Atsakymai

  1. 3

    Laikina invalidumo grupe skiriama po 4 menesiu gydymo, kurio metu isduodamas nedarbingumo pazymejimas.. atvira plauciu tuberkulioze uzkreciama.. be antibijotiku svarbu poilsis ir baltimais prisotintas koloringas maistas.. negydomas ligonis mirsta, bet gydantis, bei laikantis rezimo pasveikimas 100%, paprastai lieka kalsifikatai ir jeigu liga labai pazengusi tai gali sutrigdyt tuberkuliozes pazieto organo funkcija, ypac pavojinga inkstu tuberkulioze.. kaulu tuberkulioze gali pazeisti stubura ko pasekoje lieka nuolatiniai skausmai..

    gertruda

  2. 3

    Tuberkuliozė
    www.infomed.lt Aistė Vidžiūnaitė
    2008-07-16

    Tuberkuliozė (Tuberculosis, gyvybei pavojinga bakterinė infekcija, Bacterial infection caused by Mycobacterium tuberculosis)

    Tuberkuliozė – tai gyvybei pavojinga infekcija, pirmiausia pažeidžianti plaučius. Tuberkulioze sergama jau kelis tūkstantmečius, jai būdingų pažeidimų aptikta Egipto mumijose ir 5000 metų senumo palaikų liekanose. Nepaisant naujų gydymo metodų, ši liga vis dar labai paplitusi visame pasaulyje. Kasmet beveik du milijonai žmonių pasaulyje miršta nuo tuberkuliozės, beveik kas trečias pasaulio gyventojas yra ja užsikrėtęs. Tuberkuliozės paplitimą lemia ŽIV/AIDS plitimas, neturtas, prasta sveikatos priežiūros sistemos būklė neturtingose šalyse ir vaistams atsparių tuberkuliozės bakterijų padermių atsiradimas.

    Kaip užsikrečiama tuberkulioze?

    Mycobacterium tuberculosis, tuberkuliozę sukeliančios bakterijos, plinta, kai maži skysčio lašeliai patenka į aplinką aktyvia tuberkuliozės forma sergančiam žmogui čiaudint, kosint, kalbant, juokiantis (tai vadinama oro-lašeliniu infekcijos plitimo būdu). Paprastai tuberkulioze užsikrečiama ilgą laiką bendraujant su sergančiu žmogumi, daug didesnė tikimybė ja užsikrėsti nuo bendradarbio ar šeimos nario, nei nuo nepažįstamojo autobuse ar kavinėje. Žmogus, sergantis aktyvia tuberkuliozės forma, neatsparia antibiotikams, dažniausiai aplinkinių sveikatai pavojaus nekelia, jei bent dvi savaites yra efektyviai gydomas. Besilaukianti moteris, serganti aktyvia tuberkuliozės forma, gali užkrėsti savo kūdikį, tačiau taip nutinka retai.

    Kuo skiriasi aktyvi ir neaktyvi tuberkuliozės formos?

    Tuberkuliozės bakterijos gali paveikti daugelį organų, tačiau pirmiausia jos pažeidžia plaučius. Per pirmąsias 2-8 savaites po užsikrėtimo tuberkuliozės baterijomis, imuninė sistema ima aktyviai ginti organizmą. Makrofagai (specifinės ląstelės, galinčios fagocituoti (praryti) kenksmingus mikroorganizmus) apsupa tuberkuliozės bakterijas plaučiuose – taip jas atskiria nuo žmogaus organizmo. Bakterijos tampa nekenksmingos. Taip izoliuotos tuberkuliozės bakterijos ilgą laiką gali išlikti organizme gyvos, tačiau neaktyvios būsenos. Šiuo atveju jūs esate užsikrėtęs tuberkulioze (tai patvirtina ir odos tyrimai), tačiau nepajusite jokių ligos simptomų ir neužkrėsite tuberkulioze aplinkinių. Tai yra vadinama neakytyvia tuberkuliozės forma.

