Atsakymai

  1. 3

    Kūdikio odelė

    Švelni priežiūra

    Naujagimio odelė turi daugiau drėgmės nei suaugusiojo. Jos poodis yra plonesnis, o nesubrendusios mažo žmogeliuko prakaito liaukos dar nedirba visu pajėgumu. Todėl trapia ir gležnute mažiuko odele būtina kuo geriau pasirūpinti.

    Jautrią ir minkštutę it šilkas kūdikio odelę gali dirginti netinkamai pasirinkti muilai ar kremai. Ji labai greit parausta (paraudimas rodo uždegimą), atsiranda mažyčių spuogelių ar dėmelių. Jei mamytė maudo ir tepa savo atžalėlės kūnelį tinkamomis kosmetikos priemonėmis, kartais bėrimai labai greit tarsi savaime išnyksta. Jei problema rimtesnė - būtina gydytojo pediatro ar dermatologo konsultacija.
    Spuogelių spaudyti negalima

    Tik gimusio ir jau šiek tiek ūgtelėjusio vaikiuko riebalinės liaukos dar nėra subrendusios ir gamina daugiau išskyrų (riebalų), su kuriomis nepajėgia susidoroti dar silpnutės odos poros. Todėl kūdikio veidukas būna išbertas. Spuogelių jokiu būdu negalima spaudyti, net jei jie atrodo visai nekaltai ir jų tėra tik vienas kitas.

    Tepaliukai su hormonais

    Ypatingais atvejais, pavyzdžiui, jei kūdikio odelė smarkiai išberta dėl alergijos, pediatras gali skirti hormoninių tepaliukų. Tačiau jų vartoti negalima ilgiau nei 4-5 dienas (ir ne dažniau kaip kartą per dieną).

    Naujagimio spuogeliai

    Kaip atrodo?

    Tai pūlingi spuogiukai, kurie paprastai ,,išdygsta” ant mažiuko veiduko, krūtinės, nugarytės. Juos sukelia hormonų (androgenų) perteklius. Jei vaikiukas turi polinkį sirgti seborėja, šių spuogelių atsiranda ir dėl netinkamos odelės priežiūros. Juos gali sukelti ir kūdikių odelės priežiūrai skirtas aliejus.

    Ką daryti?

    Kelis kartus per dieną mažylio veiduką plaukite vandeniu. Jei bėrimas ilgai neišnyks, būtinai kreipkitės į dermatologą. Naujagimio spuogeliai gana dažnai yra painiojami su alergine reakcija ir netinkamai gydomi.

    ,,Milium” spuogeliai

    Kaip atrodo?

    Balti arba geltoni spuogeliai, kurie nusėja kūdikio nosytę, skruostukus, kaktą, smakriuką ir vokus. Jų baimintis nereikia, nes tai fiziologinis reiškinys, sukeltas netaisyklingos riebalinių liaukučių veiklos, kuriai įtakos turi mūsų, mamyčių, hormonai, per nėštumą pakliuvę ir vaikučiui.

    Ką daryti?

    Mažylio veiduką švelniai plaukite vandeniu. Mažieji spuogučiai išnyksta savaime pirmus kūdikio gyvenimo mėnesius.

    Prakaitinės

    Kaip atrodo?

    Ši bėrimo rūšis vaikučiui nėra maloni, nes dažniausiai nugarytės, pakaušio, pilvuko, šlaunų, pažastų ir kirkšnių odelė padengta ,,aštriais” raudonais spuogeliais. Dažnai bijodamos, kad kūdikiai nesušaltų, be saiko juos prirengiame. Mažyliui perkaitus užsikemša prakaito nutekėjimas iš liaukų ir galime kaltinti tik save, išvydusios vaikutį dirginantį raudoną bėrimą.

    Ką daryti?

    Neperkaitinkite kūdikio. Jei pastebite prakaitinių, maudykite vandenyje su trupučiu kalio permanganato tirpalo (vanduo turi būti švelniai rožinės spalvos). Nenaudokite riebių odos priežiūros priemonių, nes uždegimas gali dar labiau išplisti. Jei prakaitinės neišnyksta, parodykite kūdikį gydytojui, kuris galbūt skirs priemonių nuo uždegimo.

    Pleiskanos

    Kaip atrodo?

    Nors pleiskanytės neatrodo labai žaviai, nieko bloga, kad naujagimio odelė po truputėlį ,,lupasi”. Tai lemia pamažėjęs svoris ir sumažėjusi drėgmė pirmomis dienomis po gimimo.

    Ką daryti?

    Išmaudžiusi pirmas savaites skaičiuojantį mažylį, jo sausėti linkusią odelę ištepkite švelniomis kūdikio priežiūros priemonėmis.

    Seborėjinis odos uždegimas

    Kaip atrodo?

    Šį uždegimą atpažinsite nesunkiai: kūdikio odelė paraudusi, padengta geltonomis pleiskanėlėmis (ypač nosytė, antakiai, odelė už ausyčių ir tos vietos, prie kurių liečiasi sauskelnės). Ant galvytės būna tarsi kepurėlė. Tokių pleiskanų atsiranda prasidėjus antram gyvenimo mėnesiui. Joms įtakos turi per didelė riebalinių liaukų veikla ir netinkama odelės priežiūra.

