Atsakymai

  1. 4
  2. 4

    pirmagime pradejo 11 men.o sunelis, nuo 10 men pradejo ne eiti o begti, tai dabar jau metukai, bet vis dar neina o bega.:)

    ievutek

  3. 3

    MANISKIS DAR MAZAS, O BROLIENES BERNIUKAS 11 MEN

    jurgita

  4. 3

    Pirmasis nuo 10men. Antrasis kazkur nuo 13men.

    trejetukas

  5. 3

    maniškis metų ir 2savaičių

    Liuka

  6. 3

    Mano pirmagime mergaite pradejo nuo metuku vaiksciot, o antrasis - berniukas net 9men. neturedamas.

    Anonimas

  7. 2
  8. 2

    straipsnis iš "Moteris.lt"

    Pirmieji kūdikėlio žingsniai - vienas svarbiausių įvykių. Kada jis turėtų pradėti vaikščioti ir kaip jam padėti?





    Konsultuoja pediatrė neurologė Rūta Maciulevičienė



    Gimęs moka eiti

    Vos gimę kūdikiai turi daugybę refleksų, kuriuos pirmą mėnesį tikrina į namus atvykęs gydytojas. Jis pakelia gležną, dar galvytės nenulaikantį mažylį, o šis jau dėlioja kojytes kaip didelis arba nerangiai bando ropoti. Tačiau ilgainiui šiuos ir kitus įgimtus sugebėjimus pamiršta ir tenka mokytis jų iš naujo. Yra mamų, kurios mankština vaikelį ir aktyvina šiuos įgūdžius, tačiau iš tiesų to daryti neverta. Įgimtas žingsniavimo refleksas, kaip ir daugelis kitų, pirmais mėnesiais nėra „naudojamas", todėl natūraliai pamirštamas. Kad ropojimo refleksas yra svarbus vos gimusiam vaikeliui, nustatė australų mokslininkai. Jie filmavo gimdyves, kurioms medikai per gimdymą nė kiek nepadėjo. Paaiškėjo, kad visi ką tik dienos šviesą išvydę naujagimiai elgiasi vienodai: gimę šiek tiek paguli, o tada jau pradeda didžiąją kelionę (ji trunka iki keturiasdešimt minučių) mamos krūties link. Kol susikaupęs kūdikis pamažėle slenka aukštyn, užsitrombuoja virkštelė. Maždaug po valandos gimsta placenta.



    Mokosi nevienodai

    Vaikučiai vaikščioti pradeda įvairiai. Vienas dešimties mėnesių jau laisvai žingsniuoja, o kitas, nors ir metinukas, žengia dar labai nedrąsiai. Tačiau nuo 11 iki 15 mėnesių vaikutis turėtų išmokti vaikščioti. 75 proc. mažylių pradeda vaikščioti iki 14 mėnesio, kiti 25 proc. - iki 15 mėnesio pabaigos. Ir tai nieko keista. Jei tėvai vėlai pradėjo žengti pirmuosius žingsnius, didelė tikimybė, kad ir mažylis nebus spartuolis. Kūdikių, kurie labai anksti, sulaukę vos 6-7 mėnesių, veržiasi eiti, nėra daug, jie - išimtys. Mokyti kūdikį vaikščioti anksčiau, nei jis pats parodo norą eiti, nereikia, nes dar nesusiformavę dubens kaulai. Močiutės, kurios gąsdina, kad anksti vaikščioti pradėjusiam mažyliui iškryps kojytės, yra iš dalies teisios. Jos gali iškrypti, nes kaulinis audinys būna dar minkštas, nesusiformavęs. Antra vertus, jeigu mažylis veržte veržiasi eiti, nesulaikysite, o kojytės gali ir neiškrypti.



    Vaikštynės

    Apie vaikštynes mamos yra prisiklausiusios įvairių nuomonių. Vienos nesibaimindamos leidžia jomis naudotis kūdikiui, kitos abejoja, nes kažkur girdėjo, kad vaikutis pradės eiti pirštų galiukais it baleto šokėjas, kad tokiu būdu treniruojami tik tam tikri raumenys, kad mažiukas, skriedamas kaip viesulas, neišmoks saugotis kliūčių. Tai tėra mitai. Vaikštynėse kūdikis „sėdi" išskėstomis kojytėmis, todėl gerai formuojasi klubo sąnarys. Prie jų mažylį galima pratinti labai anksti, jau tuomet, kai pasodintas tvirtai sėdi ir moka kojytėmis remtis į žemę. Jei vaikučiui patinka ši „transporto priemonė" galima leisti ja naudotis kiek širdis geidžia. Tiesa, judant su vaikštynėmis iš tikrųjų treniruojami tik tam tikri kūno raumenys, tačiau kita veikla mankštinami kiti, tad nėra ko baimintis, kad nukentės kūdikio fizinė būklė. Nieko bloga ir tai, kad pypliukas iš pradžių bando stotis pirštų galiukais. Vėliau vis tiek atsirems visa pėdute, o vaikštynės kaip tik ir skatina taisyklingą kojyčių atramą.



