Atsakymai

  1. 4

    Paprasciausia as nutraukinejau, ir po biski mazinau , jokiu vaistu negeriau

    sandra

  2. 3

    Su pirmais vaikučiais labai mažai turėjau pieno, nežinau, ar nemokėjau išlaikyti jo ilgiau, bet maitinau tik kokius keturis mėn. Dabar savo mažylę maitinu jau 7 mėn. ir manau dar maitinti, kol ji pati norės ir pienuko turėsiu. Įdedu straipsnį apie nujunkymą.

    Kaip nujunkyti (1)
    Prievarta vaiko nujunkyti nėra reikalo, tegul sau žinda, kiek nori. Vieną dieną pats vaikutis atsisakys krūties, ir nereikės kankintis nei mamai, nei mažiukui. Tačiau kartais gyvenime nutinka, kad nujunkyti reikia.


    Močiutės kalba, kad negalima nujunkyti vasarą. Ar tiesa?

    Karštuoju metu laiku (tai gali būti ir vėlyvas pavasaris, ir ankstyvas ruduo) nujunkyti iš tiesų nepatariama, nes tuo laiku labai padažnėja infekcinių viduriavimų. Nebegaudami apsauginių antiinfekcinių medžiagų su motinos pienu, kūdikiai tampa labai pažeidžiami, greičiau suserga žarnyno infekcinėmis ligomis. Be to, nujunkymas kūdikiui -stresas. Veikiami streso vaikai greičiau suserga, sunkiau ir ilgiau serga.

    Kaip nujunkyti nesukeliant streso vaikui ir nepakenkiant savo krūtims?

    PSO specialistai dirbtinai žindymo nutraukti nepataria. Kūdikis turėtų būti žindomas tol, kol pats atsisakys krūties. Krūties pienas vaikui yra ir maistas, ir vaistas. Vaikučiai, kuriuos mamos žindo ilgai, auga sveikesni už tuos, kurie buvo žindyti trumpai. Jei norite atpratinti nuo žindymo, palikite tik vakarinį ir rytinį maitinimus. Vaikas sočiau pavalgęs dieną vėliau pats atsisakys krūties. Nutraukus žindymą pienas dar kurį laiką skiriasi iš krūtų, todėl nenustebkite, jei paspaudus spenelius dar ilgokai pasirodys pieno.

    Iki kokio amžiaus galima maitinti krūtimi?

    PSO rekomenduoja būtinai žindyti iki vienerių, net dvejų metų, o vėliau – tol, kol kūdikis ir motina to nori.
    Kokios arbatos ar vaistai sumažina laktaciją, ką patartumėte moteriai valgyti ir gerti, kad pieno mažėtų?
    Vaistų, mažinančių pieno išsiskyrimą yra, tačiau jų vartoti galima tik pasitarus su gydytoju. Šie vaistai veikia hormonų gamybą, o staiga ir nenatūraliai nutraukti pieno gamybą ir žindymą nėra sveika nei pačiai motinai, nei jos kūdikiui.

    Ar vis dar rekomenduojama apsirišti krūtis, mažiau gerti skysčių, kad pieno mažėtų?

    Kuo rečiau kūdikis žindomas, tuo mažiau pasigamina ir išsiskiria pieno - jo mažėja natūraliai. Jeigu sumažinus žindymų skaičių motina jaučia nemalonų persipildymą krūtyse – pieno galima šiek tiek nutraukti, tik tiek, kad išnyktų nemalonus jausmas. Kai krūtyse liks daugiau pieno, kitą kartą jo pasigamins mažiau. Motina turėtų nešioti patogią neveržiančią liemenėlę, gerti skysčių tiek, kad nejaustų troškulio ir jaustųsi gerai, žodžiu, gerti skysčių kiek mažiau, bet per daug jų neapriboti.

    Kaip pasikeičia motinos pieno sudėtis, kai vaikui jau 2-3 metai. Kalbama, kad pienas jau būna bevertis, tik ,,vandenėlis”?

