• 1ats.

    Ar matet pavojingu analgetiku ir priesuzdegiminiu sarasa?

    Priesuzdegiminai vaistai skyriasi i opioidines ir ne opioindes.

    Ne opioidines tai Nesteroidines Vaistai Nuo Uzdegimo (NVNU) ir Steroidines tokie kaip gliukosteroidai..

    Tai ka jus perkat vaistineje ir dazniausiai be recepto, tai yra nesteroidines vaistai nuo uzdegimo (NVNU)

    Nesteroidines vaistai nuo uzdegimo (NVNU) turi analgetine (skausma malsinanti) , antipiretini ( karsciavimo mazinimui ) ir ilgiau vartojant priesuzdegimini efekta.

    Nekalbesiu cia apie farmakokinetika, farmakodinamika, ka jie daro organizme, kokiu budu jie zaloja organizma. Visu NVNU ispirmo eina rizika sirdies kraujagisliu sistemai, paskui skrandis, inkstai, kepenys. Paracetomolis ne priesuzdegiminis ir skrandziui pavojus yra mazesnis, kepenim dydesnis, ypac tiems kurie alkoholi megsta. Ir dar atskirai stovi aspirinas, dydele rizika skrandziui. Ir nesvarbu kaip vartojat, per skrandi per lasine ar dar kaip, mechanizmas tas pats, zala toki pat daro.

    NVNU gali sukelti tromboze, infarktus, insultus, skrandzio ir zarnyno kraujavima ir opus, gadina kepenus ir inkstus, is visu zmoniu kurie gyde tik viena liga su NVNU ligonineje ( o kiek zmones patis perka ir niekas apie tai nezino ) kas 10 mirsta nuo tokiu preparatu, ir kas 3 senukas, kuris vartoja iskart ir NVNU ir visokiu milteliu nuo gripo kur yra paracetomolis nezinant ka vartoja, paskui atsiranda greitas skrandzio ir zarnynu kraujavimas ir nevisada galima izgelbeti. Tai tyloji epidemija, mirsta daugiau nei nuo AIDS ar naviku. Amerikoje nuo 2014 meto uzdraude paracetomolo ir aspirinu miltelius kur yda daugiau nei 300mg paracetomolio, beveik ant visu NVNU analgetiku priesuzdegiminiu stovi juoda zyme black box, tai auksciausias rizikos klase,iskart pasakyta kad sukelia infarktus ir insultus, skrandzio ir zarnyno opus, astma, atipines smegenu uzdegimus ir net navikus. Indometacino uztenka 1 lasines kad sukeltu kraujojanti opa skrandzioje, diklofenako uztenka 5 lasines taip pat pavojingas ir aspirinas, jis taip pat selektviai, blokoja COX1 fermenta kuris atsako uz prostaglandinu sinteza, kurie atsako uz skrandzio apsauga nuo rugsciu, COX yra visame organizme ir smegenuose ir inkstuose. Kiti selektiviji COX2 blokatoriai maziau gadina skrandi, bet kraujagisliams, sirdziai, smegenims vistiek yra pavojus. Kai yra persalimas aspirina negalima vartoti nes ir taip gali buti kraujavimas, o aspirinas tik padidins ta kraujavima, vaikams draudziama vartoti aspirina. O tie kurie megsta isgerti, tiems kategoriskai negalima paracetomoli vartuot yra dydelis pavojus kepenims. Yra neselektivi kurie iskart blokoja ir cox1 ir cox2 beveik vienodai. Net 20 metu atgal pagal mirties priezasciu analgetikai stovejo top15, daugeli is analgetiku buvo panaikinti is rinkos nes gadino krauja sukeldavo leukocitoze pvz analginas ir slapimo taku vezi pvz citramonas (phenacetin).Kurie is situ sukels jums infarkta ar vezi niekas nezino ir zinot nenori. Paracetomolis uzima pirma vieta pagal kepenu pazeidimus, antra vieta uzima visokias zoleles. Farm kompanijos dazniausiai slepia sita informacija, nenori perspeti ant pakuotes, uz tai yra baudziamos FDA, bet baudos yra milijonai,o pelnas milijardai.

