• 19ats.

    Roze - liga. Kaip ja gydotes?

    Mamytes, gal esate susidure su sita liga? Kaip ja gydotes, ar zinot gal, kaip ja gydyti? Ir po ligos kaip panaikinti raudonuma nuo veido :(

    cindySveikataĮsimintasĮsiminti

Atsakymai

  1. 7

    Mano mamai buvo rože niekas neisgydė gulejo ligonineje apgydo ir vel ji atsinaujina tai taip kankinosi 2metus kol viel paguldė y ligonine ir močiutė užkalbėjo ir tada tik praėjo tai ką galiu pasakyti rožes reikia užkalbėti pati isitikinau.

    mamyciuke

  2. 7

    Gydoma antibiotikais, fizioterapinėmis priemonėmis, polivitaminais, gliukokortikoidais. Kai atsiranda dramblialigė, šalinama operaciniu būdu.

    Rožę sukelia A grupės hemolizinis streptokokas. Daugiau rože sergama rudenį ir žiemą, atšalus orui, pagausėjus kvėpavimo takų ligų (skarlatina, angina). Taip pat ja dažniau serga moterys, ypač per mėnesines.

    Persirgus rože, imunitetas neįgyjamas, priešingai, liga linkusi kartotis. Kartais polinkis sirgti rože yra visos šeimos bruožas. Liga neužkrečiama.

    Infekcijos šaltinis - žmogus, sergantis streptokokine infekcija arba streptokokų nešiotojas. Užsikrėsti galima per odos žaizdas, įdrėskimus, įtrūkimus, sergant sloga, per iššutusias ar nuplikintas vietas. Taip pat infekcija iš gleivinės į odą gali patekti per kraują ir limfą, kai padidėjęs organizmo jautrumas.

    Inkubacinis periodas trunka 1-7 dienas, kartais vos keletą valandų. Liga prasideda staiga, - pradeda krėsti šaltis ir pakyla temperatūra iki 40°C, skauda galvą, pablogėja savijauta. Kartais ligonis gali pradėti kliedėti ir vemti. Pasitaiko įvairių vietinių reiškinių, oda pasidaro jautresnė, ją niežti, patinsta.

    sheelsi

  3. 4

    man prejo jau kokia 4 menesiai bet vistiek dar skruostas raudonas ir nznau ka daryti kaip ta raudonuma panaikinti

    cindy

  4. 4

    va ka esu perskaicius .......Etiotropinis gydymas. Skiriama antibakterinių preparatų, atsižvelgiant, ar liga pirminė, ar tai ligos atkrytis.

    Gydymas priklauso nuo ligos simptomų išraiškos, nuo gretutinių ligų, ligonio jautrumo beta laktamų grupės vaistams, taip pat – nuo ligos formos bei galimybės nuolat stebėti pacientą. Jei ligos forma lengva, skiriama geriamųjų vaistų, o stacionare gydoma intraveniniais preparatais.

    Susirgusiems pirmą kartą pirmiausia pasirenkami yra penicilino grupės vaistai, paprastai – penicilinas G, jo švirkščiama į veną 3–6 mln. veikimo vienetų (VV). Jeigu pacientas alergiškas vaistui, dažniausiai skiriama makrolidų (pvz., eritromicino, klaritromicino, azitromicino) arba ampicilino ar oksacilino įprastomis dozėmis. Gydymo trukmė – apie 10 dienų.

    Kai gydomas ligos atkrytis ir forma lengva, geriausia skirti geriamosios formos oksacilino. Sunkiais atvejais gydoma cefalosporinų grupės vaistais. Atsižvelgiant į ligos sunkumo laipsnį, vaistų skiriama iki 10 dienų.

    Vietinis ir simptominis gydymas. Tepalų ir purškalų veiksmingumas rožei gydyti nėra įrodytas, kaip ir nesteroidinių vaistų nuo uždegimo (NVNU). Yra duomenų, kad NVNU vartojimas gali išprovokuoti nekrotizuojantį fascitą. Vis dėlto, jeigu pacientas febriliai karščiuoja, tenka skirti analgetikų ir antipiretikų. Rekomenduojama skirti antihistamininių preparatų. Pastebėta, kad vartojant kortikosteroidų kartu su kitais imunosupresiją skatinančiais vaistais, gali vystytis septinės komplikacijos.

