• 18ats.

    aktuali ir opi tema, bent man, - kuo toliau, tuo mūsų vaikai neraštingesni!!!! Mamos (nekalbu apie kitakalbes, yra ir pagirtinų išimčių, kurios mokytis leis į ne lietuviškas mokyklas), rašydamos su klaidomis, rodo ne kokį pavyzdį... sutinkat? Čia, šiame puslapyje, viena iš taisyklių - RAŠYTI TAISYKLINGA LIETUVIŲ KALBA!!!! kaip manot, ar savo vaikams turim būti pavyzdžiu? o mokytis niekada nevėlu!!!

    kaip priemonę, galit naudotis "google crome", čia yra kalbos korektorius.

    axstaKiti klausimaiĮsimintasĮsiminti

Atsakymai

  1. 5

    O man jokio skirtumo kaip kas cia paraso,ar kokias raides suspaudo,ar kokia praleidzia... tegul nors paiso,ar simboliais kalbasi.Svarbu kad tik suprasciau ka pasakyt norejo, o jei idomi tema ar pokalbis, tai mielai ir priimu tai kas pasakyta,o ne kaip parasyta.
    Man zmogus priimtinas draugiskumu, o neissivaizdinimu, kad va kokia as ta aukstesnioji, issilavinusi,diplomuota. ir t.t..
    Gal tu gramatika ir lietuviu kalba nepriekaistingai moki, kas yra pagirtina, bet yra juk sryciu,kur esi visiskai buka, ar tustute... Tad,man kalbos mokejimas tik mazytis dar vienas tavo pliusiukas, o ne idomaus, nuosirdaus ar gero zmogaus bruozas.
    Beje irgi esu ne lietuve,nemoku tos tikrosios gramatikos subtilybiu. Bet manau,net mano lygio zinios lietuviu kalbos, manau yra neprastesnes uz dauguma ir tikru lietuvaiciu.

    Anonimas

  2. 5

    niekada to nesureiksminau, as ne lietuviu kalbos mokytoja, kad kaskam aiskinciau kaip rasyti. ar kalbeti, as pvz nepasikeiciu kalvos, todel nerasau su ą, č, ė ir t.t bet manau esme mano atsakymuose visos supranta, as net labai nemegstu tokiu zmoniu, kurie vadovauja kaip reikia kalbeti ir t.t Koks kieno reikalas kaip as noriu taip kalbu. Lietuva matai issimokslinusiu krastas :D kaip anonimas sake nemoki kalbet tai varyk is cia :D man taip pasakytu, tai dar i nosi gautu. niekas nepaaiskins kur maut ir kaip sneket, nenorit neklausykit.. As cia aisku issakau savo nuomone, esme tame, kad labai nemegstu tokiu mokytoju kur diktuoja, vos ne Lietuva-lietuviams. kalbekit ir rasykit be klaidu. paaglystei pati rasiau ne viskas o wiskas, nes taip madinga buvo :D ir visai "prikolna" dabar jau taip nei rasai nei bendrauji :D nu as cia jau issipleciau, tikiuosi suprasit ka as cia norejau pasakyt.. Kaip kas moka taip tas sneka ar raso.. ne kiekvienas laiko valstybini LT kalbos egzamina :)

    kristale

  3. 5

    Tai kad patys lituanistai tarp saves nesusisneka,lietuviu kalbos zinovai,studijuotojai analizuotojai.Negali susitarti ir rasti kompromiso kokia ta tikroji kalba turi buti,ir kur pasikasus taisiklinga gramatika.Ji jau tiek kartu koreguota,pertvarkyta,kad seniai patys susipainiojo jos ieskojimeir neranda tiesos.
    O kokia gramatika jus cia siulot ivest ?
    Gal Landzbergio knygos istraukos diktanta parasyt? Del kurio ir patys lietuvninkai gincijosi daugiau metu,vieni reke kad ten yra net 70 klaidu,kiti sventai irodinejo kad nera ne vienos?
    Tai brangioji,kaip isisvaizduojate priversti Aukstaicius,zemaicius,dzukus,suvalkiecius ir sostines gyventojus kalbet nauja lietuviskaja modernia"esperanto kalba"? Nesvaikit,siais laikais apie tokius dalykus. Kad LT,jau seniai lietuvisko nieko beveik neliko.Grynakrauju lietuviu nebeliko,beveik visos seimos misrios,o naujai kartai visai kiti dalykai rupi. Anglonas jiems patampa gimtaja ,siais laikais priimtinesnis kur kas.Ypac imigruojant. O su LT kalba,toli neneuvaziuosi.. ir ji duonos i seima nebeparnesa,todel jos nieks ir nesureiksmina dabartiniame materializmo pasaulyje.

