Atsakymai

  1. 3
  2. 3
  3. 3

    nuo menesio.bent jau taip raso ant arbatos pakuotes.maximoj pirkau vokiska tirpia melisu ir liepziedziu arbata.jei pati maitini,tai arbateliu nereikia duoti

    ruta26

  4. 2
  5. 2

    Isvis gi rasoma, kad jei maitini savo pienu, tai nereikia jokiu arbateliu. O jei naujagimis ar kudikis prastai miega, tai nera naujiena. Isaugama.. As daviau tik paragaut ir gana velai, jau gerokai po pusmecio..

    Jorkaile

  6. 2

    aš pirmą kartą daviau paragauti gal nuo 8mėn.iki tol darydavau mėtų voneles,mums taip patarė neurologė.jei anksčiau nesiūlė,gal negalima visai mažiukams.

    emiliukas

  7. 1

    kai kurios būna nuo gimimo, kai kurios nuo pusmetuko

    Auksare

  8. 1

    Nelengva išrinkti gėrimą vaikui iki vienerių metų amžiaus. Ką ir kokiais kiekiais turėtų gerti jūsų mažylis?

    70 proc. žmogaus kūno sudaro vanduo, o jo atsargas nuolatos reikia atnaujinti. Augančiam organizmui vanduo ypač būtinas. Vaikui iki 1 metų amžiaus vandens paros norma yra 120-180mg/kg (tuo tarpu suaugusio žmogaus ši norma tėra 20-45mg/kg). Vadinasi, naujagimiui reikia daugiau nei 0,5l skysčių per dieną.
    Motinos pienas – ir maistas, ir gėrimas
    Pats pirmiausias ir svarbiausias gėrimas naujagimiui – motinos pienas. PSO/UNICEF deklaracijoje dėl maitinimo krūtimi rekomenduojama vaikams iki 4 mėnesių amžiaus, jei nėra jokių medicininių indikacijų, neduoti jokių kitų skysčių, išskyrus motinos pieną, nes virinto vandens arba gliukozės tirpalo gėrimas sumažina žindymo aktyvumą. Jei pakanka motinos pieno, dietologai nepataria mažyliui duoti kokių nors skysčių, kol jis nepradedamas primaitinti. 2/3 motinos pieno sudaro vanduo, kuriame yra ištirpę visi mažyliui būtini unikalūs gamtiniai komponentai, todėl sveikas kūdikis būtiną skysčių kiekį gauna iš mamos pieno.
    Tačiau, jei mažylis turi problemų su tuštinimusi ar sukarščiavo, taip pat jei oras yra labai karštas ir sausas, jam galima duoti vandens, arbatos, kompoto ar sulčių. Pradedant primaitinimą, pradžioje jį skieskite virtu ar geriamuoju vandeniu. Košes galima skiesti motinos pienu arba adaptuotu mišiniu. Jokiu būdu nenaudokite karvės ir ožkos pieno: jie yra stiprūs alergenai, be to, taip vienu metu jūs įvestumėte du naujus produktus (košę ir pieną), o mažylio skrandukui tai būtų per sunku įsisavinti. Kai mažylis pripras prie košių, ruoštų su vandeniu, galėsite jų skiedimui naudoti kompotą arba daržovių nuovirą.
    Kokios sultys pačios skaniausios?
    Kai ateis laikas ragauti sulčių, pradėkite nuo skiestų su vandeniu santykiu 2/3. Pradžioje mažyliui pasiūlykite obuolių sulčių, po to slyvų, abrikosų, persikų, vyšnių, morkų, serbentų. Pradėkite kūdikiui jų duoti nuo 4-5 mėnesio po Ā½ arbatinio šaukštelio, palaipsniui didinant iki 30ml. Maišytas sultis naudokite tik nuo 8 mėnesio. Vaikui iki metų per dieną reikėtų duoti nedaugiau 50-60ml sulčių. Jei jas ruošiate patys, atminkite, kad mažam vaikui galima duoti tik šviežiai spaustas sultis.
