro sali. norvegijoje vaikai kazkokie draugiskresni, mielesni, paaugliai niekada neuzkabins ar nepasijuoks. Na skiriasi aplamai zmones, nes cia jau kelios kartos uzaugusios su barnevernet. Nesakau, kad cia nera smurto. Oj tikrai yra, bet daznai taikomos prevencines priemones ir kertamas kelias smurtui. O smurtas gimdo smurta, kitus psichologinius suzalojimus ateityje.

    Viskas yra ne is straipsniu, o is asmenines patirties darbe ir realiame gyvenime. Blogai kad lietuvoje nerasomi staipsniai kaip BV padeda zmonems. Jie ne tik kaip Lt raso atima vaikus, bet ir padeda kur vaikui sunkiau sekasi, kur seimai gal kokia beda istiko, gal skolu turi ir nebezino kaip toliau gyvent tad nukreipia nemokamai kad sudarytu finansu plana, kad ir patiems uztektu ir antstokiams galetu issimoketi. Tiesiog seima nera paliekama likimo valioje sunkiu metu nes vaikas visada jaus stresa.

    Visada galima kreiptis del kursu qpie vaiku auklejima, apie vaiku pirmaja pagqlba ir pan ir jie mielai tai suteikia nes tai yra vaiko labui.

    Taigi pagaliau kojkretus mano atsakymas i klausima:vazuokite i Norvegija ir jeigu mylite vaika (nemusate, nerekaujate, nestumdote arvdar kazkaip nekoneveikiat ) tikrai is jusu niekas vaiku neatims ir net neziures. Kiek lietuviu pazistu is ne vienu nebuvo atimti vaiksi. Seimu pazistu daug. Is vienos ne lietuves imigrantes buvo iskrwustyta paaugle dukra, bet neatimtos motinystes teisew, nes pati mama kreipesi del nesuvaldomos paaugles. Ji norejo mesti mokykla, begdavo is namu ir t.t. tad mama pati paprase pagalbos. Tarewi su ja ir nusprende kadmkuri laika tegu pagyvena kitoje seimoje nes dukra su mama labai nesutare. Kitoje seimoje buvo rodoma kaip galima kitaip bendrauti, kaip praleisti laisvalaiki. Dukra retstkiais grizdavo pas mama i namus per sventes, bet galutinaivwpsigyveno vel su mama berods po pusantru metu. Nezinau kqip dabar joms sekasi, bet kiek zinau vel gyvena kartu.

    Tai var.. Daug prirasiau, bet tikrai nestresuokite ir aklai netikekite straipsniais bei laidomis. Taip rwsoma tik del to, kad labai daug skaito, ziuri, piktinasi, reitingai dideja.... Beje tikiu gal yra kokiu neatsakingu darbuotoju, kurie nesigilina, neturi zmogiskumo ir numoja ranka.... Visur tokiu zmoniu yra tiek Lt tiek No tiek Uk. Mano kelyje nepasitaike neteisybes. Bent mano akimis zvelgiant....

    lydekaite

  2. 2

    Cia nemazai info apie "Barnevernet":

    http://www.lrytas.lt/lietuvos-diena/aktualijos/del-prarastu-vaiku-norvegijoje-asaras-lieja-ne-tik-lietuve.htm?p=2

    Yuki

  3. 2

    Taip, manau. Labai baisu ir liudna darosi girdint ivairias istorijas apie ta organizacija kuri tiesiog is mamu ranku atima vaikus... Teko ir video matyti, tokiu vaizdu dar ilgai nepamirsiu.

    Yuki

  4. 1

    Na kas dėl įstatymų tai aš ir vyras esam pakraupę.Jau ten nevažiuotume už jokius pinigus.Kas liečia vaikus tai apsurdas,kai negali auginti taip ramiai,nes kažkam šviečiasi visai kitaip nei yra realiam gyvenime.Tai klausymas būtų tada jiems toks koks tada vaikas užaugs?Ogi egoistas,žudikas ar dar neaišku koks.Tada bus kaltinami tėvai,kad blogai užaugino.Čia įstatymai nieko dėti.O dar plius planuoja Lietuvoj visa tai padaryti.Siaubas.Linkiu Jums būti atsargia,išklausinėkit kas ir kaip giminaičių,o tada ramia širdimi planuokit kelionę.Sėkmės!

    Anonimas

  5. 1

    Geriau nevaziuokit, nes skaiciau kitam forume istorija, kad zmona su mazu vaiku, vos pora menesiu buvo, nuvaziavo pas vyra, nes jis ten dirbo, ir jie gyveno name, kuris buvo aptvertas tvora, pastate vezima su mieganciu vaiku lauke prie lango, o pati nuejo valgyt daryt. pastate vaika prie virtuves lango, ji vaika mate, vieno nepaliko kazkur, tai paskambino vyras, kad vaiku teises gavo skunda, kad vaikas vienas lauke paliktas ir pasake jai namo greit vezti, kita karta ejo pasivaiksciuot su vaiku, ir jis pradejo verkti, tai ji pradejo ji supuoti vezime, kad nuramint, tai vel vyras paskambino ir pasake greit eit namo, nes kaimynai paskunde, kad vezime ne bando nuramint vaika, o tipo taip krato ta vezima, kad vaikas klykia, tai sake kita diena, susikrove daiktus ir grizo i Lietuva, vos 2-vi dienas pabuvusi ten.

    Anonimas