• 9ats.

    Koks jūsų metukų sulaukusių vaikučių meniu?

    Mano mergaitei jau tuoj metai.Kaip čia jau skundžiausi dar neturim nė vieno dantuko.Todėl iki šiol mūsų meniu yra toks:tik nubudus 200ml.mišinuko,po poros val.įvairių dribsnių košė su vaisiais ir kai kada jogurtu arba varškytė,keli sauasainiai.Pietums vis dar verdu daržovių tyrę su įvairia mėsyte,kartais su žuvim.Vakarienei pieniška įvairių kruopų košė.Ir prieš pat miegelį vėl mišinukas.Žinau,kad bent jau nuo metukų reikia pratint prie bendro stalo.Bet kažkaip nesugalvoju kaip tai padaryti,tuo labiau,kad manoji-dar vis bedantė:)Kada jūs pratinot prie bendro stalo,kaip tai darėt ir kaip sekėsi Ačiū už išsamius atsakymus ir patarimus;):)

    VilmieneVaikasĮsimintasĮsiminti

Atsakymai

  1. 3

    As ir duodu kaip ir tu Vilmiene. Tik dar paduodu koki agurka ar pamidora persikus arbuza, sausainius, duonyte labai skaniai viska valgo nors dantu turi tik 5 bet kazkaip ji sukramto aisku puse isspjauna bevalgydama

    austeja0809

  2. 3

    na mum jau metukai ir 2men bet nuo metu jau siek tiek anksciau jau valgem is bendro stalo viska,na kaip tas viska :0 atrikelia buteliuka pieno naturalaus patvarko :) uz valandines kai jau islipam is lovos tara grudu kose ir i lauka,kai gryztam pries pietu miegeli 12val uzvalgom ka nors kokios varskytes jogurto ar kosytes,tada miegot kai atsikelia jau buna pietai jam paruosti isvirta darzoviu su mesyte pavakariam ta pati ka pietum arba kokios sriubytes,bet jau stipriau valgom :) na o vakarienei pieniska kosyte ir buteliukas pieno :) ir labanaktis :) tarp valgymu visad ka nors koki sausainuka, uogyciu isejes i kiema pasiskina nusiplaunasm :) ar koki sureli dar suritina :)

    Milana69

  3. 2

    Gal tai ir nebus iš mano patirties, bet bendrai informacijai naudinga:


    Tradiciškai teigiama, kad nuo vienerių metų laikas pratinti mažylį prie bendro stalo. Nors... atidžiau patyrinėjus rekomendacijas vis dėlto lieka akivaizdu: maistas ūgtelėjusiam pypliukui turėtų būti ruošiamas atskirai.


    "Rimtieji" patiekalai

    Apie pirmuosius metus itin sparčiai besivystant vaiko kramtymo įgūdžiams jo lėkštėje turėtų atsirasti įvairių rūšių kieto maisto, pagal poreikius šiek tiek pasmulkinto. Kaip ir iki metų, jo racione turėtų netrūkti pieno ar jo produktų (apytikriai apie 500-600 ml pieno ar jo pakaitalų, 50 g varškės, 5 g sviesto, grietinės arba grietinėlės).

    Metukų sulaukusio vaikučio valgiaraštyje taip pat turėtų būti įvairių rūšių mėsos: visų pirma, žinoma, jautienos bei veršienos, taip pat vištienos, triušienos, neriebios kiaulienos ar avienos, po trupu

    tėlį galima duoti ragauti mėsos subproduktų, pavyzdžiui, kepenėlių, kuriose gausu mažyliui reikalingos geležies. Vaikui iki 3 metų per dieną vidutiniškai turėtų tekti 85 g mėsos ir 25 g žuvies. 4-5 dienas per savaitę rekomenduojama duoti mėsos (po 100-120 g), o 2-3 dienas – žuvies (po 70-100 g).

    Vyresniam nei metų vaikui galima 2-3 kartus per savaitę duoti visą kiaušinį, jau nebe tik trynį, kaip buvo iki metų. Tačiau prie šio produkto reikėtų pratinti atsargiai: kiaušini baltymas kai kuriems vaikams gali sukelti gana stiprias alergines reakcijas. Jei jūsų vaikui pasireiškė alergija – kurį laiką kiaušinio baltymo nebeduokite, tačiau gali būti, jog tokią organizmo reakciją jis išaugs ir po kurio laiko kiaušinį vis dėlto galės valgyti.