    Tačiau kartais, net jei jūsų imuninė sistema nėra slopinama vaistų ar ligos, gynybinis organizmo mechanizmas nepajėgia nukenksminti tuberkuliozės bakterijų. Tuomet susiformuoja makrofagų ir kitų baltųjų kraujo ląstelių telkiniai plaučiuose, vadinami granulomomis, kurių viduje dauginasi bakterijos. Granulomos didėja ir atrodo kaip mazgeliai, primenantys auglius. Šių mazgelių vidus yra skystesnis nei išorinė dalis. Laikui bėgant, mazgelių vidinė dalis gali dar labiau suskystėti ir prasiveržti pro kietesnę sienelę. Taip bakterijos išplinta plaučiuose, o granulomų vietose susiformuoja oru užpildytos ertmės. Šiose ertmėse itin palankios sąlygos bakterijoms daugintis, ir iš jų bakterijos plinta visame žmogaus organizme. Toks bakterijų dauginimasis ir plitimas žmogaus organizme yra vadinamas aktyvia tuberkuliozės forma. Sergantieji aktyvia tuberkuliozės forma gali užkrėsti aplinkinius kosėdami, kalbėdami ar čiaudėdami, negydoma tuberkuliozė gali baigtis mirtimi arba pereiti į lėtinę formą.

    Kartais neaktyvi tuberkuliozės forma pereina į aktyvią praėjus daugeliui metų nuo užsikrėtimo. Tai lemia imuninės sistemos susilpnėjimas, kurį gali sukelti senėjimo procesas, alkoholio ar narkotikų vartojimas, netinkama mityba, chemoterapija, ilgas vaistų (pvz.: kortikosteroidų) vartojimas ir tokios ligos kaip AIDS. Tuberkuliozė pereina į aktyvią formą maždaug kas dešimtam ja užsikrėtusiam žmogui.

    Kodėl daugėja sergančiųjų tuberkulioze?

    Maždaug kas trečias pasaulio gyventojas yra užsikrėtęs tuberkulioze, ir šis skaičius vis didėja. Labiausiai ši liga paplitusi Afrikoje ir pietryčių Azijoje. Vienas iš svarbiausių veiksnių, lemiančių tuberkuliozės plitimą, yra didėjantis užsikrėtusių ŽIV/AIDS žmonių skaičius. Tuberkuliozė ir ŽIV yra susijusios tarpusavyje: užsikrėtus viena iš šių ligų, pagreitėja kitos progresavimas. Tai lemia ne tik nusilpusi ŽIV sergančiųjų imuninė sistema, lemianti greitesnį tuberkuliozės progresavimą, bet ir tuberkuliozės sukeliamas greitesnis ŽIV virusų dauginimasis. Kiti veiksniai, darantys įtaką tuberkuliozės plitimui, yra prastos gyvenimo sąlygos, skurdas, prasta sveikatos apsaugos sistemos būklė, antibiotikams atsparių tuberkuliozės padermių atsiradimas.

    Kokie yra tuberkuliozės požymiai?

    Jei imuninė sistema pajėgia izoliuoti tuberkuliozės bakterijas, jokie požymiai nepasireiškia, ir toks žmogus negali užkrėsti aplinkinių. Tačiau jei imuninė sistema yra nusilpusi, susergama aktyvia tuberkuliozės forma, kuriai būdingas tris ar daugiau savaičių trunkantis kosulys, galimas atsikosėjimas krauju, svorio kritimas, nuovargis, nežymus karščiavimas, šaltkrėtis, apetito netekimas, skausmas kosint ar kvėpuojant. Tuberkuliozė gali pažeisti ne tik plaučius, bet ir kaulus, sąnarius, šlapimo takus, centrinę nervų sistemą, raumenis, kaulų čiulpus ir limfinę sistemą. Jei tuberkuliozė pažeidžia ne plaučius, o kitus organus, simptomai gali būti labai įvairūs, priklausomai nuo to, kokie organai pažeisti. Pvz.: stuburą pažeidusi tuberkuliozė gali pasireikšti nugaros skausmais, o pažeidusi inkstus gali sukelti šlapinimąsi krauju. Tuberkuliozė vienu metu gali pažeisti kelias organų sistemas.

    Kaip diagnozuojama tuberkuliozė?