    Motinos pienas niekada nebūna bevertis. Kūdikiui augant, jo sudėtis keičiasi, sudėties keitimasis atspindi vaiko poreikius. Skirtingų motinų pieno sudėtis irgi skirtinga. Motinos pienas naudingas ne tik dėl to, kad jame yra įvairių maisto medžiagų (baltymų, angliavandenių, riebalų, vitaminų, mineralinių medžiagų), bet ir dėl įvairių biologiškai aktyvių medžiagų, kurių motinos piene yra per 400. Pavyzdžiui, apsauginiai imunoglobulinai (antikūnai) padeda apsisaugoti nuo įvairių virusinių ir bakterinių ligų, ne tik žarnyno, bet ir kvėpavimo, šlapimo organų. Nukleotidai ir kitos aktyviosios medžiagos irgi gerina vaiko organizmo atsparumą ligoms, mineralų pasisavinimą vaiko žarnyne ir t.t.

    Ar ilgai žindytas vaikas neaugs ,,įsikibęs į sijoną”, nesavarankiškas?

    Žindant emocinis ryšys tarp motinos ir vaiko būna stipresnis, vaikas jaučiasi saugesnis, žindytų vaikų aukštesnis intelekto koeficientas. Ar ilgai žindytas vaikas neaugs nesavarankiškas, priklausys nuo jo auklėjimo, psichologinių aplinkybių šeimoje.

    Kuo pakeisti motinos pieną, kai vaikui 2-3 metai, ar iškart šokti prie karvės pieno, ar vis tik dar kiek laiko duoti mišinių?

    2-3 metų vaikas jau gali gerti karvės pieną, tačiau jo kiekis neturi viršyti pusės litro per dieną. Geriau būtų pasiūlyti kefyro, rūgpienio, jogurto, o šviežią pieną naudoti gaminant košes.

    Anksčiau buvo patariama, norint nujunkyti, motinai kur nors išvažiuoti. O kaip siūloma dabar?

    Norint nujunkyti, drastiškų priemonių geriau nesiimti, nes tiek vaikui, tiek motinai tai bus psichologinė trauma, abiejų organizmams bus sunku prisitaikyti prie staiga pasikeitusios situacijos.

    Geriau:

    žindymų skaičių mažinti pamažu, paliekant rytinį ir vakarinį maitinimus;

    vakare duoti sočiau pavalgyti kito maisto, kad vaikas nenorėtų žįsti naktį;

    dieną siūlyti atsigerti rūgštaus karvės pieno produktų ar šviežio pieno;

    vaikui nuoširdžiai paaiškinti, kad jau atėjo laikas nebežįsti motinos krūties.

    Taigi visais būdais stengtis išvengti streso.

    Jovilė Vingraitė, (c),,Mamos žurnalas"
    2008-10-10

    elegancija

  3. 2

    As irgi buvau girdejusi, kad vasara nujunkyti nepatariama. O kadangi pienas jau buvo pradejes mazeti, tai todel ir paskubejau pavasari atpratint nuo maitinimo.

    trejetukas

  4. 2

    skaiciau, kad reikia krutine suversti su elastiniu bintu.

    DALIA

  5. 2

    man irgi pienas naturlei dingo. Bet girdejau is vienos kiemo mamos, kuri turejo daug pieno, bet ir problemu su sveikata, todel nenorejo maitinti. Prase gydytojos vaistu, bet jai nepatare gerti, nes nuo ju yra veziniu susirgimu rizika ir gydytoja pataria tik ekstra atveju gerti. Nezinau kiek tame tiesos, bet as nerizikuociau.

    mamyčiukas

  6. 2

    tiesiog maitinau, kol vaikas norėjo, o kai pradėjau daugiau primaitint tai ir pieno vis mažiau darėsi, vaistų tai negėriau, tiesiog išvažiavau porai dienų ir vaiką palikau su senele, kad atprastų nuo krūties, gaila buvo, bet suveikė

    auvilė

  7. 2

    Po truputi pradejau maziau duoti is kruties valgyt. Kai pieno visai mazai liko, visai nustojau duot. Kelias dienas krutine pabuvo istinus ir pienelis isnyko. Bet girdejau, kad jei nepavyksta sumazinti pieno, tai vienas is budu suverzti krutine. Bet cia turetu nusimanantis zmogus padaryt. Ar ginekologe, ar akusere. Gal dabar jau kokiu ir vaistu yra, kad pienas isnyktu, bet as ju nezinau.

    trejetukas

  8. 1
  9. 1

    na man savaime dingo,pradejo mazeti mazeti ir visai dingo,negeriau jokiu vaistu

    iirina

  10. 1

    Mazylis pradejo reciau valgyti is krutines kas 6 valandas,po to kas 8 taip ir nutrauke.Vaistu jokiu negeriau.

    kristina