    Vartojant tokius preparatus reikia rimtai ivertinti nauda/zala jusu organizmui. Vartojant tokius vaistus ilgai pripras organizmas, paskui skaudes viska del to kad nevartojat.


    pavojingu analgetiku sarasas:


    Pyrazolones ( Pyrazolonai )

    Metamizole natricum ( Analgin, Novalgin, Dipyrone, Adepiron, Novazol ) - uzdraustas svedioje ir amerikoje dar 1970 metais nes gadino krauja sukeldavo agranulocitoze, broncho spazmus ir taip toliau

    Phenylbutazone ( Bute, Butazone, Butadion ) - uzdraustas amerikoje ir europje, nes gadindavo leukocitus, sukeldavo aplastine anemija ir taip toliau, anglioje gydo tik tam tikra spondiloartrita, bechterevo liga, nes kitu efektivesniu ir maziau pavojingiausiu preparatu nera.

    Phenazone ( phenazon, antipyrine, analgesine ) naudojamas kad patikrinti kitus vaistus, kaip jie matabolizuojasi kepenuose.
    Oxyphenbutazone ( TANDERIL ) phenylbutazono metabolitas, uzdraustas dar 1980 europoje, nes gadino kaulu ciulpus, arba sukeldavo Stevens–Johnson sindroma, tai toksinis epidermaline nekrolize.
    Azapropazone ( Rheumox ) - anglioje uzdraustas, nes sukeldavo hepatita, plauciu fibroze, agranulocitoze, autoimuniniu ligu ir daug kitu dalyku kurie kelia pavoju gyvybei.
    Morazone (Novartrina, Orsimon, Rosimon-Neu, Tarcuzate) - uzdraustas ir narkomanai pradejo vartoti.



    Propionic acid derivatives, Propionates, Profens ( Propiono rugsties dariniai )

    Ibuprofen ( Nurofen , Nurofen Forte , Ibumetin, Ibuprom, Ibustar, Ibufen, Ibugard, IbuMax, IbuViva, Ibudolor, Brufen, Butifen, Pfeil, Ibufanti, Pedea, Tvingestin ) FDA ameriketiska food and drug control organizacija, 2015 metais paskelbe kad ilgas vartojimas sukelia infarkto insulto rizika, pavojingas kaip ir kiti NVNU.

    Dexketoprofen ( Dolmen, Mialdex ) kaip ir kitu NVNU, galvos svaigimas, ir net labai stiprus, vairoti negalima tuo metu, kol zmogus nezino kaip veikia ji tas preparatas.
    Ketoprofen ( Ketonal, Ketonal forte, Fastum gel, Begsan gel ) toks pat stiprus kaip ir indometacinas, diklofenakas, naproksenas ir efektivesnis uz ibuprofena ir piroksikama. Pavojus tas pats.
    Naproxen ( Nalgesin , Nalgesin Forte, Emox ) dydesne rizika del skrandzio opu nei ibuprofenas, bet mazesne nei indometacinas.
    Naproxen + esomeprazole ( Vimovo )
    Fenoprofen - rusioje uzdraustas, dazniau nei kiti NVNU pazeidzia inkstus, sukelia nefrita, nefrotini sindroma, inkstu nepakankamuma del vaistu daznai nepagydoma, tai jau keisti inkstus reikes.
    Benoxaprofen (Oraflex, Opren ) - uzdraustas, 1980 metais anglioje sukele virs 10 mirciu, amerikoje virs 60 , del inkstu ir kepenu pazeidimu. Taip pat skrandziui pavojingas, nervinei sistemai toksiskas.
    Flunoxaprofen - benoxaprofeno analogas, hepatotoksiskas
    Loxoprofen - hepatotoksiskas, gali sukelti skrandzio opa, bronchospazmus, anemija.
    Indoprofen - uzdraustas del skrandzi opu ir kraujavima
    Oxaprozine ( Daypro, Dayrun, Duraprox) - ta pat kaip ir kiti NVNU, ilgiau vartojant, skrandzio opai, kraujavimas, inkstu zaloja, kepenys zaloja.



    Acetic acid derivatives, Acetates ( Acto rugsties dariniai )


    Ketorolac ( Ketanov, Ketolgan, Ketorolac Claris ) Toks pat pavojingas , gali sukelti infarkta, insulta, skrandzio opus, stivo dzhonsono sindroma, toksini epidermalini sindroma, anafilaksini soka.

