• 9ats.

    1,5 m vaikiuko meniu.... Koks jis?

    Mamytes, gal galit pasidalint, ka duodat 1.5 metu vaikiukam valgyti? Ka pusryciam, pavakariam, vakarienei? Nes mano ponulis visiskai atsisake ivairiu kosiu. Tai tenka vis pasukt galva, kuo pamaitinti :)

    julyte1-2 metukaiĮsimintasĮsiminti

Atsakymai

  1. 3

    blogai kad kokiu nebevalgo.. sveika, maistinga, lengvai paruosiame.. bet mano vyriuaisas irgi pamenu atssisake.. tai i sausus pusrycius keiciau.. tai va tas buvo pusryciasm.. o pietus, vakariene is bendro puodo ka ir mes valgydavome..

    gertruda

  2. 2

    Dar papildyti:

    Saugokime vitaminus


    Norėdami išlaikyti patiekalų maistingumą, griežtai laikykitės jų gaminimo rekomendacijų.

    • Pieną virinkite ne ilgiau kaip 2-3 min., taigi į pieniškas košes jį pilkite jau bebaigiant virti kruopoms.

    • Mėsą geriau troškinti stambesniais gabalais, juos dėti jau į užvirusį vandenį. Tada mėsos paviršiuje sukimba riebalai ir į vandenį neišteka mėsos sultys.

    • Jei mėsos gabalėlius ar maltinukus apkepate – dėkite į jau gerai įkaitusius riebalus: mėsos paviršiuje susidaro plutelė, kuri taip pat neleidžia ištekėti mėsos sultims.

    • Ypač svarbu taisyklingai ruošti daržoves. Jas lupdama ar skusdama, pasistenkite nupjauti kuo plonesnį sluoksnį luobelės, mat būtent viršutiniuose daržovių sluoksniuose susikaupia daugiausia vitaminų. Salotoms ir mišrainėms daržoves geriausia virti neluptas nedideliame vandens kiekyje arba troškinti garuose. Nuluptas ar nuskustas daržoves nerekomenduojama ilgam palikti mirkti vandenyje, mat taip išplaunami vitaminai ir mineralinės medžiagos. Virti geriausia kuo mažesniame vandens kiekyje ir, jei galima, tą daržovių nuovirą taip pat suvartokite gamindama patiekalus. Virimo laikas taip pat neturėtų viršyti rekomenduojamos normos: bulvės, kopūstai, morkos verdamos ne ilgiau kaip 25-30 min., burokai – 1-1,5 val., cukinijos, špinatai, brokoliai, kalafiorai – apie 10 min.

    • Šviežių daržovių salotos gaminamos prieš pat jų vartojimą, kadangi oro veikiami vitaminai smulkintuose produktuose yra daug greičiau, ypač naudingasis vitaminas C.

    Auksare

  3. 2

    Kaip ir suaugusiu zmoniu:
    Radau tokia info. Išsisaugojau:
    Sulig dvyliktuoju mėnesiu kūdikio raciono įvairumas užtikrina sveiką tolesnį vystymąsį. Taigi, apie viską po truputį:


    Kruopos
    Kruopos - nepakeičiamas vitamino PP šaltinis. Jo reikia odai. Taip pat jis yra profilaktinė priemonė nuo anemijos (kruopose gausu geležies, vitamino E bei folio rūgšties). Stambiagrūdės košės tinka, kai užkietėja viduriai, o smulkios tinka vaikams, kurių viduriukai laisvi. Vaiko valgiaraštyje neturėtų stigti kruopų. Kruopas užpilame šaltu vandeniu ir labai ilgai verdame, kol visiškai suminkštės. Taip ruošiant iš kruopų į nuovirą išsiskiria krakmolas ir baltymai. Kruopos būna maistingesnės.
    Įdomu - Kosės kokybę pagerina 1min kaitintas pomidoras.


    Bananai
    Bananuose yra insulino, kuris skatina daugintis probiotikus. Be to, bananai aktyvina širdies veiklą.

    Greitasis desertas
    * nedidelis bananas;
    * 2 šaukštų rūgščių vaisių sulčių;
    * 2-3 šaukštų kukurūzų kruopų nuoviro.

    Bananą nuplaukite, nulupkite ir sutrinkite. Kukurūzų nuovirą sumaišykite su sultimis ir trintu bananu. Valandai įdėkite į šaldytuvą. Paskui palaikykite šiltai ir duokite kūdikiui.


