• 8ats.

    Ar jusu vaikuciams irgi taip buvo? Mes pradejome sodinti mazyle is lopsio i normalia automobiline kedute ir kiekviena karta pavaziavus kilometra ar du, ji apsivemia?

    Jei ir jums taip buvo, ka darete? Kada vaikuciai isaugo is to?

    vykuteĮranga ir baldai kūdikiamsĮsimintasĮsiminti

Atsakymai

  1. 2

    Nieko iš patirties nepasakysiu, nes tokios problemos neturim. Kiek prisimenu, tai vaikystėje mano sesė negalėjo mašina važiuoti, tai prieš pat važiuojant jai neduodavo valgyti ar gerti. O kitų būdų nežinau. Gal kiek padės straipsnis (nukopijuoju visą, nes nuoroda labai prastai kopijuojasi):

    Pykina važiuojant
    Konsultuoja vaikų neurologė Jurgita Grikinienė
    Šeimos išvykas automobiliu labai dažnai apkartina frazė: „Mama, tuoj vemsiu...“ Kaip ruoštis į kelionę, jei važiuojant vaiką užsupa?


    Kokio amžiaus vaikus pykina
    Praktika rodo, kad kūdikiai kelionių metu nevemia, ta problema prasideda apie trečiuosius–ketvirtuosius metus. Iš pykinimo išaugama mokykliniame amžiuje, kai subręsta nervų sistema. Labai retai pykinimas automobilyje išlieka visam gyvenimui. Jei vaikystėje vemdavo, tokiam žmogui kelionės metu gali įsiskaudėti galvą. (Deja, čia nekalbame apie jūros ligą. Pykinimas plaukiant laivu dažniausiai išlieka visam gyvenimui).


    Kodėl pykina?
    Užsupimas nelaikomas liga, nes išlipus iš automobilio, pykinimas iškart praeina. Važiuojant galvos smegenys gauna įvairių impulsų: vidinė ausis fiksuoja judėjimo kryptį, akys – kūno padėtį erdvėje, sąnarių, stuburo ir raumenų receptoriai fiksuoja kūno dalių judesius. Skirtingi impulsai smegenyse susimaišo ir nesutampa, todėl prasideda supimo ligai būdingi simptomai: svaigsta galva, pykina, vaikas išbąla, jaučia silpnumą, pila šaltas prakaitas.


    Kokie vaikai vemia?
    Ne visus vaikus važiuojant pykina. Toje pačioje šeimoje augantys broliukai ir sesutės gali labai skirtingai jaustis kelionės metu. Vienus pykins, kitų ne. Nepastebėta, kad vaikai tiesiogiai paveldėtų tą savybę iš tėvų.
    Kelionėje vemia jautresnės nervų sistemos mažyliai ir tie, kurie ir ne kelionės metu dažnokai vemia nuo maisto ar susijaudinimo.


    Ką valgyti prieš kelionę?
    Ruošdamiesi išvykai, pavalgydinkite vaiką bent prieš pusvalandį sočiu, tačiau lengvai virškinamu maistu (pavyzdžiui, koše). Nors kiekvienas vaikas individualus, mamos pastebi, kad mažiau vemia pavalgius sausesnio maisto. Nereikėtų valgyti saldumynų. Taip pat nesiūlykite prieš kelionę daug gerti. Ir kelionės metu geriau vengti skysčių, ypač gazuotų gėrimų. Troškuliui numalšinti įsidėkite paprasto negazuoto mineralinio vandens.
    Daugumai vaikų kelionės metu padeda kramtoma guma (jeigu jie jau moka kramtyti nenurydami), aštresnio skonio ledinukai (mėtiniai, citrininiai). Čiulpimas sušvelnina supimo siunčiamus impulsus į smegenis.


    Ar padeda supimo treniruotės?
    Kartais tėveliai klausia, ar galima pripratinti vaikus prie supimo juos treniruojant – mėtant į orą, supant ant sūpynių? Deja, dažniausiai sulaukiama priešingo efekto. Vaikai mėtomi į orą tik įsibaugina ir verkia. Bet kokia prievarta, nesvarbu, ar mažylis verčiamas valgyti, ar suptis – yra blogai.
    Vienintelė veiksminga priemonė, kuri brandina nervų sistemą ir vestibuliarinį aparatą – tai vaikiška joga. Jei vaikas dažnai vemia kelionių metu, pabandykite kartu su juo praktikuoti jogos mankšteles. Užsienyje joga labai populiari kaip priemonė nuo daugybės negalavimų. Jogos metu vaikas išmoks giliai kvėpuoti, nusiraminti, atsipalaiduoti.