    Tuberkuliozė gali būti diagnozuojama paprastais odos testais. Dažniausiai atliekamas Mantu mėginys, kurio metu nedidelis kiekis tuberkulino sušvirkščiamas po oda dilbio srityje. Per 48-72 valandas gydytojas turėtų apžiūrėti ranką. Jei atsiranda kietas, iškilus gumbas tuberkulino įšvirkštimo vietoje, greičiausiai esate užsikrėtęs tuberkulioze. Mantu testas nėra visiškai patikimas, jo atsakymas gali būti neigiamas, nors ir sergate tuberkulioze, jei ja užsikrėtėte neseniai (mažiau nei prieš 8-10 savaičių), jūsų imuninė sistema labai silpna, esate skiepytas nuo tymų ar vėjaraupių, arba jei tuberkulinas buvo sušvirkštas per giliai po oda.

    Tuberkuliozę galima diagnozuoti ir specialiu kaujo tyrimu („QuantiFERON-TB Gold“), kurio rezultatai paaiškėja jau po dienos. Deja, šie tyrimai atliekami nedaugelyje ligoninių.

    Jei paaiškėjo, jog esate užsikrėtęs tuberkulioze, galite atlikti papildomus tyrimus, kad išsiaiškintumėte, ar sergate aktyvia tuberkuliozės forma. Vienas iš tokių tyrimų – krūtinės ląstos rentgenologinis tyrimas. Rentgenogramoje galima pastebėti šviesias dėmes, kur yra imuninės sistemos izoliuotos bakterijos, arba mazgelius ar ertmes plaučiuose, sukeltus aktyvių tuberkuliozės bakterijų. Taip pat gali būti paimami skreplių mėginiai ir ištiriami laboratorijoje.

    Kaip gydoma tuberkuliozė?

    Iki XX amžiaus vidurio sergantieji tuberkulioze dažniausiai ilgą laiką praleisdavo sanatorijose, nes buvo tikima, kad grynas oras, priverstinis poilsis ir tinkama mityba gali juos išgydyti. Toks gydymas nebuvo itin veiksmingas, tačiau neleido tuberkuliozei plisti.

    Dabar tuberkuliozė gydoma antibiotikais. Šis gydymas trunka 6-12 mėnesių, kol tuberkuliozės bakterijos visiškai sunaikinamos. Skiriami vaistai ir gydymo trukmė priklauso nuo paciento amžiaus, bendros sveikatos būklės, bakterijų jautrumo antibiotikams ir nuo to, ar sergate aktyvia, ar neaktyvia tuberkuliozės forma.

    Sergant neaktyvia tuberkuliozės forma, gali būti rekomenduojamas prevencinis gydymas antibiotikais, kad bakterijos būtų sunaikintos ir ateityje negrėstų jų suaktyvėjimas. Dažniausiai 6-9 mėnesiams skiriamas gydymas izoniazidu. Ilgalaikis gydymas šiais vaistais gali sukelti hepatitą.

    Aktyvi tuberkuliozės forma dažniausiai pradedama gydyti 4 vaistais: izoniazidu, rifampinu, etambutoliu ir pirazinamidu. Gydymas vėliau gali būti keičiamas, jei paaiškėja, kad bakterijos yra atsparios kažkuriems vaistams. Kartais vartojamas vaistas, kuriame yra izoniazido, rifampino ir pirazinamido. Tuberkuliozės gydymas dažniausiai trunka ilgai (6-12 mėnesių), tačiau jau po kelių savaičių pasijusite geriau ir nebekelsite pavojaus aplinkinių sveikatai. Labai svarbu baigti visą gydymo kursą ir nepamiršti išgerti vaistų, nes taip išvengiama antibiotikams atsparių padermių atsiradimo. Jei bakterijos tampa atsparios keliems antibiotikams, tuberkuliozę išgydyti tampa itin sunku. Gydymas tuomet trunka bent dvejus metus, jis gali turėti daug šalutinių poveikių, taip pat yra labai brangus. Net gydomi dauguma žmonių, užsikrėtusių keliems antibiotikams atspariomis tuberkuliozės bakterijomis, neišgyvena.

    Vartojant vaistus nuo tuberkuliozės, šalutinis poveikis pasireiškia retai, tačiau šie vaistai gali rimtai pakenkti kepenims, todėl būtina kreiptis į gydytoją, jei jus pykina, vemiate, prarandate apetitą, jūsų oda įgyja gelsvą atspalvį, be priežasties pakyla temperatūra, vargina pilvo skausmai ar sutrikęs regėjimas.

