• 7ats.

    Ar "tarybinis" darzelis-lopselis uztikrina siu dienu vaiko gerove?

    Svietimo ministerija per bemaz 20 nepriklausomybes metu ivykde permainu ir vis girdime apie viduriniu mokyklu-giminaziju pertvarka 2011, bet patys maziausieji lieka nuosalyje. Didziules ikimokyklines istaigos buvo sukurtos neatsizvelgiant i vaiko gerove, bet uztikrinti, kad tarybine moteris vel gristu i gamyba. Gal ir perdedu taciau susiduriu, kad maziukai nenori eit i darzeli, serga ar kitaip kencia, tad ar jusu vaikutis laimingas?

    gertrudaPolitikaĮsimintasĮsiminti

Atsakymai

  1. 2

    va su tom ligom tai vel kalustukas, na aisku vienas vaikutis su virusu paliecia zaisla, kitas ji i burna ir tas virusas jau dauginasi, bet ar ne teko pastebet, kad vaikai sodinami ant puoduku basomis kojytemis is lovytes islipe, langai tualete atviri, o pareje is kiemo ir nusile ne visada perengiami sausiais rubeliais? Suprantama aukletojos turi po 15 ar net daugiau vaiku, nera kaip, bet yra ir kita prblema, kad aukletoja gauna ta pati ar 5 vaikai ar 15... as uz reforma pervedant i privacia struktura, bet tai liecia ne penkiamiaciu ikimokyline grupe nes jiems reikia lavinimo, be to patyres pedagogas stebedamas vaika metus pasakys ar jis gali lankyt mokykla ar dar metus pauget, be to kartasi reikai logopedo ar net psichologo pagalbos, bet maziukams reikia jaukumo ir motiniskumo ta gali duoti tik maza institucija..

    gertruda

  2. 2

    Visais laikais buvo norinciu ir nenorinciu eiti idarzeli vaikuciu. Kad ir mes su broliu: man ten labai patiko ir pati viena nueidavau i savo grupe, o broli reikedavo bliaunanti tempti uz rankos. Tiesiog vieni greiciau prisitaiko, ismoksta bendrauti, sutarti, o kietiems sunkaiu sekasi.
    mano mazius kolkas dar neina i lopseli, eisim tik lapkriti, bet as irgi jau kiemo mamu klausineju apie lopselius, ligas, situacijas ir t.t. Siaip nemanau, kad lopseliuose gyvenimas sustojo nuo tarybiniu laiku, tikrai ne, keiciasi ir metodikos, zaislai, uzsiemimai, aukletojos, ju elgesys. Kas liecia ligas, tai lopselyje ju knibzda, bet mes vistiek vaikuti leisime ten su malonumu, o ne tik del to, kad nera kur jo palikt.

    Agne

  3. 2

    As objektyviai negaliu atsakyti i sita klausima, nes mano vaikas tik kita menesi prades lankyti darzeli. Todel su darzelio kasdienybe neesu susiduriusi. Teko tik snekinti kitas mamas, kad sudaryti ispudi. Girdejau ir daug blogo ir nemazai gero. Ligos zinoma yra didele beda, bet esant dideliam vaiku susiburimui jos neisvengiamos, bent jau pirmus metus. As tik paliginu savo vaika su kitais bendraamziais, kurie lanko darzeli, tai man atrodo, kad jie labiau patobuleje, daugiau viskuo ismoke ir yra zymiai drasesni uz mano suneli. Tai gal nera jau tas darzelis toks blogas, kai mes mamos kartais prisigalvojom. O kad jis nepatobulejo nuo sovietiniu laiku, tai negaliu sutikti. Ateina nauja karta dirbti i darzeli, metodikos keiciasi, keiciasi poziuris i vaika, viskas tik i gera...Noriu buti optimiste.

    mamyčiukas

  4. 1

    Manau siais laikais dauguma darzeliu yra atnaujinti,netgi yra valdorfo ar montessori ugdymo programos,kiekvienas renkasi pagal save

    ruta26

  5. 1

    na mes tai uzaugom prie tokiu darzeliu ir nieko - gyvi sveiki visi

    ervijota

  6. 1

    as atsimenu rekdavau kiekviena ryta kai reikedavo eiti i darzeli:)mano dukra paverke 2 savaites pradzioje kol priprato ir ejo paskui kaip i svente,bet pavasari kazkas atsitiko,ir vel kiekviena ryta pradejo rekti,gal uzsauke kokia pavaduojanti aukletoja as taip nujauciu,nes musu labai geros,ji puola jom i glebi:)o darzelis tai nuo tarybiniu laiku,tik sienos perdazytos ir tiek,zaislai visi nauju,tu senu tarybiniu nebera,nes teveliai daug supirke,eina dainuoja 2 kartus i savaite i sale,vaidino spektaklyje turim irasa nu faina atrodo tam darzelyje,tik va vaikas kazko vel nebenori,per vasara pabus su manim,o rudeniop keliausim vel su asarom turbut...:)

    dzionike

  7. 1

    as lankiau darzeli tarybiniais laikais ir prisimenu kiek daug ten mes visko mokemes. Net i dainu dainele buvo vaikai ruosiami. Labai noreciau dabar rasti toki darzel, kur geras muzikinis paruosimas, nes privaciai vedzioti vaika neturesiu nei laiko, nei finansu. Bet tokiu darzeliu jau gal nebebus.

    vinipukas