• 12ats.

    Gal ir keistas klausymas,bet kaip jus vertynat valstybes valdymo reforma?

    Na sen per radia ir interneta snekama,kad norint sumazint salies deficita reik dydint viska.Kubilius su Simonyte siulo dydint ir taip dydelius mokescius,dyzelino kainas turto mokesti.Produktu kainas.ir t,t.Na o mazint vel numato pencijas,biudzetininku algas,motynistes ismokas(juk ir taip daugelis cia turbut ,kaip ir as nei 1000lt negaunam)Kaip jus vertynat ta Kubilo,Symonytes(klipatos-senmerges)valdymo reforma?Man asmeniskai i galva su plaktuku uzvost norisi,bet teliko gaila:).Juk visai Lietuva sunaikins.(turiu omeni apie paprastus zmones,manau ir siame forume yra tikrai,ne milijonuose vartanciu)Aciu uz mintis apie musu valdymo reforma.

    FaustaPolitikaĮsimintasĮsiminti

Atsakymai

  1. 3

    neturėčiau šeimos nušaučiau šimonytę ir kubilių,net ranka nesudrebėtų:))) į kubilo rožą negaliu net žiūrėti.

    emiliukas

  2. 3

    nieko gero LT nebėra:(
    šiandien ryte per radiją girdėjau viena ausim,kad vaikai privalės mokėti savo tėvams pensijas.ne viską nugirdau,nes skubėjau vaiką rengti į darželį.

    emiliukas

  3. 3

    na taip kas gali buti patenkintas kai zada nuimti motinystes ismokas ir aplamai baisu.. o jei dar motinistes atostogas padarytu metams, tai manau butu labai sunku jaunoms seimoms, nei vaikeliu kur palikt tokio amziaus.. ir kas gi toj Lietuvelej bus toliau manau visi praskursim :(( manau o del turto mokescio tegul veda tiems kas turi prisistate namus kelis uz milijonus tegul moka mokescius valstybei..

    geiza

  4. 2

    visgi gerai išgirdau apie pensijas.


    Vos vienas iš 20 gyventojų pritaria idėjai, kad pensininkus išlaikytų jų vaikai. Tokią nuomonę šią savaitę viešėdamas Vilniuje išsakė Helsinkio universiteto Tarptautinės ekonominės teisės instituto mokslinis darbuotojas Oskari Juurikkala. Kaip rodo DELFI skaitytojų apklausa, absoliuti dauguma jo siūlymą vertina skeptiškai.

    Anot svečio iš Suomijos, pensinio amžiaus sulaukusius žmones galėtų išlaikyti ne visi mokesčių mokėtojai, bet jų vaikai, o jei žmonės atžalų neturi, jie visą gyvenimą galėtų kaupti lėšas gyvenimo saulėlydžiui, nes nepatyrė išlaidų augindami atžalas. O. Juurikkalos nuomone, esama socialinio draudimo sistemą yra beviltiškai pasenusi ir ją turėtų pakeisti kartų solidarumas, formalaus pensinio amžiaus atsisakymas bei lėšų kaupimas senatvei.

    Paprašyti įvertinti idėją, kad pensininkus galėtų išlaikyti jų vaikai, 92 proc. iš 5,3 tūkst., dalyvavusiųjų apklausoje, sakė tokiam siūlymui nepritariantys. Vos 5 proc. pažymėjo priešingai, dar 2 proc. neturėjo nuomonės.
    Laisvosios rinkos instituto diskusijoje apie socialinės apsaugos reformą dalyvavęs O. Juurikkala kalbėjo, kad esama socialinio draudimo sistema, kai dirbantieji moka mokesčius, o iš jų išlaikomi pensininkai, yra beviltiškai pasenusi ir neatitinka šiandienos iššūkių, pavyzdžiui, išsivysčiusių visuomenių senėjimo. Šias problemas esą geriausia galėtų išspręsti trys esminės pertvarkos: formalaus pensinio amžiaus atsisakymas, kartų solidarumas ir kaupimas.

    „Vaikai remia savo tėvus, kai šie pasensta, ir atiduoda skolą už paramą, gautą jiems augant. Tai yra tradicinė socialinio draudimo forma. Reikia pabrėžti vieną dalyką, kad kai mąstome apie šeimą mūsų visuomenėse, kai žmonės turi mažai vaikų, galima pradėti manyti: ne, iš to nieko neišeis, per daug rizikos, vaikai gali mirti. Bet reikia prisiminti vieną dalyką – kiti šeimos nariai praplečia šeimą. Tai natūralus rizikos valdymas tradicinėje socialinio draudimo sistemoje“, – pasakojo knygos „Pensijos, demografija ir gerovė“ autorius.