    Pienas.

    Košę, daržoves, pieniškas sriubas, kruopas verdame vandenyje, kol išvirs, ir tik paskui įpilame virinto pieno ir dar kartą užverdame su kruopomis arba daržovėmis. Dėl to piene išlieka daugiau maisto medžiagų. Verdant pieną, indą uždengite dangteliu, retkarčiai pamaišykite šaukštu, kad vienodai pasklistų riebalai ir baltymai.


    Sviestas.
    Sviestą laikykime šaldytuve, uždengtą porcelianiniame indelyje. Jo dėkimės į jau paruoštą valgį, kad nežūtų vitaminas A.


    Mėsa
    Jeigu norime paruošti stiprų sultinį, smulkiai sukapokime kaulus ir kartu su mėsa sudėkime į šaltą vandenį ir virkime apie 3 val. O jeigu norime išvirti sultingos mėsos,- dėkime ją į karštą vandenį, tuomet baltymai aptrauks jos paviršių plčvele ir neištekčs sultys su maistingomis medžiagomis.


    Kepenys ir smegenys.
    Jas plauname šaltu vandeniu tol. Kol visiškai nebeliks kraujo.Kepenys turi daug vitaminų ir geležies, todėl labai tinka mažakraujyste sergančių vaikųmitybai.
    Paprasčiausia kepenis paruošti taip: gerai nuplauname, įvoliojame į foliją arba į pergamentinį popierių ir kepame orkaitėje 25 minutes. Išėmus iš orkaitės perpjauname, jeigu kepenys šviesiai rudos- iškepusios. Nuo jų nulupame plėvelę, permalame 3 kartus mėsmale , pertriname per sietelį. Gautą masę dedame į daržovių košę arba į sriubą. Jeigu kepenis ištrinsime su sviestu gausime paštetą. Kepant kepenis maistingosios medžiagos nežūsta, o verdant dalis baltymų , vitaminų bei druskų ištirpsta nuovire.


    Žuvys
    Vertingiausios yra riebios jūrų žuvys, pavyzdžiui, tunas, lašiša. Jose yra nesočiųjų riebiųjų rūgščių omega-3. Šios rūgštys užtikrina gerą nervų sistemos raidą, tinkamą regą, taip pat saugo kvėpavimo takus nuo užkrečiamųjų ligų. Be to, žuvyje yra jodo (kai jo trūksta, vaikai sunkiau mokosi ir lėčiau auga). Prieš valgio gaminimą žuvį nuplaukime ir nušluostykime sausu rankšluosčiu. Nelaikykime pamerktų vandenyje, nes ištirps dalis baltymų ir mineralinių druskų.

    Žuvų kukulaičiai
    * gabaliukas lašišos filė;
    * kiaušinio;
    * šaukšto džiūvėsėlių;
    * miltų kukulaičiams pavolioti;
    * žalumynų;
    * smulkintų krapų;
    * žiupsnelio druskos;
    * citrinos sulčių.

    Lašišos filė gerai nuplaukite ir patikrinkite, ar nėra ašakų. Nusausinkite, sutrinkite į vientisą masę. Įdėkite į dubenėlį, įmuškite kiaušinio trynį, suberkite džiūvėsėlius ir suplaktus kiaušinio baltymus. Paskaninkite trupučiu citrinos sulčių, druska. Išmaišykite. Delnus suvilgykite vandenyje ir suformuokite graikinio riešuto dydžio kukuliukus. Apvoliokite miltuose. Puode išvirkite daržovių sultinį, įdėkite kukulaičius, įberkite krapų. Virkite ant mažos ugnies 10-12 min. Pabaigoje įpilkite grietinės, išmaišykite ir dar kartą užvirkite. Galite patiekti su kruopų koše ir daržovėmis.


    Raugintos daržovės
    Visos raugintos daržovės, o ypač kopūstai, papildo žarnyno florą pieno rūgšties bakterijomis ir trukdo daugintis blogosioms bakterijoms. Taip pat yra gera priemonė viduriuojant.