    Pirmi savarankiški

    Žengdamas pirmuosius žingsnelius mažylis net rankytėmis suploja iš džiaugsmo. Nesvarbu, kad netvirtai, gaudo zuikius, bet jau eina ten, kur nori! Maždaug per mėnesį kūdikis įgunda tvirtai vaikščioti, o nuo 14 iki 18 mėnesių išsivysto ir bėgimo įgūdis. Nors griūti - nieko bloga, reikia pasaugoti mažiuką, kad neprasiskeltų galvytės atsitrenkęs į statų baldo kampą. Išvedus į lauką nerangų vaikščiotoją galima prilaikyti specialiomis vadelėmis, o namuose pasinaudoti kad ir paprasčiausiu rankšluosčiu - juo perjuosti mažylį per krūtinę.



    Ėjo, bet nebeina

    Vaikai iš tiesų yra labai nevienodi. Vieni, vos pramokę vaikščioti, jau skuba kaip akis išdegę apžiūrėti pasaulio: kuo aukščiau užlipti, pasislėpti nuo mamos, paskui tekini pas ją grįžti. Kiti, ypač lėti ir atsargūs, patys nenulips nuo šaligatvio, žiūrėk, jau ir tiesia rankytes, kad paimtum ir perneštum per gatvę. Yra ir tokių mažylių, kurie, atrodo, jau gana neblogai dėliojo kojytes, bet štai šast pargriuvo. O toliau - nė iš vietos. Jeigu pastebėjote, kad mažiukas bijo vaikščioti, palaukite, kol liausis bijoti. Galima paskatinti, padrąsinti, parodyti, kad vaikščioti nėra jau taip baisu. Galima vaikučiui duoti ranką, prilaikyti, tik jokiu būdu negalima versti. Ateis laikas ir mažylis tikrai ir vėl išbandys savo jėgas. Svarbu stebėti, ar pypliukas pasimoko iš savo klaidų, ar kartą du užsigavęs elgiasi atsargiau. Susirūpinti ir pasirodyti gydytojui reikėtų, kai mažylis kaskart griūdamas smarkiai susitrenkia, kiekvieną kartą bėgdamas pargriūna arba beeinančiam susipina kojytės ir tai nepraeina per mėnesį nuo to laiko, kai pradėjo vaikščioti. Tai gali būti kai kurių neurologinių ligų požymis.



    Basas ar apsiavęs

    Jei batukai būtų reikalingi augančiam kūdikiui, su jais ir gimtų, juokauja gydytojai. Jei namuose šilta, mažyliui sveikiausia trepsėti basom arba apautam kojinytėmis su „stabdžiais". Vasarą mažyliui reikia leisti basam pasivaikščioti po smėliuką, nes tai puikus pėdučių masažas. Neverta baimintis, kad be batukų iškryps mažylio kojytės. Maždaug iki trejų metukų visi vaikučiai yra plokščiapėdžiai, tik vėliau formuojasi pėdutės skliautas. Svarbu nupirkti mažyliui kokybiškus batelius eiti į lauką. Batukai turi būti tvirti, neišklypti dėl plokščiapėdystės, gerai prilaikyti čiurną, su užkulniu ir užpenčiu.



    Kada vaikščios?

    10-11 mėnesių kūdikis jau savarankiškai atsistoja ir gali išstovėti nesilaikydamas. Bet jeigu nėra atramos, greitai šlepteli ant užpakaliuko.

    Savarankiškai stovėti ir išlaikyti pusiausvyrą išmoksta nuo 10 iki 13 mėnesių.

    Maždaug 11 mėnesių mažiukas pargriuvęs, pasilenkęs ar atsiklaupęs jau sugeba atsistoti.

    Metukų vaikutis eina laikomas už vienos rankytės arba viena rankele atsirėmęs į sieną. Net jeigu mėgsta vaikštinėti pasiramsčiuodamas į sieną, nebūtinai eis pasiimti žaisliuko, gali atsiklaupti ir nuropoti iki jo.

    Išmokti gerai vaikščioti turėtų nuo 11 iki 15 mėnesių.

    elegancija

  9. 2

    Manasis pradejo vaikscioti 11 men.

    roberta

  10. 2

    mano vaikas pradejo vaiksciot lygiai kai sukako metukai, savo gimimo diena.

    Gabriele