    Diclofenac ( Naklofen, Diclac, Olfen, Voltaren , Dicloberl, Diclomelan , Uniclophen, Feloran, DicloFlex, Dicuno, Ortofen ) - pavojingas uztenka 5 lasiniu kad atsirastu kraujojanti opa skrandzioje.
    Diclofenac + vit B1, B6, B12 ( Diclovit ) toks pat pavojingas
    Diclofenac + omeprozole ( DIOMPRAZ ) toks pat
    Aceclofenac ( AIRTAL ) - diklofenako analogas tokie pat salutiniai.
    Acemetacin ( Emflex ) - pavojingas skrandziui, 1 - 10% atvejose sukelia problemu, taip pat ir hepatotoksiskas.
    Indomethacin - pavojingas skrandziui kaip ir aspirinas. uztenka vienos lasines kad atsirastu kraujojanti opa.
    Sulindac - uzdraustas rusioje, labai hepatotoksiskas, 25% atveju sukeldavo kepenu pazeidimus
    Tolmetin - pavojingas sirdies kraujagisliu sistemai, skrandiui, zarnynui, gali atsirasti kraujavimas.
    Bufexamac (Paraderm , Parfena ) - pavojingas taip pat kaip ir kiti, sukeldavo kontaktine dermatita kuri buna sunkiai atskirti nuo pradines bukles, nuo 2010 europos medicinos organizacija rekomenduoja panaikinti is rinkos.



    Oxicams ( Oksikamai )



    Meloxicam ( Movalis, Mexolan, Melox, Recoxa, Melobax, Lormed, Meloxistad, Normelox ) - infarktu, insultu rizika. Daugiau selektivus COX2 nei diklofenakas, piroksikamas, naproxenas, todel mazesnis pavojus skrandziui.

    Lornoxicam ( Xefo , Xefo Rapid ) kaip ir kitu NVNU, galvos skausmas, pikinimas, diareja, rietai broncospazmai, kraujavimas.

    Piroxicam ( Brexin , Hotemin ) Taip pat kai ir kitu priesuzdegiminiu, skausmas, depresija, viduriavimas, inkstus gadina, kepenys gadina, kasos uzdegimas, uodos problemos , aukstas spaudimas.

    Isoxicam - uzdraustas prancuzioje , kaip ir kitu NVNU , toksini epidermalini nekrolise , kuri sukele mirti.




    Coxibs ( Koksibai ) - selektiveji COX 2 inhibitoriai


    Celecoxib ( Aclexa, Celebrex ) turi salutiniu ir pavoju toki pat kaip ir visi kiti NVNU , sirdies kraujagisliu rizika.

    Etoricoxib ( Arcoxia ) - amerikoje kolkas uzdraustas, praso daugiau patikrinimu, kad preparatas naudingas daugiau nei zalos gali padaryti. Nes gali sukelti sirdies
    kraujagisliu ligus, toksidermija, eritema ir taip toliau. Kitur kolkas neuzdraustas.

    Parecoxib ( Dynastat ) turi salutiniu ir pavoju toki pat kaip ir visi kiti NVNU, bet amerika neiledzia i savo rinka, cia jau farmkompanijas kovoja, europoje neuzdraustas.

    Rofecoxib ( Vioxx, Ceoxx ) uzdraustas, gamintojas slepdavo informacija nuo gydytoju, kad preparatas gali sukelti sirdies ir kraujagisliu problemas, 90000 - 140000 zmoniu nukentejo.

    Valdecoxib ( Bextra ) uzdraustas, sukeldavo rimtos sirdies kraujagisliu problemu, infarktus, insultus, stenokardija, uodos problemu Stevens–Johnson sindroma.

    Lumiracoxib ( Prexige ) uzdraustas, gadino kapeni , reikedavo kepenu transplantacija daryti.




    Kiti

    Nimesulide ( Nimesil, Aponil, Nise ) - pavojingas, neiligiau nei 10 dienu galima vartoti, yra informacija kad gadina kepeni, na ir skrandi, inkstus, kraujagisliu sistema.
    Nabumetone ( Relifex ) pavojus toks pat kaip ir kitu NVNU
    Glucosamine ( Glucosamin , GOOL, Arthryl ) pavojus toks pat kaip ir kitu NVNU



    Salicilatai



    Acetylsalicylic acid, ASA ( Aspirin, Aspirin Cardio , Aspirine UPSA, Upsarin UPSA, Hjertemagnyl, Thrombo ASS , Acard, Herz ASS, Provapirin ) - skrandi gadina, kepenys negadina. Vartojamas daznai kaip antiagregantas, mazomis dozavinams, 1mg i 1kg svorio, dydesne doze nedydina efekta, o sukelia daugiau salutiniu ! ir net mazomis dozemis kaip antiagregantas pvz 81mg amerikoje - 100 mg europoje kaip israso kardiologai, vistiek pavojingas skrandziui. Ausim pavojingas, gali svilpimas ausije atsirasti.