    Iš riebaus maisto vis dar geriausias pasirinkimas – truputis natūralaus sviesto (jį galima tepti ant sumuštinių ar pagardinti šiltus patiekalus) ir aliejaus (juo skaninamos daržovės bei jų patiekalai). Taukų ir margarino tokio amžiaus mažyliui geriau neduoti.

    Sudarant valgiaraštį jame, be abejo, turėtų būti užtektinai patiekalų iš grūdų. Avižos, grikiai, miežiai, kviečiai, perlinės kruopos, jų košės ar sriubos – visa tai yra sveiki ir itin maistingi patiekalai jūsų mažyliui. Tuo tarpu makaronus geriau duoti kuo rečiau – juose yra pernelyg daug angliavandenių ir per mažai vitaminų.

    Ankštinius augalus – pupeles, sojos pupeles, žirnius, geriausia dėti į sriubas vaikui, vyresniam nei 1,5 m. patogiausia bus šias sriubas pertrinti.


    Ar saldumynai – tabu?

    Pagrindinis angliavandenių šaltinis vaiko, vyresnio nei 1 m., mityboje yra cukrus, tačiau jo kiekis turėtų būti griežtai ribojamas. Jei cukraus per daug – gali sutrikti vaikučio medžiagų apykaita, pablogės apetitas, ims augti viršsvoris. Mažyliui iki 3 metų cukraus paros norma – nuo 35 iki 50 g.

    Iš konditerijos gaminių tokio amžiaus vaikams jau galima ragauti marmelado, vaisinės karamelės, uogienės, džemo, medaus (jei mažylis nealergiškas). Bendras konditerijos gaminių kiekis per parą neturėtų viršyti 10-15 g. Tačiau vietoje jų daug geriau rinktis šviežius vaisius bei uogas – juose, skirtingai nei konditeriniuose saldumynuose, gausu mineralinių medžiagų ir vitaminų. Be abejo, vaisių ir uogų galima duoti kur kas daugiau.


    Salotų baras

    Tokio amžiaus vaikui siūlomų daržovių asortimentas jau gerokai platesnis, nei iki metų: ridikėliai, ridikai, svogūnų laiškai, česnakai, prieskoniniai žalumynai, špinatai, salotos. Vidutiniškai per dieną mažyliui reikia 120-150 g bulvių ir iki 200 g kitų daržovių. Kasdien būtina duoti šviežių (ar šaldytų) vaisių, uogų ir po 100-150 ml sulčių.

    Vaikai iki 1,5 m. dažniausiai dar valgo po 5 kartus per dieną, nors kai kurie jau pereina ir prie 4 kartų maitinimo: pusryčiai, pietūs, pavakariai ir vakarienė.


    Dantukai ne veltui dygsta

    Po pirmojo gimtadienio dar ne visi vaikai noriai ragauja kietesnio maisto. Taigi daugelį patiekalų jiems būtina smulkinti, pertrinti. Tačiau vis dėlto nuosekliai pratinkite mažylį prie kramtymo ir kietesnių gabaliukų jo patiekaluose. Ilgai nelavinantys kramtymo įgūdžių vaikai vėliau itin nenoriai skanauja mėsos, daržovių, nepertrintų vaisių, o tai gali tapti maistingųjų medžiagų stygiaus organizme priežastimi.

    Nuo 1,5 m. vaikučiams jau duodamas nebesutrintas minkštas maistas – kruopų (nebe dribsnių) košės, apkepai, troškiniai, maltinukai.

    Vyresniems nei 2 m. vaikams gaminami guliašai, ragu, troškinta ar kepta žuvis (būtina kruopščiai išvalyti kaulus!).

    Šviežių daržovių salotos turėtų įeiti į kasdienį vaiko, vyresnio, nei 1 m., valgiaraštį. Iki 1,5 m. geriausia, jei salotas gamintumėte iš stambiai tarkuotų daržovių, vėliau jau galima jas ir smulkiau pjaustyti. Tokios daržovės duodamos ne tik pietums, prie mėsos ar žuvies patiekalų, bet ir pusryčiams ar vakarienei.


    Saugokite vitaminus!

    Norėdama išlaikyti patiekalų maistingumą, griežtai laikykitės jų gaminimo rekomendacijų.

