• 14ats.

    Kodėl ir nuo kada reikėtų duoti kūdikiui mėsytės?Jei mamos pienuko pakanka valion.Ar jus sutiktumėte su gyd. patarimu primaitint vaikutį jau nuo pusės metukų,ar visgi manote pradėti maitinti vėliau? Pvz nuo 1 metukų? O nuo pusės metuku gal pakatų pradėt pratint prie daržovių,vaisių?

    Kada galima kūdikiui pasiūlyti mėsytės? Kokia tinkamiausia, kaip ją ruošti ir patiekti, kad išlaikytų kuo daugiau naudingų savo savybių? Konsultuoja Šeškinės poliklinikos vaikų ligų gydytoja Audra Leipuvienė.
    Kodėl tokia svarbi?
    Mėsa – labai svarbus maisto produktas kūdikiams. Ji yra svarbiausias geležies šaltinis. Be to, mėsoje yra daug cinko, magnio fosforo, kalcio, vario, kalio, natrio, vitaminų B12, B1, B2, PP, A, E, D ir baltymų, sudarytų iš žmogaus organizmui svarbių aminorūgščių. Visos šios medžiagos yra labai reikalingos kūdikio organizmo augimui, psichinei raidai, judesių vystymuisi, imunitetui.
    Išsekus įgimtoms geležies atsargoms ir neduodant kūdikiui maisto, turinčio geležies, jis gali susirgti geležies stokos mažakraujyste. Išnešioto kūdikio organizme įgimtų geležies atsargų turi pakakti iki 6 mėn. amžiaus, o neišnešiotų kūdikių ir kūdikių, kurių mamos per nėštumą sirgo geležies stokos mažakraujyste, tos atsargos gali būti išeikvotos ir gerokai anksčiau. Geležis maisto produktuose yra dviejų rūšių: hemo geležis, kuri yra mėsoje ir žuvyje, ir ne hemo geležis, esanti daržovėse, kruopose, vaisiuose, piene. Hemo geležį žmogaus organizmas daug lengviau pasiima nei ne hemo geležį.
    Kada ir kiek?
    Rekomenduojama mėsą, kaip papildomą maistą, pradėti duoti 6–7 amžiaus mėnesių kūdikiui. Pirmą kartą duodame pusę arbatinio šaukštelio kasdien, didindami šį kiekį iki 30 g vienam kartui per dieną. Vyresni kūdikiai gali suvalgyti apie 50 g mėsos per dieną. Dozės viršyti nerekomenduojama nei sveikam kūdikiui, nei sergančiam mažakraujyste, nes gali sutrikti kūdikio virškinimo organų veikla. Mėsytę kūdikis gali valgyti 5–6 kartus per savaitę. O jei serga mažakraujyste, tai mėsos turėtų gauti kasdien.
    Kokia ir kodėl?
    Kūdikiui tinka jautiena, veršiena, liesa kiauliena, kalakutiena, vištiena, triušiena, strutiena, ėriena, nutrijų mėsa ir žvėriena (stirniena, elniena, šerniena, kiškiena). Mėsa turi būti liesa. Daugiausia riebalų turi aviena, kiauliena, jautiena, antiena. Daugiausia geležies turi veršiena, jautiena, liesa kiauliena, jaučio ar kiaulės liežuvis, veršiuko širdis. Triušiena turi kur kas daugiau baltymų nei aviena, jautiena, veršiena ar kiauliena. Joje yra daugiau geležies, fosforo, kalcio ir B grupės vitaminų, mažai cholesterolio.
    Alergiškiems kūdikiams rekomenduojama triušiena. Rečiau alergizuoja kiauliena, kalakutiena, dažniau vištiena, jautiena, veršiena. Kūdikiams, kurie yra alergiški karvės pienui, geriau duoti kaip pirmą mėsą kiaulieną, o kitus kūdikius tiktų pradėti maitinti jautiena ar veršiena.
    Kūdikių mitybai tinkamesnė jaunų gyvūnų ar paukščių mėsa, nes ji lengviau virškinama ir įsisavinama. Jiems netinka gyvulių kepenys, smegenys ir inkstai. Kepenys gali būti sukaupusios kenksmingų medžiagų ir pesticidų.
    Kaip paruošti virti?
    * Mėsytę nuplauname po tekančiu vandeniu.
    * Tada pašaliname riebalus, plėves ir sausgysles.
    * Mėsą supjaustome stambesniais gabaliukais (apie 100 g dydžio), joje liks daugiau vertingų maisto medžiagų. Verdant iš smulkiai pjaustytos mėsos tos medžiagos pereina į vandenį.