    Ką daryti?

    Kūdikį maudykite vandenyje su trupučiu kalio permanganato tirpalo. Odelę tepkite kūdikio priežiūrai skirtomis priemonėmis. Jei galvytė smarkiai pleiskanoja, naudokite tik gydytojo skirtas priemones.

    Sauskelnių sukeltas odos uždegimas

    Kaip atrodo?

    Jei vaikučio kirkšnyse atsiranda paraudimų, bėrimų, o kartais pastebite suskilinėjusią odelę, žinokite, kad tai dėl ilgalaikio švelnutės odelės kontakto su šlapimu ar išmatomis, o kartais gali būti ir skrandžio veiklos sutrikimas. Šis uždegimas ypač būdingas alergiškiems mažyliams.

    Ką daryti?

    Dažnai keiskite sauskelnes. Kaskart, kai kūdikis ,,padaro į kelnytes”, užpakaliuką tiksliai nuplaukite tekančiu vandeniu, o vėliau gerai nusausinkite (švelniai liesdama, bet ne trindama rankšluosčiu). Paraudusį užpakaliuką tepkite priemonėmis su cinku ir kuo dažniau vėdinkite. Jei paraudimas ar bėrimas neišnyksta, kreipkitės į gydytoją.

    Toksinė naujagimių aritrema

    Kaip atrodo?

    Taip įmantriai vadinamas beveik visos odelės paraudimas yra naujagimiui visiškai normalus reiškinys, kurį sukelia termoreguliacijos sutrikimai. Tai reiškia, kad ką tik gimęs vaikiukas dar nesugeba kūno temperatūros ,,prisiderinti” prie aplinkos temperatūros.

    Ką daryti?

    Kambaryje palaikykite atitinkamą temperatūrą (apie 22 laipsnius) ir renkite kūdikėlį taip, kad jam nebūtų per šilta. Paprastai šis odelės paraudimas išnyksta 7-10 dieną po gimimo ir nereikia naudoti specialių priemonių.

    Atopinis odelės uždegimas

    Kaip atrodo?

    Dėl alergijos maistui, dažniausiai karvės pienui, paprastai trečią gyvenimo mėnesį mažiukams parausta žandukai. Jie atrodo tarsi nulakuoti.

    Ką daryti?

    Jei pastebėjote, kad nuo maisto stipriai parausta kūdikio žandukai, o jį maitinate krūtimi, nevartokite pieno produktų (jei mažylį maitinate mišinukais, pasitarkite su gydytoju, galbūt teks rinktis tokius, kurių sudėtyje nėra karvės pieno). Vaikutį maudykite vandenyje su drėkinamosiomis ir riebiomis priemonėmis. Odelę tepkite kremais (būtinai pasitarusi su gydytoju). Kūdikį renkite medvilniniais, geriausiai šviesiais rūbeliais. Juos skalbkite tik švelniais, kūdikių drabužėliams skirtais skalbikliais. Nenaudokite minkštiklių, nes jie gali sausinti odą. Stenkitės, kad namie nebūtų dulkių, pūkinės patalynės, gyvūnų. Visa tai taip pat gali būti alergijos priežastimi.
    Gal padejau:) Internetas visagalis.

    Anonimas

  2. 2

    Paskui gali pasidaryti atopinis dermatitas,vargsiukai tie mazyliai,gali tie spuogeliai slapuoti :(
    O seip tai pas tave tik 6 savaites mergytei,tai as manau cia bus kudikiu " veidelio zydejimas".Ir viskas praeis.Gali pabandyti su ramunelemis veiduka valyti.

    Anonimas

  3. 2

    mano leliukui irgi taip buvo,5 savaiciu isberta buvo,bet savaime dingo po 2 savaiciu berimai,sakoma kad taip organizmas reaguoja is vidaus i aplinka ismusdamas spuogeliais.

    pinakolada

  4. 2

    prakaitine butu ir kunelis pabertas

    lolitaaa

  5. 2
  6. 2

    Gal ji alergizuoja kokiam misiniui, jei pati nemaitinat, o jei ne tai gali buti prakaitine.

    geiza

  7. 2

    Pas naujagimius taip buna.kaip jau sake virintu vandenuku pavalyk,su laiku praeis

    lolitaaa

  8. 2

    gal tai prakaitinis bėrimas?Tiesiog virintu vandeneliu nuplauti reiktų

    lira1111

  9. 1

    normalu, valosi odele. daznam leliukui taip buna pirmomis savaitemis. prausk virintu vandenuku ar ramuneliu nuoviru. o jei nepraeitu kreipkites i gydytoja ;)

    romantike

  10. 1

    mums daktare sake kad siais laiakis labai daug kudikiu ateina su nubertais veidialiais, mums iri taip buvo, ir neiasku nuo ko ar prakaitas ar nuo maisto, dave tepaliuko, praejo po kazkiek laiko

    Kalnietiene