• 10ats.

    Kiokios laukia pasekmes atsisakius naujagimio?

    Sveiki. Turiu nescia drauge kuri gimdys vos uz poros savaiciu. Beda tame kad ji nori atsisakyti naujagimio. As ja visiskai suprantu nes ji dar labai jauna vos sulauke pilna metistes , gyvena su mama ankstame 1 kambario ir mazos virtuves namuke kuriame nei karsto vandens nera nei vietos vaiko lovytei pastatyt o ka sakyt apie kitus naujagimiui butinus daiktus, vaiko tevas paliko ja kai jau buvo velu darytis aborta, o del pinigu- ju vos uztenka joms abiems isgyvent o ka be sakyt apie vaiko islaikima.
    Nesenai isgirdau toki dalyka kad jei ji paliks kudiki, ji gali netekti motinystes teisiu ir gali tekt moketi kazkoki procenta elementu valstybei uz to vaiko vos ne islaikima. Nejuokais susimasciau. Ar tai tiesa? Kokios gali buti dar pasekmes? Ar reiktu padet jai pakeist savo sprendima ir vis del to pasilikt kudikeli?? Nes netekti motinystes teisiu yra baisus dalykas, ji kaip ir kiekviena moteris nori seimos ir nori vaiku. Deja gyvenimo salygos ne pacios tinkamiausios.
    Ka patartumes sioje situacijoje? kaip man jai padet? kokiu veiksmu imtis? Ir ar verta pergyvent del jos ateities?

    KetriinTeisiniai klausimaiĮsimintasĮsiminti

Atsakymai

  1. 1

    Baisu skaityt tokius dalykus... Nejau apie apsisaugojimo priemones nezinojo??!
    Vaikas nekaltas del jos gyvenimo salygu.

    Yuki

  2. 1

    Anonime (paskutinio komentaro) tik apsvaigusios nuo narkotiku prastitutes palieka vaikus langelyje, tai nezmoniska manau blaiviai galvojanti mama niekad nepaliks vaiko kaip sunycio be vardo, be pavardes be gimimo datos.. jeigu tu sitaip patari tai perziurek nacionalines paieskos laidas kada jau suauge zilsteleje zmones verkdami praso padeti suras "save". Vaikas paliktas auga nekesdamas saves nes jis jauciasi niekam nereikalingas, o be to iseje is vaiku namu tik kas penktas vaikas sugeba adaptuotis ir tai tik statistika adaptuojasi tie kurie nors kokius globejus turi tai pas ukininka gyvena ir dirba uz kampa ir duona, tai pas giminaiti, o dauguma taip ir baigia gyvenima kalejimuose. Institucine globa yra super zalingas sovietinis palikimas jau nekalbant apie tai kad ten dirbantis zmones nuolat zaloja vaikus, juos seksualiai isnaudoja.

    vejune

  3. 1

    Tavo pagalba butu ikalbet nepalikt ypac mazo kudikelio. As irgi vienisa mama, aisku lengva nera, bet tikrai yra ivairiu organizaciju jos padea ir rubais, vaikiska technika ir net misiniais (nors man ju nereikejo). As turiu sesute pusantru metuku, brolis vaiku namuose, bet mes su mociute darome viska kad meraite nors iki mokyklos nepatektu i kudikyna, veliau jau kaip ir bloris yra lengviau savaites dienas leidzia ir mokosi vaiku namuose, o savaitgalais ir va per atostogas su mumis, didesnis vaikas jau ne toks bejegis bet kudieliui rekia silumos meiles, o ten tiek vaiku kas ji priglaus? labai ziauru toki bejegi numest kaip siuksle.

    villllija

  4. 1

    Prieš.... Mokėjo pasidaryti reikia mokėti ir užauginti savaime aisku kad vienai sunku ir pan bet, vaikelis nekaltas del to kad toks tavo drauges gyvenimas susiklostes. Palinkeciau kad stengtusi is visu visu jegu ir negalvotu atsisakyti savo vaikucio nes jis ne gyvunelis ar zaisliukas. Bus sunku bet kaip bebutu reikia stengtis viskas palaipsiui palengves tik reikia is is jusu kaip drauges pagalbos ir palaikymo. Patarkit dometis seniunijoje del pagalbos auginant vienisai mamytei kudiki manau tiksliau zinau kad pades. Palinkekit jei sekmes ir kad nepadarytu kvailystes