    *Prieš verdant mėsos nereikia mirkyti vandenyje.
    Kaip virti?
    Kūdikių mitybai skirta mėsa turi būti verdama vandenyje ar garinama garuose. Garuose garinta mėsa vertingesnė.
    * Mėsą dedame į verdantį vandenį. Nei druskos, nei prieskonių kūdikiams ruošiant mėsytę dėti nerekomenduojama.
    * Mėsą verdame nustatę silpną ar vidutinę virimo temperatūrą. Taip virdami mėsą išsaugome joje baltymus.
    * Jei vandens paviršiuje susidarė daug putų, reikia sumažinti virimo temperatūrą, o jas nugriebti.
    * Mėsos virimo laikas priklauso nuo mėsos rūšies, jos kiekio ir vandens kiekio, kuriame ji verdama.
    * Kūdikiui užtektų išvirti vieną apie 50–100 g gabaliuką mėsos. Mėsos gabaliukas turi būti visiškai apsemtas vandens. Mėsa, verdama supjaustyta apie 100 g dydžio gabaliukais, netenka apie pusės savo svorio.
    * Galutinai išvirusi mėsytė turi būti minkšta ir neištižusi. Jauno gyvūno mėsa išverda greičiau nei seno, paukštiena išverda greičiau nei gyvulių mėsa (jautiena, kiauliena, veršiena, žvėriena).
    * Garuose garinamą mėsą patogiau ir greičiau paruošti prieš tai ją sumalus.
    Kaip patiekti?
    Kūdikiui paruoštą mėsytę geriau duoti su virtomis daržovėmis (daržoviene). Mat iš daržovių vaiko organizmas geriau paima geležį ir kitas mineralines medžiagas. Jei kūdikis dėl kokių nors priežasčių nevalgo daržovių (alergiškas) ar jų netoleruoja, tai mėsytę galima jam duoti su kruopomis (grikiais, ryžiais).
    Paruošta mėsytė kūdikiui sumaitinama tik tam kartui, pakartotinai jos šildyti nerekomenduojama, nes ji praranda daug savo maistingųjų savybių.
    Kaip virti mėsos daržovienę?
    * Atskirai išvirtą šiltą mėsos (20–50 g) gabaliuką 1–2 kartus sumalame per tankų mėsmalės sietelį ir sumaišome su šilta daržovių koše.
    * Jaunesniems nei 8 mėn. kūdikiams išvirtą mėsos gabaliuką (20–30 g) galima susmulkinti kartu su išvirtomis daržovėmis elektriniu smulkintuvu iki vienalytės masės.
    * Jei košė per tiršta, tai galima įpilti to vandens, kuriame virė daržovės, o ne mėsa.
    * Vyresniems kūdikiams (nuo 9 mėn. amžiaus), kurie moka ir nori kramtyti patys, išvirtą mėsytę galima susmulkinti peiliu.
    Mamų klausimai – gydytojos atsakymai
    Ar kūdikiui galima duoti pačiulpti gabalėlį rūkytų lašinukų? Mano mama pasakoja, kad man kūdikystėje jų duodavo ir aš labai mėgdavau.
    Rūkytų ir keptų mėsos produktų duoti vaikams iki 3 m. nerekomenduojama. Taip pat kūdikių mitybai netinka dešrelės, nes jose nėra vertingos mėsos ir yra maisto priedų bei konservantų.
    Ar tinka kūdikių mitybai šaldyta mėsa?
    Geriau, kad mėsa būtų šviežia nei šaldyta, nes atšildant mėsą pakinta jos baltymų struktūra, skonis. Dėl šios priežasties mėsos nereikėtų atšildyti mikrobangų krosnelėje, o juo labiau joje ruošti mėsą. Atšildytos mėsos pakartotinai užšaldyti negalima.
    Kur geriau pirkti mėsą? Dabar madinga ją pirkti iš ūkininkų, tačiau man baisu. Ar tinka kūdikių mitybai parduotuvėje pirktas faršas?
    Mėsą rekomenduojama pirkti parduotuvėje. Galima ją pirkti ir iš ūkininkų, tačiau svarbu, kad mėsa būtų patikrinta veterinarų, ypač kiauliena ir šerniena dėl trichinelių. Svarbu ir tai, ar mėsa buvo laikyta tinkamomis sąlygomis. Parduotuvėje pirkto mėsos faršo kūdikių mitybai geriau nevartoti, nes jūs nežinosite jo kokybės ir paruošimo sąlygų.