    Anonimas

  4. 4

    Pasirodo si tema prisprogusiems pykcio anonimams atgaiva.As pastebejau,kad cia daryt sakinyje 3,4 klaidas yra madinga,o poto pareikst nepatinka neskaitykit:)Anonimui kuris cia taip draskesi,cia jei tau nepatinka gyvent Lietuvoj,tai vaziuok i lenkija.Mano drauge isvaziavo gyvent i Norvegija ir raso,skaito,bendrauja norvegiskai ir niekuo nesiskiria nuo norvegu.Cia tik kvailas kitatauciu uzsispyrimas nesimokyt lietuviu kalbos.

    grirute

  5. 4

    na as asmeniskai greiciau rasau va taip kaip dabar,be lietuvisku raidziu,buna kartais tikrai kad stengiuosi rasyti tomis raidemis,kai uzduodu klausima,ar manau kad deretu,bet kasdien man lengviau rasyti taip:) o del gramatiniu klaidu as irgi jas pastebiu,ir realiai man jos kliuna,pagalvoju na kaip galima nemoketi parasyti paprastu zodziu,gal cia tik man taip atrodo,nes humanitariniai mokslai visada sekesi:)) bet pasakysiu kas man yra dar baisiau uz klaidas,tai kai raso paaugliu stiliumi rodos suaugusios panos,panasiai taip "ljaba,ar tju ejsi sjandjen j wakarjly?" arba " Lb ka vk?as tv db, nk gero ".va kazkas tokio,tai man peilis,viena drauge as nuolatos baru del tokios rasybos,bet tik tam kartui...

    sandritute

  6. 3

    Mistikute, nereikia krastutinumu. Reikia skirti du dalykus. Kiekvienas kalbininkas tau pasakys, kad savo asmeniniame gyvenime zmogus gali keiktis, vartoti svetimybes ir dzukuoti, jeigu tik jam patinka. Ir niekas jam neturi teises aiskinti, kaip jis namuose su draugu prie kavos puodelio kalba. Taciau viesa erdve yra visai kas kita. Mes joje dabar ir randames, beje. Viesoje erdveje kiekvienas save gerbiantis zmogus turi kalbeti ir rasyti aiskia bei neiskraipyta kalba, kad kiti turetu galimybe ji suprasti, o musu vaikai, visa tai skaitydami, mokytusi kalbeti taisyklingai.

    Anonimas

  7. 3

    Saunuole tu, axsta. Man ne visada iseina rasyti lietuviskomis raidemis, bet kai turiu tokia galimybe, visada rasau lietuviskai. Ir pasitikrinu tai, ka parasiau, ko dauguma nedaro. Nieko tu cia, zinoma, nepasieksi, tik puiki tema pasireiksti jolkai ir kitoms, kurioms artima tautine neapykanta. Taisyklingos kalbos vartojimas yra kiekvieno vidine kultura ir aciu dievui, kad ne visi, minios vedini, jauciasi gerai rasydami pusiau bendrine lietuviu kalba, pusiau rusiskai, pusiau zemaitiskai viename tekste.

    Anonimas

  8. 3

    Na internetineje erdveje lietuvisku raidziu nerasau, nes taip patogiau(bent jau man) ir greiciau pasiraso ir, turbut, nei vienas is mano pazistamu ju neraso, taciau rasomi rasto darbus ir kalbam taisyklingai. Turbut taisyklingai, nes kaip jau minejo kazkas - patys kalnbininkai nesutaria...Taip pat kalbedama renkuosi priimtinesni varianta ir nesakau, kad einu i stotele laukti vielabraukio (turbut taip siulo vadinti troleibusus dabar) ir vengiu tokiu zodziu kaip vaizduoklis ir pan., nes abejoju ar visi aplinkiniai suprastu, ka noriu pasakyti :)

    Mistikute

  9. 3

    Nematau aš didelio skirtumo kaip kas rašo. Pati nesu itin raštinga, netrukdo nei kitakalbių klaidos, juos iš dalies suprantu. Svarbu visai kvailų klaidų nedaro, eina suprast apie ką kalba. Iš asmeninės patirties galiu pasakyti tik tiek, kad geriau moket keletą užsienio kalbų negu idealiai lietuvių kalbą.

    Anonimas

  10. 3

    propogandos nesleidžiu, tik sakau savo nuomonę. "paprikolinam", paskui samdom lietuvių kalbos korepetitorius vaikams, kad lietuvių kalbos pamokytų - tikrai juokinga!!!!

    axsta