Atsakymai

  1. 4

    idedu info apie maudynes gal kam pravers.

    Pirmą kartą vaikutį maudykite 5-6 gyvenimo dieną, kai jis pripras prie namų.
    Vandenį maudymui užtenka virinti iki kol vaikučiui sukaks 1 mėnuo (žinoma jei vanduo yra švarus, vandentiekio, o ne pasemtas iš kokio ežero). Nepatikrintos kokybės vandenyje iš viso nepatariama maudyti kūdikių.
    Jei bambutė dar neužgijo ar virkštelė nenukrito, naujagimį maudykite virintame vandenyje.
    Pirmą kartą maudykite dviese, nes kol nėra įgūdžių, būtinai kas nors turi padėti. Svarbiausia – patys nebijokite, nes naujagimiai visiškai nebijo vandens, juk 9 mėnesius mamos pilve juos supo vaisiaus vandenys. Jausdamas tėvų baimę kūdikis ims instinktyviai priešintis vandeniui.
    Maudydami vaikutį, visada būkite geros nuotaikos. O kūdikis turėtų būti nealkanas ir nepavargęs.
    Jei bambutė neužgijusi, į vonelę įpilkite truputį kalio permanganato tirpalo. Grūdelių berti negalima, nes jie gali nudeginti švelnią naujagimio odą. Permanganato tirpalo negalima padauginti – jis labai sausina odą. Reikia tik tiek, kad vanduo pasidarytų šviesiai violetinis.
    Kad mažylis vonelėje neslystų, ant jos dugno patieskite tam skirtą švarų vystyklą arba specialų poroloninį įklotuką.
    Prieš maudymą vonelę gerai išplaukite karštu vandeniu ir muilu.
    Naujagimį maudykite vakare prieš paskutinį maitinimą.
    Pirmosios maudynės turėtų trukti ne ilgiau kaip 5-7 minutes. Jeigu įkeltas į vonelę mažylis pradeda verkti, maudykite jį kuo trumpiau - 2-3 minutes.
    Vandens temperatūra turi būti 36-37 laipsnių. Vandens temperatūrą tikrinkite specialiu vandens termometru, jo parodymus žiūrėkite neištraukę termometro iš vandens. Kambario temperatūra turi būti 20-23laipsnių .
    Kūdikio maudymo dažnumas nepriklauso nuo sezono. Pirmuosius 6 gyvenimo mėnesius mažylius maudykite kasdien, paskui galima maudyti kas antrą ar kas trečią dieną.
    Prieš maudymą pasiruoškite vaiko tualetui reikalingus reikmenis: didelį minkštą rankšluostį, minkštą plaušinę arba pirštinę, prausimosi priemones, ąsotį virinto 35-36C temperatūros vandens.
    Prieš nuleidžiant kūdikį į vonelę, viena ranka tvirtai laikykite jo galvytę, kakliuką ir nugarą, o kita ranka suimkite abi kulkšnis, įkišdami pirštą tarp kojyčių, arba laikykite už sėdmenų. Į vandenį neskubėdami pirmiausia nuleiskite kojytes, paskui - liemenį. Vandenyje kojytes paleiskite, o kairiąja ranka už petuko laikykite taip, kad vanduo kūdikį apsemtų iki petukų.
    Jokių specialių pagalvėlių nereikia, nes kūdikio nė sekundei negalima palikti vonelėje neprilaikomo – viena ranka prilaikykite kakliuką ir galvytę taip, kad jos neapsemtų vanduo.
    Maudydami kūdikį atsargiai naudokite muilą. Pasaulyje muilo pamažu išvis atsisakoma – jį keičia prausimosi emulsijos, aliejai. Emulsija nereikia kūdikio muilinti – pakanka jos įlašinti į vandenį. Bet kokio muilo ant kūdikio odos nepalikite ilgiau kaip 5 minutes, kad oda neišdžiūtų ir nebūtų dirginama.
    Ypač kruopščiai prauskite visus įlinkimus ir raukšles. Mamos žino, kad kai kurios raukšlelės turi savybę „pasislėpti“, ypač esančios ant kakliuko.
    Jeigu vaikutis verkia, kai prausiate veidą ir galvytę, tuomet juos plaukite paskiausiai. Saugokite, kad į akutes nepatektų putų. Baigę maudyti, vaikutį iš ąsočio perliekite iš anksto pasiruoštu virintu vandeniu.
    Maudant nėra tikslo saugoti, kad vanduo nepatektų į ausis, jei jo pateks - nieko neatsitiks. Vanduo guldant kūdikį ant šono ir valant ausis pats išbėgs. Gydytojai otolaringologai ramina, kad į ausis pribėgęs vanduo tikrai nesukels ausų uždegimo, nebent būtų pažeistas ausų būgnelis, o vanduo – labai užterštas.
    Tuojau po maudymo kūdikį paguldykite ant rankšluosčio, ištiesto ant vystymo stalo, ir vikriai jį nusausinkite (tik netrinkite, o spaudykite minkštu rankšluosčiu ar vystyklu). Kruopščiai nusausinkite raukšles, jei reikia – patepkite kremu. Aprengę kūdikėlį, išvalykite ausis, pašukuokite galvutę šepečiu plaukučių augimo kryptimi, jei reikia - nukarpykite nagučius.
    Paskiepytą mažylį maudykite antrą trečią parą po vakcinos įšvirkštimo.
    Sergantį sloga, bet neturintį temperatūros kūdikį galite maudyti. Jei kūdikis serga sloga, prieš maudymą būtinai pamatuokite temperatūrą. Jei pastebėjote, kad mažiukas negaluoja: pablogėjo nuotaika, atsirado irzlumas, dirglumas ar, priešingai, apatiškumas, vaikučio geriau nemaudyti. Sergančio peršalimo ligomis mažylio nemaudykite. Apiplovimai ir nuvalymai drėgnomis servetėlėmis nepakeičia maudymo, bet sergantį mažylį, kurio negalima maudyti, patogu jomis apvalyti.

    emiliukas

  2. 3
  3. 3
  4. 3

    Tai be abejo galima. as maudziau. Mums daktare leido. Ir nieko nenutiko blogo

    Jorkaile

  5. 3

    kad naujagimius reikia maudyti kasdiena,aš taip ir dariau,kažkaip specialiai bambutės nesaugojau.

    emiliukas

  6. 3

    galima, tik labai jau nepilti ant bambutes vandenuko, pasaugoti, o po maudyniu uzpilti truputi tepaliuko.

    adkia

  7. 2
  8. 2

    austeja o prie o cia tas virintas vanduo..galima zinoma maudyti vaikusti dar neuzgijus virkstelei..ti nereikia jos slapinti

    Anonimas

  9. 2

    zinoma,kad galima,reikia netgi.gristi is ligonines ir maudyt reikia.patartina virintame vandenuke.

    bantukas

  10. 2

    butinai reikia maudit,mas maudem,paprastam vandeni ,tik kad dadedavom ramuneliu arba lakisiu nuoviru,(arbateles)

    dominika