    AnonimasMaistas ir gėrimaiĮsimintasĮsiminti

Atsakymai

  1. 3

    Aš už tai,kad nuo 6mėn. kūdikis jau pradėtų valgyti mėsytę.Manau,kad nuo metukų būtų jau vėloka pradėti primaitinimą.Visur rašoma,kad iki 6mėn.vaikas yra maitinamas,tik mamos pienu arba mišinuku,o jau vėliau pradedamas primaitinti kitu maistu.Pati taip ir dariau:)

    vitalijus

  2. 2

    na manau kad iki 1 metu labai ju ilgas tarpas,kad neduoti mesytes...manau reikia.jug musu vaikuciai auga ir sutiksiu su wisom mamom kad reikia jau ragauti wisko po biski.mes esame uk,ir kaip tik snd ziurejome tas visas tyreles,kad su mesyte ce tik nuo 7 menesiu..

    saulyte6

  3. 2

    mes primaitinti pradejom nuo 5.5,mesyte ragavom jau uz menesio.Cia jau kiekvienos mamytes isitikinimai kada pradet primaitint ir kuom

    sandi

  4. 2

    beje, ačiū straipsnį, informacijos šiuo klausimu ir panašiais niekada nebūna per daug.

    Rugsėja

  5. 2

    Nesutikciau pradeciau po truputi pratint nuo 6 men.prie visko.

    marinaaa

  6. 1

    Reikia primaitinti nuo 6 mėn.,o mėsytė tikrai gerai.Aš primaitinti pradėjau nuo 4 mėn(kartais) duodavau daržovienės,kartais obuoliuko,nes anksti baigėsi mp.O tikrai vien mp iki metukų neužteks,reikia vaikui visko.Jau metukų vaikutis valgo daug maž viską.

    aidaS

  7. 1

    Nuo 3 men po truputi, labai mazais kiekiais pratinau prie ivairoves, 6 men jau valgeme bulviu kose su trinta mesyte ir krapais, sia kose sunus dievino. Jokiu bedu su skranduku neturejom, bet turbut tai kiekviena mama sprendzia individualiai, atsizvelgiant i vaiko virskinimo sistema.

    shima

  8. 1

    Manau, kad geriausia vaika maitinti pagal poreiki

    ErikaP

  9. 1

    Pritarciau gydytojui, manau vaikas su kiekviena diena imtu silpti valgydamas tik motinos piena ir darzoves bei vaisius. 1metuku vaikas jau pakankamai didelis, kad galetu valgyti viska ( visu maisto grupiu produktus), nemanau, kad reiketu is jo daryti tarsi kazkoki nevisai sveika. Jis gi net jegu ziasti neturetu...bent kosiu reiktu duot.Tokia mano nuomone.

    rakija

  10. 1

    Manau, kad kudikiui nuo 6men yra butina duoti ivairesnio maisto, kuriame gausu vitaminu, reikalingu kudikio vystymuisi. As pradejau primaitinti savo dukryte nuo 4men ir ne trupucio nesigailiu. Labai skaniai valgo namie gamintas kosytes su darzovemis is mociutes darzo.

    Eglone