• 12ats.

    Pavardes keitimas. Labai noriu pasikeisti pavarde, dabartine yra labai nepatogi tarti ir kelia juoka, ar galima keisti pavarde i sugalvota? ar ji butinai turi buti kieno nors is gimines?

    cheryyylTeisiniai klausimaiĮsimintasĮsiminti

Atsakymai

  1. 4

    va ka radau:
    Ar žinai »»» Istorija | Įdomybės | Nuogirdos | Skaitiniai | Talentai | Taupymas | TOPai | TV rodo |


    „Lietuvos Respublikos teisingumo ministras 2001 metais yra patvirtinęs Asmens vardo, pavardės, tautybės keitimo taisykles. Pasikeisti savo vardą (vardus) ir pavardę (pavardes) galima, kai vardas ar pavardė negražiai skamba ir juos sunku ištarti, kai norima turėti vienodą su sutuoktiniu pavardę ar susigrąžinti ikisantuokinę pavardę, kai norima „atsikratyti“ lietuviškų galūnių arba jas prisidurti, kai norima išsaugoti senolių pavardę (ne tik senelių, bet ir tolimesnių protėvių), kai žmogus dalyvauja liudytojų apsaugos programoje.

    Dažniausiai pavardės keičiamos keičiantis šeimyniniam statusui – tuokiantis ir skiriantis. Išsiskirdama moteris gali susigrąžinti savo pavardę arba pasilikti vyro. Vaikų, nesulaukusių pilnametystės, pavardes galima pakeisti tik tuo atveju, jei pavardes keičiasi abu tėvai.

    Kartais žmonės negražia laiko ir įprastą pavardę, tačiau būna, jog pasikalbėjus paaiškėja tikroji priežastis: tėvai neaugino savo vaiko, tad šis ir nori atsikratyti tėvų pavardės. Dažniausiai renkamasi senelių, prosenelių pavardes, kartais mamos vyro, kuris užaugino kaip savą vaiką. Galima rinktis tokią pavardę, kokią nori. Pavardė nekeičiama asmeniui, įtariamam padarius nusikaltimą, jei neišnykęs teistumas.

    Sumanius pakeisti pavardę reikia kreiptis į gyvenamosios vietos civilinės metrikacijos skyrių, kuriame užpildysite prašymą ir jame nurodysite pavardės keitimo priežastį. Tada prašymas siunčiamas į Policijos komisariato migracijos poskyrį dėl informacijos apie asmens teistumą, vėliau į Teisingumo ministeriją, kuri duoda leidimą keisti pavardę. Už pavardės keitimą imama 30 litų valstybės rinkliava (tikslesnę sumą sužinosite civilinės metrikacijos skyriuje). Procedūra pagal taisykles turėtų trukti apie 3 mėnesius.

    Read more: http://www.ltvirtove.lt/ar_zinai.php?lt=kaip_pasikeisti_pavarde#ixzz1XlAMIgSB

    reda83

  2. 3

    Jei pvz. išteki, o nei tavo pavardė. nei vyro nedera prie tavo asmenybės ,tai iš abiejų pavardžių galima suderint gražų sąskambį ir jį pasilikti net abiems pusėms :)
    O be rimtų priežasčių jos nieks nekeis.
    o tokiom atsiradus ,gali rinktis tėvo,mamos dabartine(pvz jei ji ištekėjo antra kart ir pasikeitė),ar mamos mergautine, arba iš tevo,ar mamos senelių..

    Anonimas

  3. 3

    I sugalvota tikrai pasikeisti niekas neleis. Siuo metu moteris gali rinktis tarp triju pavardziu: 1. vyro pavarde 2. mergautine pavarde, 3. mamos mergautine pavarde. Berod isimties atvejais, pristacius kauge dokumentu galima pasikeisti ir is vienos i mociuciu pavarde. Tikslesne informacija suteiks metrikacijos biuras.

    Isnykstanti

  4. 2

    o man atrodo, kad galima, bet bijau suklysti. pasiskambinkit i mirgacijos pasu poskyri (?), ga pades tikrai tie, kurie zino. o siaip mano vyro tevas budamas 18 metu pasikeite pavarde, man regis pats sugalvojo (niekam nepaaiskino nei kas, nei kam, nei kodel), ir dabar visi nesiojam "sugalvota"pavarde :). bet manimi 100 proc netikekeit, nes niekas tiksliai tiesos nezino :). specialistu geriau klauskit. tik man regis turi but jau pilnametis zmogus, kad suprastu, atsakingas butu.

    reda83

  5. 2

    nemanau kad galima pakeisti pavarde i isgalvota,manau pavarde galima pakeisti tik i vyro,i tevo ar i mamos.

    Jolka123

  6. 1

    I sugalvota nieks nekeicia o pavarde galima pasikeist zinant kad yra kazkas is gymynes...

    Natasa

  7. 1

    Manau,cia turetu atsakyti metrikacijos biure tau tiksliau,bet jei neklyst,tai galima keisti i kokia nori.

    pavasarinuke

  8. 1

    galima giminaicio imti,sugalvot tikrai negali

    bantukas

  9. 1

    Pavarde gali pakeisti arba i mamos arba i tevo arba isteki ir emi vyro pavarde.

    Lafe

  10. 1

    i sugalvota tikrai negalima pasikeisti,nebent gali mamos mergautine pavarde pasiimti arba isteket

    ruta26