    VilijaPovilioniene

  3. 3

    ji labai pavojinga liga ir užkrečiama.ankščiau nuo jos daug žmonių numirė.

    okse0711

  4. 2

    Kasmet kovo 24 dieną Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) sprendimu minima Pasaulinė tuberkuliozės diena, skirta geriau informuoti planetos gyventojus apie šią pavojingą ligą. Šią dieną PSO Europos regioninis biuras ragina šalių vyriausybes daugiau dėmesio skirti kovai su tuberkulioze. Pasaulinė tuberkuliozės diena tapatinama su tuberkuliozės (TB) bakterijos atradimo data. Ligos sukėlėją – 1,5–3,5 mikrono ilgio lazdelės formos bakteriją – 1882 m. kovo 24 d. atrado vokiečių mokslininkas Robertas Kochas, už siekį nugalėti TB visame pasaulyje apdovanotas Nobelio premija.

    Tuberkuliozė – infekcinė, labiausiai išplitusi pasaulyje užkrečiama liga. Plaučių tuberkuliozė (senovėje vadinta džiova) – labai seniai žinoma liga. 1882 metais Robertas Kochas atrado tuberkuliozės lazdelę ir įrodė, kad ji esti ligonių skrepliuose, tuberkuliozės pažeistų organų pūliuose ir kt. Sukūrus vaistus ir plačiai jais pradėjus gydyti sergančius ligonius, 1960–1969 m. buvo prognozuota, kad, kaip ir kitos infekcijos, tuberkuliozė bus likviduota, tačiau 1993 m. Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) tuberkuliozę paskelbė prioritetine problema.

    Plaučių tuberkuliozė yra grėsminga visuomenės sveikatos problema. Pasak visuomenės sveikatos specialistų, 2008 m. didžiausią ligonių grupę (45 proc. sergančiųjų) sudarė darbingo amžiaus, niekur nedirbantys, mėgstantys girtauti ir neturintys nuolatinės gyvenamosios vietos asmenys. Tuberkulioze susirgęs suaugusysis vidutiniškai praranda 3 ar 4 mėnesius darbo laiko, netenkama 20–30 proc. metinių namų ūkio pajamų, o jei pacientas miršta nuo tuberkuliozės, vidutiniškai prarandamos 15 metų pajamos. Tuberkuliozė lemia ne tik šias sukrečiančias ekonomines sąnaudas, bet ir turi tiesioginių neigiamų pasekmių, nes tėvams susirgus tuberkulioze, vaikai nustoja lankyti mokyklą, o susirgusias moteris palieka vyrai bei šeimos.

    Pagrindinis tuberkuliozės (toliau – TB) infekcijos šaltinis gamtoje yra atvira tuberkulioze sergantis žmogus.

    Anonimas

  5. 2

    oi ji užkreciama tai siuliciau pasisaugoti ir kad pavaojinga tai tikrai.

    mamyciuke

  6. 1

    Labai pavojinga liga. Gydymas ilgai trunka. Liga uzkreciama. Sergant tuberkuliozes sunkia stadija ligoni turetu izoliuoti.

    Imbiere

  7. 1

    tuberkuliozes visokiu formu yra vienos pavojingos kitos ne ,tai neaisku kokia buna ta forma nustatyta.

    lina38

  8. 1

    man buvo 15metu kaip sirgau tuberkulioze as gydziausi sanatorijoje 3menesius buvo daromi nugaros ir krutines masazai, girdomi vaistai jei susergi tuberkulioze daktarai iskart pasako kad reikia laikytis atokiau nuo zmoniu netureti jokiu kontaktu artimesniu, tureti askirus indus ir valyti kambari laikyti uztrauktas uzuolaidas ir ypac valyti duru rankenas,po tuberkuliozes mano organizmas pasidare labai silpnas prasidejo visokie uzdegimai ir t.t. niekas nepadejo galvos skausmai dar dabar kankina.

    daniela

  9. 1

    nuo jos zmones mirsta.liga pavojinga kiek zinau ir uzkreciama.cia jau skubiai pas gydytojus reikia kreiptis.

    bantukas

  10. 1

    pajovinga zinoma,abejoju ar suteikiama neigalumo grupe sergant tuberkulioze

    ikmeskute