    Diflunisal ( Dolobid ) gadina skrandi, sirdies kraujagilius pavojus.


    Alka-Prim Acidum acetylsalicylicum/Acidum aminoaceticum
    Aspirin C Acidum acetylsalicylicum/Ac.ascorbic
    Aspirine UPSA Vitaminee C Acidum acetylsalicylicum/Acid.ascorbicum
    Aspirine Vitamine C Oberlin Acidum acetylsalicylicum/Ac.ascorbicum
    Upsarin UPSA Vitamin C Acidum acetylsalicylicum/Ac.ascorbicum
    Upsarin C Acidum acetylsalicylicum/Ac.ascorbicum
    Alka-Seltzer Acidum acetylsalicylicum / Citric acid / Sodium bicarbonate



    Paracetamol-type , Anilides ( Anilidai )


    Paracetomol, APAP ( Acetaminophen, Panadol, Pamol, Efferalgan, PARAMAX Rapid, Tylenol ) - COX 3 kaip ir analginas. Yra ( antipiretinis, karsciavima mazinimui ) efektas, analgetinis efektas yra, o priesuzdegiminio beveik nera. Skrandi negadina, gadina kepenys.

    Phenacetin ( Citramon, Vicks ) - Phenacetinas gadino krauja, kepenus, sukeldavo slapimo taku , inkstu vezi, todel buvo panaikintas is rinkos, ir pakeistas paracetomolu,kuris gadina kepenus.

    Citramonas – priesuzdegiminiu ir skausmamalsinanciu preparatu prekinis zenklas, populiarus buvusios TSRS teritorijoje.
    Citramono sudetis buvo toks acetilsalicilo rugstis/phenacetinas/kofeinas/kakavos milteliai/citrinos rugstis



    KARTU SU PSICHOTROPINIAIS ir tt..

    Neocitramonas Acidum acetylsalicylicum/Paracetamolum/Coffeinum
    Neoaskofenas Acidum acetylsalicylicum/Paracetamolum/Coffeinum
    Efferalgan C Paracetamolum/Ac.ascorbicum
    PARAMAX Extra Paracetamolum/Coffeinum
    Dioppex Paracetamolum/Ac.ascorbicum/Phenylephrinum
    Febrisan Paracetamolum/Ac.ascorbicum/Phenylephrinum
    Febristak Paracetamolum/Coffeinum/Phenylephrinum
    Fervex Paracetamolum/Ac.ascorbicum/Pheniraminum
    Saridon Paracetamolum/Propyphenazonum/Coffeinum
    Gripex Paracetamol/Pseudoephedrin/Dextromethorphan
    Daleron Cold 3 Paracetamol/Pseudoephedrin/Dextromethorphan
    Theraflu night Paracetamolum/Phenylephrinum/Diphenhydramine
    Theraflu Paracetamolum/Pseudoephedrinum/Dextromethorphan/Chlorphenaminum/Pheniramine/
    TriFlunex Paracetamol/Guaifenesinum/Phenylephrinum
    Actifed Triprolidinum/Guaifenesinum/Pseudoephedrinum
    Grippostad C Paracetamol/Ac.ascorbicum/Coffeinum/ Chlorphenaminum
    Coldrex Maxgrip Menthol & Berries Paracetamolum/Ac.ascorbicum/Phenylephrinum
    Coldrex HotRem Honey & Lemon Paracetamolum/Ac.ascorbicum/Phenylephrinum
    Coldrex Cold and Flu Plus Paracetamolum/Coffeine/Phenylephrinum
    Coldrex Cold and Flu day and night Paracetamolum/Dextromethorphan/Phenylephrine/Chlorpheniraminum
    Coldrex Nite Paracetamolum/Promethazine/Dextromethorphan
    Coldrex Paracetamolum/Ac.ascorbicum/Coffeinum/Phenylephrinum/Terpinhydrate
    Ultracod Paracetamolum/Codeinum
    CoCodamol Paracetamolum/Codeinum
    Solpadeine Paracetamolum/Codeinum/Coffeinum
    Cirrus Cetirizinum/Pseudoephedrinum

    psiVaistai suaugusiemsĮsimintasĮsiminti

Atsakymai

  1. 0

    Nors ir skausma kenteti negalima, bet yra 200 skirtingu skausmu, skirtingos etiologijos, todel ir gydymas skirtingas, bet NVNU seip neiejna i skausmo gydymo standartus.

    psi