• 5ats.

    nesciuju hemorojus. Gal kam taip buvo, ka darete?

    prasidejo 37 nestumo savaite, o su ja ir varginanti nemaloni bedele, islindo mazgelis prie iseinamos angos. Skausminga sedint bei tustinantis. Gal kam is mamyciu taip buvo?

    ruta26Moters sveikataĮsimintasĮsiminti

Atsakymai

  1. 3

    man po gimdymo kurį laiką buvo,ir labai skaudėjo,aš naudojau hemorol žvakutes.
    neščiosioms manau galima,nors aišku geriau vaistinėje pasitarti.

    emiliukas

  2. 2

    Hemorojus - tai aplink tiesiąją žarną ir išangę esančių kraujagyslių išsiplėtimai - mazgai. Hemorojus, išvertus iš graikų kalbos, reiškia “bėga kraujas”. Tai nėra mirtina ir labai pavojinga liga. Daugelis žino, kaip atrodo išsiplėtusios blauzdų venos. Panašiai atrodo ir išsiplėtusios tiesiosios žarnos bei išangės venos.

    Hemorojaus tipai

    Hemorojaus mazgai gali būti išoriniai ir vidiniai. Išoriniai mazgai matomi išangės paviršiuje, virš jų yra oda. Vidiniai mazgai yra tiesiojoje žarnoje. Kol jie nedideli arba kol neprasideda jų uždegimas, žmogus gali nieko nejausti.

    Ligos vystymasis

    Dėl nuolatinio kraujo sąstovio aplink tiesiąją žarną ir pilvo viduje padidėjusio slėgio kraujagyslių sienelė ir jas supantys audiniai slėgio nebeatlaiko ir pamažu išsiplečia bei pradeda kristi į išorę. Slėgis pilvo ertmėje padidėja tuomet, kai: žmogus stanginasi, pavyzdžiui, kai sunkiai tuštinasi, nes užkietėję viduriai; kosti; ką nors sunkiai kelia.

    Kitos hemorojaus priežastys:

    • Jei žmogus ilgai stovi ar sėdi ir mažai juda, mažajame dubenyje apie tiesiąją žarną susitvenkia kraujo (tai skatina hemorojaus vystymąsi).
    • Jei ilgai ir nuolat stovima šaltame ore, rizika susirgti dar didesnė, nes šąlant įtempiami pilvo raumenys, drebama, dar labiau didėja slėgis pilvo ertmėje.
    • Nėštumo metu padidėja spaudimas pilvo ertmėje ir mažajame dubenyje susitvenkia kraujo. Dėl to hemorojus dažnai prasideda nėščiosioms ar po gimdymo.
    • Hemorojų skatina nutukimas.

    Simptomai

    Kraujavimas tėra vienas iš ligos simptomų. Dažniausiai kraujuoja iš vidinio hemorojaus, nes tuštinantis išmatos traumuoja į žarnos vidų išsikišusius kraujagyslių išsiplėtimus. Ryškiai raudonas kraujas pastebimas baigiant tuštintis arba ant išmatų paviršiaus, kartais tik ant tualetinio popieriaus. Iš hemorojaus mazgų gali kraujuoti po nedaug, nepastebimai, tačiau labai ilgai. Toks kraujavimas yra pavojingas. Dėl jo gali prasidėti mažakraujystė.

    Skausmą ir niežėjimą sukelia uždegimas. Uždegimas gali prasidėti dėl nuolatinio išsiplėtusių kraujagyslių dirginimo ir žalojimo, be to, pažeistus hemorojaus mazgus gali dar labiau žaloti prisidėjusi infekcija.

    Kaip liga nustatoma?

    Išorinis hemorojus matomas apžiūrėjus išangę. Vidinis
    hemorojus nustatomas apžiūrėjus tiesiąją žarną specialiu prietaisu, kuris negiliai įkišamas į žarnos vidų. Taip pat gydytojas hemorojų gali apčiuopti pirštu.