    „Aišku, ne visi žmonės privalo turėti vaikų, bet, kita vertus, jei tu neturi vaikų, turi daugiau lėšų taupyti senatvei, todėl šie dalykai papildo vienas kitą“, – pridūrė O. Juurikkala. Jo tvirtinimu, tokia sistema būtų naudinga, nes šeimose žmonių santykiai taptų artimesni, pati šeima sutvirtėtų, geriau būtų žinomi senatvės sulaukusio asmens poreikiai, be to, žmonės būtų motyvuojami auginti daugiau vaikų.

    Lietuvos banko Ekonomikos departamento direktorius Raimondas Kuodis teigia nesuprantąs, kodėl sistema, kai vaikai išlaiko tėvus, yra geresnė nei perskirstymas per „Sodros“ biudžetą. Jo nuomone, dabartinė sistema yra gana gera, nes bent iš dalies išsprendė skurdo problemą.

    Panašios pozicijos laikosi ir socialinių mokslų daktaras Teodoras Medaiskis, kuris sako norįs, kad jo pensija ateityje priklausytų nuo turėtų pajamų, kaip yra dabar, nes, pavyzdžiui, jei atžaloms gyvenime nesiseks, jis bent neturės kentėti skurdo.

    emiliukas

  5. 2

    Juk kaip sakoma Sandrit Lietuviai tili tauta,jiems nors kirviu per galva tasyk,o jie tyles ir tiek-del mitingu.Manau jai ir isdrystume streikuoti,bent jau mamytes.Tai butu neteisetas-nesankcionuotas mytingas ir dar jai nepasodyntu,kur geliaziniai bliudeliai ir guminiai saukstai(juokauju)tai gautume tukstantynes baudas.Juk musu salyje tik gejai turi savo teises o ne mamos auginancios vaikus,lietuvos ateiti.Juk dabar net tik gymes kudykis jau skolyngas apie 600lt per metus pagal ju biudzeta.-valstybei.Omes mamos neturim teisiu kazko reikalaut,is valstybes kad i mus atsizvelgtu,kad mus isklausytu.Neber pasmus PAGARBOS paprastam zmogui kuris juos rinko,ir kurys islaiko.Tik gejam pagal dabartyne situacija.

    Fausta

  6. 2

    greiciausiai rytoj atsikele rasim kad ir uz ora jau reikes moketi..ka cia gero gali pasakyti,kai taupoma paprastu zmoniu saskaita,o patys daro remontus uz 5 milijonus,kur paprastas zmogus kelias desimtis namu uz tiek isirengtu.jei is vaiku 52 (!!!) lt atima,nes galvoja kad mes pralobsim is ju tai parodo ju poziuri i mamas auginancias vaikus,o paskui stebisi kodel zmones masiskai emigruoja.ir dar vienas dalykas yra,kai kazkas mums atrodo neteisinga,visi rekia piktinasi,priraso visokiausiu komentaru internete,atrodo kad jie viskam pasiryze,bet jei pasakai,zmones,sukilkime,kad atsizvelgtu i eiliniu zmoniu interesus,kelkime streika,tai ateina saujele zmoniu,o kiti vel sedi prie to pacio interneto ir laukia,kol dar jiems kaili nugres..na cia mano nuomone.

    sandritute

  7. 1

    Suprantu ir politikierius, jie irgi zmones, kurie gyvent gerai nori..O as paprastas zmogelis, stenkis nesistengus, visvien nuo to nieko geriau man nepadarys. Buciau as seime, taip pat sau i kisene pinigus krauciau, namus statyciau ir tt. Gal ir egoistiskai, savanaudiskai skamba, bet yra kaip yra..

    Imbiere

  8. 1

    na ka galima gero manyti apie tokia reforma..nemnau,kad kada dar bus kas gero toje lietuvoje..belieka tik apie uzsieni mastyti..

    Anonimas

  9. 1

    Akivaizdziai valdzia tyciojas is zmoniu,o lietuviai kantrus...Tik kas bus kai ta kantrybe viena diena truks? Visi mato, kad Lietuvoj betvarke, bet niekas nieko padaryt negali.Net pats Veselka sake, kad labiausiai Lietuvoj korupcija klesti seime ir prokuraturoj. O zmonem jau kantrybe senka...Puikus pavyzdys D. Kedziaus byla...
    Kaip sakant, ner tautos be urodu (as apie Kubiliu..)

    Jaudrute

  10. 1

    Emiliuk pritariu tau 100 procentu.Manau tada galima butu antra karta skelbti lietuvos nepriklausomybe.Gal prades zmones judet,bet vienas tikrai nieko nepadarysim.Bet yra posakis kas daug nori ,mazai gauna,bei lazda turi du galus.Ateis laikas kai leks kubilas is seimo,kaip musmeres galva grybaujant.Spyris geras ir ner...

    Fausta