    • Pieną virinkite ne ilgiau kaip 2-3 min., taigi į pieniškas košes jį pilkite jau bebaigiant virti kruopoms.

    • Mėsą geriau troškinti stambesniais gabalais, juos dėti jau į užvirusį vandenį. Tada mėsos paviršiuje sukimba riebalai ir į vandenį neišteka mėsos sultys.

    • Jei mėsos gabalėlius ar maltinukus apkepate – dėkite į jau gerai įkaitusius riebalus: mėsos paviršiuje susidaro plutelė, kuri taip pat neleidžia ištekėti mėsos sultims.

    • Ypač svarbu taisyklingai ruošti daržoves. Jas lupdama ar skusdama, pasistenkite nupjauti kuo plonesnį sluoksnį luobelės, mat būtent viršutiniuose daržovių sluoksniuose susikaupia daugiausia vitaminų. Salotoms ir mišrainėms daržoves geriausia virti neluptas nedideliame vandens kiekyje arba troškinti garuose. Nuluptas ar nuskustas daržoves nerekomenduojama ilgam palikti mirkti vandenyje, mat taip išplaunami vitaminai ir mineralinės medžiagos. Virti geriausia kuo mažesniame vandens kiekyje ir, jei galima, tą daržovių nuovirą taip pat suvartokite gamindama patiekalus. Virimo laikas taip pat neturėtų viršyti rekomenduojamos normos: bulvės, kopūstai, morkos verdamos ne ilgiau kaip 25-30 min., burokai – 1-1,5 val., cukinijos, špinatai, brokoliai, kalafiorai – apie 10 min.

    • Šviežių daržovių salotos gaminamos prieš pat jų vartojimą, kadangi oro veikiami vitaminai smulkintuose produktuose yra daug greičiau, ypač naudingasis vitaminas C.

    elegancija

  4. 1

    daugmaz tai,ka mes patys valgom,isskyrus kepta ir astru maista.Daznai sriubos valgo su mesyte,darzoviu kose,pieniska sriuba

    ruta26

  5. 1

    O mūsų maistelio pagrindas yra mėsinės sriubos. Nieko daugiau. Tai įsigudrinom į mėsines sriubas dėti kruopų, net kiaušinį...

    Jorkaile

  6. 1

    paryciais mamos pienukas, pusryciam kosyte arba virti putpeles kiausinukai su duonyte ir sviestuku, bandem virtus varsketukus, bet nelabai patiko :(... pietums sriubyte (darzoviene, burokeliu, pieniskos) ir mesyte su darzovemis arba ryziais, grikiais, soru kruopomis ar mesos kukuliukai su makaronais, pavakariams pieniska makaronu sriubyte arba jogurtas su sausainiais, varskyte, vakarienei kosyte, naktipieciams - mamos pienukas... taip dar sausainiai, bananai, obuoliai, duoniukai pagal poreiki ir kartais paragauja lietiniu (kai sau kepam, bet nedaug, pyrago, duonytes)...

    Ausrute

  7. 1

    Tai taip-agurką ar pomidorą,sausainius,duonytę,batoną manoji irgi,kad ir be dantų,sugeba ir mielai suvalgo.Ir ji labai nori visko iš mano ar tėčio lėkštės paragaut.Tai dėl to ir pagalvojau gal pradėt pratint.Bet manau palauksim dar.

    Vilmiene

  8. 1

    atsakymas mamytei vilmienei- mano dukrytei 1 metukai, bet viską valgom taip pat kaip jūs, tik mes geriame MP.Turim tik 1 dantuką, mūsų maisto ji nenori visiškai, net nebandykit įkišti:((((

    pupa34

  9. 1

    mums greit metukai, bet valgome taip pat kaip 7men,tik plius varske, jogutas atsirado. Meniu panasus kaip Vilmienes, nes dar prastai kramtome, todel nuo bendro stalo maisto nesiulau. 8:00 misinukas, 10:00 vaisiu asorti su varske ar jogurtu, 14:00 mesa ar zuvis su darzovem, 18:00 makaronai su darzovem, 20:00 7grudu kose, 21:00 misinukas arba ne. Visa maista sutrinu. Papildomai del ''dantu mankstos'' sugrauzia keleta dziuveseliu, megsta uogytes, geria sultis. Net nezinau ka daugiau pasiulyt, nes karbonadai dar ankstoka.

    vinipukas