Kaip ir suaugusiu zmoniu:
Radau tokia info. Išsisaugojau:
Sulig dvyliktuoju mėnesiu kūdikio raciono įvairumas užtikrina sveiką tolesnį vystymąsį. Taigi, apie viską po truputį:
Kruopos
Kruopos - nepakeičiamas vitamino PP šaltinis. Jo reikia odai. Taip pat jis yra profilaktinė priemonė nuo anemijos (kruopose gausu geležies, vitamino E bei folio rūgšties). Stambiagrūdės košės tinka, kai užkietėja viduriai, o smulkios tinka vaikams, kurių viduriukai laisvi. Vaiko valgiaraštyje neturėtų stigti kruopų. Kruopas užpilame šaltu vandeniu ir labai ilgai verdame, kol visiškai suminkštės. Taip ruošiant iš kruopų į nuovirą išsiskiria krakmolas ir baltymai. Kruopos būna maistingesnės.
Įdomu - Kosės kokybę pagerina 1min kaitintas pomidoras.
Bananai
Bananuose yra insulino, kuris skatina daugintis probiotikus. Be to, bananai aktyvina širdies veiklą.
Greitasis desertas
* nedidelis bananas;
* 2 šaukštų rūgščių vaisių sulčių;
* 2-3 šaukštų kukurūzų kruopų nuoviro.
Bananą nuplaukite, nulupkite ir sutrinkite. Kukurūzų nuovirą sumaišykite su sultimis ir trintu bananu. Valandai įdėkite į šaldytuvą. Paskui palaikykite šiltai ir duokite kūdikiui.
Pienas.
Košę, daržoves, pieniškas sriubas, kruopas verdame vandenyje, kol išvirs, ir tik paskui įpilame virinto pieno ir dar kartą užverdame su kruopomis arba daržovėmis. Dėl to piene išlieka daugiau maisto medžiagų. Verdant pieną, indą uždengite dangteliu, retkarčiai pamaišykite šaukštu, kad vienodai pasklistų riebalai ir baltymai.
Sviestas.
Sviestą laikykime šaldytuve, uždengtą porcelianiniame indelyje. Jo dėkimės į jau paruoštą valgį, kad nežūtų vitaminas A.
Mėsa
Jeigu norime paruošti stiprų sultinį, smulkiai sukapokime kaulus ir kartu su mėsa sudėkime į šaltą vandenį ir virkime apie 3 val. O jeigu norime išvirti sultingos mėsos,- dėkime ją į karštą vandenį, tuomet baltymai aptrauks jos paviršių plčvele ir neištekčs sultys su maistingomis medžiagomis.
Kepenys ir smegenys.
Jas plauname šaltu vandeniu tol. Kol visiškai nebeliks kraujo.Kepenys turi daug vitaminų ir geležies, todėl labai tinka mažakraujyste sergančių vaikųmitybai.
Paprasčiausia kepenis paruošti taip: gerai nuplauname, įvoliojame į foliją arba į pergamentinį popierių ir kepame orkaitėje 25 minutes. Išėmus iš orkaitės perpjauname, jeigu kepenys šviesiai rudos- iškepusios. Nuo jų nulupame plėvelę, permalame 3 kartus mėsmale , pertriname per sietelį. Gautą masę dedame į daržovių košę arba į sriubą. Jeigu kepenis ištrinsime su sviestu gausime paštetą. Kepant kepenis maistingosios medžiagos nežūsta, o verdant dalis baltymų , vitaminų bei druskų ištirpsta nuovire.
Žuvys
Vertingiausios yra riebios jūrų žuvys, pavyzdžiui, tunas, lašiša. Jose yra nesočiųjų riebiųjų rūgščių omega-3. Šios rūgštys užtikrina gerą nervų sistemos raidą, tinkamą regą, taip pat saugo kvėpavimo takus nuo užkrečiamųjų ligų. Be to, žuvyje yra jodo (kai jo trūksta, vaikai sunkiau mokosi ir lėčiau auga). Prieš valgio gaminimą žuvį nuplaukime ir nušluostykime sausu rankšluosčiu. Nelaikykime pamerktų vandenyje, nes ištirps dalis baltymų ir mineralinių druskų.
Žuvų kukulaičiai
* gabaliukas lašišos filė;
* kiaušinio;
* šaukšto džiūvėsėlių;
* miltų kukulaičiams pavolioti;
* žalumynų;
* smulkintų krapų;
* žiupsnelio druskos;
* citrinos sulčių.
Lašišos filė gerai nuplaukite ir patikrinkite, ar nėra ašakų. Nusausinkite, sutrinkite į vientisą masę. Įdėkite į dubenėlį, įmuškite kiaušinio trynį, suberkite džiūvėsėlius ir suplaktus kiaušinio baltymus. Paskaninkite trupučiu citrinos sulčių, druska. Išmaišykite. Delnus suvilgykite vandenyje ir suformuokite graikinio riešuto dydžio kukuliukus. Apvoliokite miltuose. Puode išvirkite daržovių sultinį, įdėkite kukulaičius, įberkite krapų. Virkite ant mažos ugnies 10-12 min. Pabaigoje įpilkite grietinės, išmaišykite ir dar kartą užvirkite. Galite patiekti su kruopų koše ir daržovėmis.
Raugintos daržovės
Visos raugintos daržovės, o ypač kopūstai, papildo žarnyno florą pieno rūgšties bakterijomis ir trukdo daugintis blogosioms bakterijoms. Taip pat yra gera priemonė viduriuojant.
KELI PATARIMAI
Supjaustytos daržovės verdamos:
bulvės- 15-20min.
kopūstai- 10-15
žiediniai- 8-15
cukinija, moliūgas- 5-12
brokoliai- 15-20
morkos- 10-20
burokėlių šaknys- 30-45
burokėlių lapai- 5-15
maži svogūnai- 15-30
pastarnokai- 8-15
žirneliai (nedžiovinti)- 8-15
Džiovinti, mirkyti žirneliai- 60min.
šparagines pupeles- 15-30min.
Negaminama iš kukurūzų, špinatų, rabarbarų, rūgštynių, nes jie turi oksalatų rūgšties.
Daržoves pjaustomos prieš pat verdant.
Lupamos kuo ploniau- kuo aršiau odelės tuo daugiau vitaminų.
Vanduo turi apsemti 1 cm virs daržovių, puodą uždengti.
Bent iki 4 metų vengti sūrių, konservuotų, riebių, aštrių produktų – rūkytos dešros, šoninės, sūdytos žuvies, riebaus pieno, ant žarijų gaminto maisto. Iki metų nerekomenduojama duoti medaus. Reikėtų vartoti tik šviežius, gerai išvirtus kiaušinius.
Tarp maitinimų duodama atsigert nesaldžios arbatos, natūralių sulčių, vandens, nesaldaus kompoto. Neduodama juodos, žaliosios arbatos, kavos, šokolado, reikėtų vengti aštrių, sūrių, riebių produktų, valgių su daug cukraus, limonadų, minkštų nepasterizuotų sūrių.