    Gydymas

    Geriausias gydymas - vengti pačios ligos ir priežasčių, kurios ją skatina. Jei sergate hemorojumi, tai:

    • stenkitės nekenkti sau pačiam: sunkiai nekelkite, venkite ilgai stovėti ar sėdėti vienoje vietoje;
    • stenkitės išvengti vidurių užkietėjimo, nes užkietėjus viduriams, daug sunkiau pasituštinti, stipriau stanginamasi, be to, standžios išmatos daugiau žaloja hemorojaus mazgus;
    • kuo daugiau valgykite vaisių ir daržovių, daug skaidulų turinčio maisto (kruopų, rupios duonos, sėlenų). Užkietėjimai gali prasidėti, jei valgote daug baltos duonos, bandelių, saldumynų, kito lengvai virškinamo maisto, bet mažai daržovių, vaisių, geriate daug kavos, stiprios arbatos, alkoholio, tačiau mažai sulčių, mineralinio vandens.
    • gausiai gerkite - tai suminkštins išmatas, leis joms lengviau slysti žarnos sienelėmis.
    • reguliariai sportuokite: fizinė veikla skatina žarnyno judesius, neleidžia išmatoms užsistovėti. Nepamirškite, kad vaikščiojimas - taip pat sportas.
    • stenkitės tuštintis visada tuo pačiu paros metu, naudokite minkštesnį tualetinį popierių.

    Higiena. Jei sergate hemorojumi:

    • tinka drungno vandens vonelės ir apsiplovimai. Tai ne tik padeda palaikyti švarą, bet ir leidžia išvengti uždegimo, pabrinkimo.
    • šalto vandens ar ledo kompresai taip pat mažina pabrinkimą ir skausmą.

    Jei vyrauja išorinis hemorojus, per didelis švarinimasis gali pakenkti: dažnai plaunant hemorojaus sritį su muilu, pašalinamas išorinis apsauginis odos sluoksnis, dėl to vaikštant hemorojaus mazgai dėl trinties daugiau žalojami. Norėdami to išvengti, patepkite kremu, pavyzdžiui, vazelinu, taip pat tinka bet kurie kiti hemorojui gydyti skirti kremai.

    Hemorojui gydyti skirti kremai ir žvakutės veikia tik ligos sukeltus simptomus, tačiau pačios ligos nepanaikina. Visi iš jų sutepa ir suminkština išangės sritį, vieni iš jų mažina skausmą, kiti - slopina uždegimą, dar kiti veikia ir taip, ir taip, daugelis kremų skatina smulkių žaizdelių gijimą.

    Operacijos. Hemorojaus mazgai šalinami operuojant. Jie paprasčiausiai perrišami ties pagrindu ir nukerpami. Operacija nėra sudėtinga ir atliekama beveik visose ligoninėse.

    Gydymo būdų įvairovė. Įvairiose šalyse yra naudojami ir kiti gydymo būdai. Pavyzdžiui, ant hemorojaus mazgų pagrindo užmaunami guminiai žiedai. Taip mazguose sutrikdoma kraujotaka, jie tarsi nudžiūna ir po kelių dienų nukrinta. Tačiau šis būdas tinka mažiems ir vidutinio dydžio mazgams gydyti.

    Hemorojumi serga labai daug vyresnio amžiaus žmonių. JAV juo serga beveik pusė vyresnių nei 50 metų amžiaus žmonių. Šia liga vienodai dažnai serga ir vyrai, ir moterys

    VIKIUUUUKAS

  3. 2

    taip man buvo..yra zvakuciu vaistineje nuo himorojaus ir toks tepaliukas butent skirtas sitai bedai..ir man praejo siek tiek..o po gimdymo neliko visai jo..

    Anonimas

  4. 2

    na man taip buvo ne nestumo metu tai as nuejau y vaistine ir nusipirkau tepaliuko, tai tikrai greitai man jis padejo, yra ir zvakuciu yvairiu. tik va kazin ar tau jas galima naudot kad laukiesi, turetum cia pasiklaust savo ginekologes.

    vestina

  5. 1

    man po abieju gimdymu buvo, zvakutes hemorol naudojau.

    tikmama