    Anonimas

  5. 1

    Nepritariu.. vaikas yra didziule paspirtis gyventi o ne egzistuoti vienoje vietoje. Mano atveju is viso buvo taip kad suzinojau jog nescia, aisku tevo vaikas nepaliko bet mes absoliuciai nieko neturejome. Suzinojau kad nescia ir sedejom abu prie upes be darbo, tases su daiktais keliais masinoj, be pinigu, be darbu ir jokio dtogo virs galvos. Nebuvo net minties abortui. O taip bijojau, daugybe jausmu... bet dabar vaikui sesi metai. Aisku emigravome bet uz tai turim cia savus namus nusipirktus. Pagalvojus kas butu buve jei dabar savo vaiko netureciau.. gal kita tureciau bet tas pirmagymis vis tiek butu kazkir. Mano vaikas.. vaikas yra didziule motyvacija! Del vaiko galima ir kalnus nuverst! Susitvarkys gyvenima tavo frauge tikrai. Ne per viena bet po keliu metu pagalvos apie savo nora atsisakyt vaiko ir suglums nes tokio gerio galejo netekti.. vaikui nereik didelio kambario ir naujos lovytes, nauju drabuzeliu ir pan. Vaikui reik mamos. Cia mums reikia graziausio vezimo, zaislu didziausiu ir pan.
    Bet jeigu taip nusprestu atsisakyt vistik tai gali nunesti i gyvybes langeli ir palikti. Per tris men beros jei nesikreips persigalvojus neteks i vaika teisiu. Tai yra anonimiska ir patikima. Po triju men vaikas itraukiamas i naslaiciu sarasa ir laukia nauju teveliu. Draugei moket nieko nereikes nes tai yra anonimiska. Aisku baisu tokioj situacijoj. Oj verkiau kaip mes dabar gyvensim?? Kur??? Bet viskas tvarkesi po truputi ir stojo i savo vietas. Gyvenime buna sunkiu laikotarpiu ir ju dar bus ateity. Kovot reikia o ne pasitaikius sunkumui nuleist rankas ir saves gailetis. Visada yra kelias link sekmes tik reikia nebijoti juo eiti ir mokytis is savo klaidu. Sekmes draugei.

    Anonimas

  6. 0

    Ar yra teisinga patarineti ikalbineti busima motina, tapti mama, Kai to zmogaus visiskai nepazistat. ?
    Tai gyncytinas klausimas.
    Palikus vaikeli naujagimio langelyje, ar tiesiog ligonineneje.
    Motina turi tris menesius laiko apsigalvoti ir atsiimti vaikeli. (Dar jo nepraras) . Beje per tris menesius zinoma ji gali rasti iseiti, kaip vaikeli auginsis.
    Taciau praejus termui, susigrazinti jau galimybes netures.(Tiesiog ,"automatiskai" pagal istatymus- motinyste anuliojama ,tuo atveju ,kai yra zinoma gimdanciosios tapatybe, o kai nezinoma,tai ir anuliuoti jos nereikia.)
    Nes palikus kudiki nuo pat pirmu gimimo akimirku,faktas jog motina nesutvarko jokiu dokumentu po gimdymo ,kurie patvirtintu jos motinyste,ar nepadaromas vaiko gimimo liudijimas. ( Dokumentai ar duomenis apie buvusia gimdytoja islieka tik is medicininiu irasu gimdymo istaigoje ).
    Jei nepasigimdys namie..
    Jokiu mokesciu alimentams ir islaikymui palikusiai mamai moket nereikes.
    Neapsisprendusios motinos atsiimti kudiki per tris menesius .
    Kudikiui dazniausiai paliekam motinos pavarde jei yra turimu duomenu is gimdymo istaigos kas ji buvo.
    O varda vaikui suteikia kudikio namu darbuotojai,savo nuoziura, jei motina nera palikusi jokio laiskelio, su suteiktu vardu.
    Zinau atveji, kai panasioje situacijoje, buvo visgi motina ikalbeta auginti vaikeli pati..
    Tik tokios motinos nelinkeciau nei vienam kudikiui.
    Budavo musamas,talzomas.
    Daznai net nemaitinamas, kol galiausiai vaikeli ateme iskviestos vaiku teisiu tarnybos.
    Nesakau kad si mama butu bloga, taciau geriau nieko nepatarti, nei atstovauti nezinomai situacijai.
    Ta motina, kuri savo vaika myli,ji padarys daug daugiau del savo vaikelio,nei pati gali isivaizduoti siai dienai savo galia.
    jei lemta graziai istorijai uzsibaigti,tai taip ir bus.Ne kitaip.