    Atsargus vairavimas
    Vaiko savijauta kelionės metu labai priklauso nuo vairavimo įgūdžių. Jeigu vairuotojas staigiai stabdo, jei kelyje daug posūkių, kalnelių, supykins dažniau, negu važiuojant autostrada. Stenkitės važiuoti lėtai ir atsargiai, darydami pertraukėles. Tegul vaikas išlipa pasivaikščioti, pakvėpuoti grynu oru. Būtinai stokite, jei vaikas jau pradėjo skųstis pykinimu. Pailsėjęs jis gal ir nevems.
    Patartina važiuojant žiūrėti į tolį, kur taip greitai nesikeičia vaizdai, jokiu būdu ne į žemę po ratais. Nereikėtų užsimerkti, nes tada pykina dar labiau. Vaikui palengvėja, jei jis gali atsigulti ant galinės sėdynės. Kai kūnas yra horizontalioje padėtyje, supimo simptomai švelnesni. Galima susigūžti į kamuoliuką, galvą prilenkiant prie kelių, tada irgi mažiau pykina.


    Vaistai nuo pykinimo
    Jei vaiką pykina labai dažnai, pasitarkite su gydytoju, kokius vaistus jis rekomenduotų. Jei pykina tik retkarčiais, vaistais geriau nepiktnaudžiauti. Mat visi vaistai nuo supimo ramina nervų sistemą, vaikas pasidaro vangesnis. Suaugusiesiems nuo supimo ligos gali būti skiriama ir antidepresantų. Slopinant nervų sistemą, ji ne taip jautriai reaguoja į aplinkos impulsus.


    Psichologinis nusiteikimas
    Kad ir kaip linksmai nusiteikęs vaikas sėstų į automobilį, tikėtų, kad viskas bus gerai, deja, po keleto staigesnių posūkių kelyje jis gali apsivemti. Savitaiga čia nepadeda. Tai, kad vaiką pykina kelionės metu, nepriklauso nuo jo valios, todėl tėveliai neturėtų nei pykti, nei barti mažylio už apvemtą automobilį ar drabužėlius.
    ,,Mamos žurnalas”,

    elegancija

  2. 2

    O kaip vaikiukas sedi?jei i atlosa atsuktas gal galvyte apsisuka?pabandykite i vairuotojo puse pasukti,kad atlosas sedynes butu uz nugaros...gal padetu...arba buna taip vaikuciams nuo supimo negerai pasidaro,tada pabandykite pavalgydine is karto nesodinti i masina,palaukti truputi...sekmes kovojant su negalavimais :) tikesimes su laiku pageres ir rasite priezasti :)

    Pearl

  3. 1

    Ne, mums taip niekda nebūdavo.. Gal ta kėdutė netinkama pagal amžių

    Jorkaile

  4. 1

    Mums taip nebuvo, pasikonsultuok su gyditoja, bet manau turetu isaugti

    vabaliuke

  5. 1

    na, mes toj kedutej, kur nuo gimimo iki 13kg veziojom ir privalgiusia ir niekad taip nenutikdavo. o dabar i ta didesne perdejom,kur iki 25kg ir taip atsitiko. gal mato kelia, uzsiubuoja kazkiek ir del to. na, tikiuosi, kad priras...

    vykute

  6. 1

    as ta tai prisimenu pati sita problema. is pradziu tevai turejo pabeda masiniuka tai viskas buvo gerai, o po to kai ziguliuka nusipirko jis mat mazesnis tai mane labai, labai pykino, budavo kaip tu sakai kilometra pavaziuojam tada islimam su mociute paeinam ir vel galim vaziuot, veliua gal kai buvau 7 tas praejo.. sakyciua didesne, erdvesne, sunkesniu gabaritu kur maziau supa masina padetu, bet aisku reiktu isbandyt pirma.. o siaip tik laukt ko isauks..

    gertruda

  7. 1

    Jei atvirai,manau nera noormalu,kad mergyte apsivemia pavaziavus keleta kilometru...Tik neisivaizduoju,kur tiksliai galetu buti problema,jei vaziuodama lopsyje neveme,kiek supratau.Gal mazyles organizmas taip reaguoja i pasikeitusia kuno padeti? gal apsipras su laiku,bet stebekit,kad tai neuztruktu...Nezinau kaip del visai mazyciu vaikuciu,bet as,sakykim,nuo vaikystes nekaip reaguoju i ilgesnes keliones automobiliu,pykina labai daznai.

    geguziukas

  8. 1

    na pas mus sito nebuvo..siulyciau nueiti pas savo vaikucio gydytoja ir pasikonsultuoti..

    Anonimas