    Galima pirkti ir vaikiškas pramoninės gamybos sultis – jos ruošiamos iš ekologiškų produktų, nenaudojant žalingų konservantų. Perskaitę etiketę suprasite, kokios sultys tinka jūsų vaikui. Sultys su minkštimu netinka vaikams iki pusės metų amžiaus, nes jose yra augalinių skaidulų. Tą patį galima pasakyti ir apie sultis iš egzotiškų vaisių, citrusų, braškių ir pomidorų. Viršsvorio turintiems mažyliams naudingesnės nesaldžios ir rūgščios sultys: jose yra mažai angliavandenių, jos skatina virškinimo procesą. Vynuogių sulčių nereikėtų duoti vaikams iki trijų metų amžiaus.
    Naudingos ir žalingos priemaišos
    Mineralinis vanduo vaikams būna geriamasis, geriamasis-gydomasis ir gydomasis. Paskutinai du skiriami sergantiems vaikams. Juos vartoti reikia kaip vaistus, jų negalima naudoti ruošiant maistelį. Maisto ruošimui puikiai tinka geriamasis vanduo (jame druskų neturėtų būti daugiau nei 1g litre). Atminkite: geriamo vandens negalima virinti. Neretai jame esančios įvairios druskos ir šarmai kaitinant sudaro sveikatai žalingus junginius. Taigi, pieno mišinius ir košes galite skiesti su geriamuoju vandeniu, tačiau kompotų ir sriubų jame virti nereikėtų.
    Nepainiokite geriamojo vandens su paprastu valytu vandeniu (jis taip pat parduodamas plastikiniuose įpakavimuose). Tai vanduo iš artezinių gręžinių, šaltinių arba vandentiekio čiaupo, tačiau išvalytas. Tokį vandenį galima virinti, esant reikalui duoti naujagimiui iki 3 savaičių amžiaus, jame ruošti pieno mišinius ar kitą maistelį. Tačiau atminkite, kad tokio vandens negalima pakeisti namų sąlygomis filtro pagalba išvalytu vandeniu. Visiškam vandens išvalymui reikalingi sudėtingi daugiapakopiai įrenginiai.
    O gal arbatėlės?
    Speciali arbata mažyliams – tai ne tik gėrimas, bet ir nežalingas vaistas. Viena arbata gali nuraminti skranduką, kita – padėti lengviau užmigti, trečia skatinti medžiagų apykaitą. Vaikiškų granuliuotų arbatų sudėtyje yra visiškai nekenksmingi žoliniai ir vitamininiai priedai. Itin populiarios arbatos skrandžio veiklai reguliuoti, kurių sudėtyje yra krapų, ramunėlių, stiprinančių žolelių, citrinų su vitaminu C ir vaisių rūgštimis, bei raminanti vaikiška arbatėlė. Granuliuotą arbatą paruošti galima akimirksniu: užpilate rekomenduojamą arbatos kiekį karštu vandeniu, ataušinate ir duodate mažyliui. Tačiau arbata vaikui negali pakeisti nei sulčių, nei paprasto vandens. Pilnavertiškam vystymuisi greta natūralaus ar dirbtinio pieno būtina gerti ir sultis, ir geriamąjį vandenį, ir arbatą.
    Keletas svarbių patarimų
    Gėrimus pašildykite: kūno temperatūros skysčius organizmas įsisavina geriau nei šaltus ar šiltus.

    Bet kokį skystį, išskyrus motinos pieną ar jo pakaitalus, mažyliui duokite ne iš buteliuko su čiulptuku, bet iš šaukštelio – įprasto ar užsimaunančio ant buteliuko. Vyresniam vaikui labiau tinka gertuvė – mažyliai tiesiog dievina šiuos ryškius puodelius su dviem rankenėlėm, dangteliu ir snapeliu.

    VIKIUUUUKAS

  9. 1
  10. 0

    Kokios dar arbatos menesio amziaus vaikui? Ka jus cia nesamones kalbatt? Pieno is papo, daugiau nieko nereikia. Neisradinekit cia dviraciu.

    Anonimas