    KELI PATARIMAI

    Supjaustytos daržovės verdamos:

    bulvės- 15-20min.
    kopūstai- 10-15
    žiediniai- 8-15
    cukinija, moliūgas- 5-12
    brokoliai- 15-20
    morkos- 10-20
    burokėlių šaknys- 30-45
    burokėlių lapai- 5-15
    maži svogūnai- 15-30
    pastarnokai- 8-15
    žirneliai (nedžiovinti)- 8-15
    Džiovinti, mirkyti žirneliai- 60min.
    šparagines pupeles- 15-30min.

    Negaminama iš kukurūzų, špinatų, rabarbarų, rūgštynių, nes jie turi oksalatų rūgšties.
    Daržoves pjaustomos prieš pat verdant.
    Lupamos kuo ploniau- kuo aršiau odelės tuo daugiau vitaminų.
    Vanduo turi apsemti 1 cm virs daržovių, puodą uždengti.


    Bent iki 4 metų vengti sūrių, konservuotų, riebių, aštrių produktų – rūkytos dešros, šoninės, sūdytos žuvies, riebaus pieno, ant žarijų gaminto maisto. Iki metų nerekomenduojama duoti medaus. Reikėtų vartoti tik šviežius, gerai išvirtus kiaušinius.


    Tarp maitinimų duodama atsigert nesaldžios arbatos, natūralių sulčių, vandens, nesaldaus kompoto. Neduodama juodos, žaliosios arbatos, kavos, šokolado, reikėtų vengti aštrių, sūrių, riebių produktų, valgių su daug cukraus, limonadų, minkštų nepasterizuotų sūrių.

    Auksare

  4. 2

    Jau kiek kalusimu apie tuos vaikiuku meniu:))))

    mamyciuke

  5. 2

    Pusryciams pas mus visada koses ( grikiu, ryziu, kvieciu, mieziu, avizu, manu ir t.t.) su vaisiu tyrele arba uogiene. Pries pietu miega visada valgom jogurta, varske, vaisius, sausaini ir pan. Po pietu miegelio gauna sriubytes is bendro puodo arba isverdu jam keleta darzoviu, patrinu, desrele duodu ar koki mesos gabaliuka. vakarienei darzoviene. Uz gera suvalgyma gauna maziuka gabaliuka saldainio arba sokolado. O pries miega buna bonkele misinuko 1-3 metu vaikams skirto. Dar tarp valgymu pagrauzia vaikas koki obuoli, vynuoge, razinu, batono riekele ar bandele.

    Agne

  6. 2

    pusryciam valgom kokia grikiu ar kita grudu kose ar is vakaro virta pieniska kose,pietum tai ka mama pagamina pietum bendram stalui, o tai buna visad kas nors su mesyte,pavakariam kai atsikelia po pietu miego dazniausiai ta pati ka pietam valge o vakarieniai pieniska kose, manu, arba kukuruzu miltu kose, arba uzpilamas milupos,
    P.S.mums 1.4m

    Milana69

  7. 1

    ryte tepu sumustini,supjaustau kvadratukais,pietum sriubyte,veliau ntras patiekalas,vakarienei blynukai

    ruta26

  8. 1

    Kaip Jums gerai, kad vaikiukai koses valgo. Mano niekaip...Jau nuo 11 men. nei vienas, nei kitas visai nevalgo. Tad kasdien galvos skausmas, ka duoti valgyti pvz. pusryciams, vakarienei. Vaikams jau 2 ir 3.5 metukai. Tai jau ilgai gyvenam be kosiu.
    Kepu blynukus, kepu zuvi. Pati kepu vistiena, vis ne pirktine. Tai uzkandziams pusryciams, vakarienei. Pietums dazniausiai makaronai, varskietukai. Sriubos. Sriubas tai valgo. Kartais valgo ka mes didieji sau gaminames. Jogurtu irgi nei vienas visai nevalgo nuo metuku. Tad daznai mastau, o ka valgyt duot. Ka pakeisti, ka naujo. Kad tik valgytu. Gerai vasara-buvo arbuzai, buvo braskes. Nors tais uzkasdavo. O dabar. Dar kiausiniene valgo, virtus putpeliu kiausinius. Na vis kazka uztaikau. Bet sudetinga.:)

    jurc

  9. 1

    As tai pusriciams varsketukus isverdu ir sumaisau su jogurtu arba ivairiu dribsniu koses. pietums jogurta duodu ar siaip ka nors biski uzkast. Po pietu meigelio duodu isvirta darzoveine su mesyte. Pavakariams ka ir sau. O pries miegeli duodu varskes kartais. Pries miega misinuka.

    austeja0809