    Nedidelis tromboembolinių komplikacijų, sukeltų rožės, rizikos laipsnis (iki 5 proc.) nėra indikacija nuolat vartoti antikoaguliantų.

    Labai svarbu šalinti edemą ir použdegiminę limfostazę, taikant limfos drenažą gerinančias priemones (specialią mankštą, išorinę kompresiją, manualinį limfos drenažą ne ūminiu periodu, taip pat limfos drenažas pagerėja pakėlus koją). Skirti preparatus, gerinančius limfinę kraujotaką, pvz., Cyclo3Fort (po 2 kapsules 1xd, kol edema visiškai išnyks).

    Profilaktika

    Pirminė
    Labai svarbu šalinti bei tinkamai kontroliuoti rizikos veiksnius:
    • stiprinti imuninę sistemą,
    • tinkamai gydyti CD ir vengti ligos komplikacijų,
    • gydyti odos grybelį,
    • taikyti tarpupirščių iššutimo profilaktiką ir gydymą (ypač esant polinkiui kojų limfostazei ar venostazei vystytis),
    • vengti mikrotraumų, tinkamai dezinfekuoti žaizdą įvykus traumai,
    • avėti tinkamą avalynę, stengtis, kad neatsirastų nuospaudų,
    • kai yra polinkis į kojų limfostazę ar venostazę – nešioti gydytojo rekomenduotas kompresines kojines, atlikti fizioterapijos procedūras limfos nutekėjimui gerinti, gerti venų ir limfagyslių tonusą didinančius preparatus (Cyclo3Fort).
    • asmenims, patyrusiems chirurginių intervencijų dera būti budriems, kad pro pažeistą odos barjerą nepatektų užkrato.

    Antrinė
    Ligos atkryčių profilaktikai skiriama ilgesnio veikimo antibakterinių preparatų (retarpeno arba benzatino benzilpenicilino) ne trumpiau kaip 6 mėn., o kartais, atsižvelgiant į atkryčių dažnį, – net iki dvejų trejų metų. Suaugusiesiems – 2,4 mln. VV injekcija giliai į raumenis kartą per 4 savaites.

    Rožės atkryčiai pasitaiko palyginti dažnai – per 40 proc. rože sirgusių pacientų. Aktualu laiku bei tinkamai šalinti rizikos veiksnius bei naudoti profilaktikos priemones, kad liga nepasikartotų.
    .

    deimantina

  5. 4
  6. 4

    jei tau tik raudonumas yra reiskia tau yra pirmoji eritermine stadija,ji praeina mazdaug per 6paras,veliau oda ima pleiskanoti

    sheelsi

  7. 4

    as tai dar girdejau apie rozes uzkalbejimus.paciai neteko su ja susidurt

    Iraida

  8. 3

    As sirgau pati sia lyga. turejau 18 metu roze ant krutines spenelio.labai skausminga.Gyde nuo mastopatijos ivairiais antibiotikais, nepadejo.gavau siuntima operuotis.pries operuojant praejau dar kursa sunkiu antibiotiku, nuo kuriu man bloga buvo ir jie nieko nepadejo.bet aciu Dievui, man paskambino drauges mama, suzinojusi, ir atkalbejo mus vaziuoti rytoj operuotis.patare nueiti pas uzkalbetoja.buvau pas tokia Marija is Justiniskiu.Ji mane isgyde.jei ka, turiu jos telefona. ji gydo nuo visokiu lygu, netgi nuo nevaisingumo:)

    liutukas

  9. 2

    Na pačiai neteko susidurt su tuo,bet draugei buvo.Tai kaip ji kankinosi vargšelė-jai gal 15-16metų tada buvo,rožė buvo "įsitaisiusi"ant kojos-net vaikščiot buvo,kad negalėjo:(.Tai kaip tik jos negydė,ligoninėse "prasivoliojo" nežinia kiek-ir vis atsinaujindavo.Kol nesurado bobutės,kuri užkalbėjo ir viskas baigėsi:))))Taip,kad nori nenori patiki tuo,kad užkalbėjimai padeda,kad tai tikra...

    Vilmiene

  10. 1

    Man buvo keturis kartus. Du kartus gydžiau antibiotikais, bet nieko gero. du kartus gydžiausi auksinio ūso tinktūra. veikia greitai, nuskausmina, sukrinta staigiai temperatūra. Puiki priemonė.

    Anonimas