    Anonimas

  7. 0

    skaudi situacija ir lietuvoje nesant atviro ivaikinimo istatymo nera geros iseities, jeigu mama atvyktu gimdyt i jav (dabar yra ir lietuviu ivaikinimo agenturu)jinai galetu parinkti seima savo mazyliui (tiek lietuviu seimos tiek amerikieciu seimos) pagal savo nuoziura kokia seima su kokiom vertybem jos nuomene labiausiai tiktu jos vaikeliui. Seima apmoka kelioniu, gimdymo islaidas, gyvenimo islaidas. bet svarbiausia niekad nenutraukiamas bendravimas su vaiku. galima matysis su vaiku, bendraut skype, gaut nuotraukas. Vaikas ugtelejes zino, kad tai jo biologine mama kuri jinai nepaliko kazkur kudikiu namuose, bet suteike jam gyvybe ir seima kurios pati negalejo duoti, bet niekad neuzmirso jo myli ir myles visa gyvenima. Kita iseitis vilniuje yra globos namai jaunom vienisom mamoms kur suteikiamas kambarys, paslaugos padeda susitvarkyt visas pasalpas, tevystes nustatymas ir tt. Kudikiu namai yra labai bloga iseitis ne tik del pasekmiu mamai, bet vaikui gi matom is ziniasklaidos vaikai musami, nuplikomi, prievartaujami. Kita vertus siandien sunku ir skaudu kad ja paliko, bet rytoj jinai suras zmogu kuis ivaikins jos vaika ir myles ji kaip savo, gyvenias tik prasidejo ypac jos vaikeliui, ikalbk kad suteiku jam geresni gyvenima negu kudikiu/vaiku namai negi jinaineziuri TV, neskaito ziniasklaidos negi esuvokia kas tose istaigose dedasi.

    vejune

  8. 0

    6men tegul maitina savo pienuku, jau maisto nereiks vaikui. Galima ir be pampersu isgyventi, tik palu reik. Gimus vaikui gaus ismoka, tegul nusiperka ar uz simbolini mokesti drabuzeliu, yra ir kas dovanoja. Vezimu buna padevetu uz lb pigiai. Galu gale kazkur buna caritas kuris teikia drabuzius tik reik pasidometi. I seniunija reik nueiti gal kokia pasalpele gaus. Jei zino kas tevas duoti i teisma del elementu. Reik spresti problema, o ne begti nuo jos. Dave dievas dantis duos ir duonos.

    Anonimas

  9. 0

    Tikrai nepavydetina padetis.bet galiu beveik garantuot,kad ji po gimdymi vos pamacius vaikuti persigalvos,nes tai neapsakomas jausmas priaiglauat savi vaikuti peie saves.
    Ma o jei taip ir nenutiks,tegu ji gerai pagalvoja,ka jai reikes istvert po kazkurio laiko.nes nezinia,gal po metu,gal po keliu menesiu jos gyvrnimas pasisuks taip,kad ji tutes pinigu,gyv.plota,bet netures gyvenime prasmes,ir ramios sazimes.zinodama,kad jos pirmagimis kazkur,neaisku kur,galvut vargsta,o gal yra skriaudziamas,nylas,... Tai labai svarbus sperndimas.neisivaizduoju saves atsisakancios vaikelio,jau geriau,as pusbadziu ant zemes kamputyje susiraicius miegociau,negu gyvent be savo stebukliuko.

    Anonimas

  10. 0

    Labas truputį sunku kažką patarti.Na,o šiaip manau,kad pagimdžius vaikelį gali nuomuonę pasikeisti,nes valstybei atiduodant ir mokėti pinigėlių neturint normalaus gyvenimo sąlygas gali praėjus laikui graušti sąžine tai ką padarė ne savo noru.Jeigu esat geriausios draugės,pasisiūlyk jai padėti visais įmanomais būdais.Gal sakau tegul vaikutis su mama laikinai pagyvena pas Jus kol ras sprendimą ką toliau daryti.

    Anonimas