Laikymo sąlygos
Kambario temperatūroje (iki 25 C) galima laikyti 6 – 8 val. Aukštesnėje temperatūroje (daugiau kaip 25 C) nėra saugu laikyti mamos pieną. Indą uždenkite ir laikykite kiek galima vėsiau. Galite sudrėkinti rankšluostį šaltu vandeniu ir uždegti indą su pienu, taip sukurdami vėsesnes laikymo sąlygas.
Šaltkrepšyje su ledo paketais pieną galima laikyti iki 24 val.
Šaldytuvo viduje (ne durelėse), iki 4 C temperatūroje pienas gali būti laikomas iki 5 parų.
Pieno laikymo trukmė priklauso nuo šaldiklio tipo. Geriausia užšaldytą pieną laikyti kuo arčiau šaldiklio galo, kur temperatūra mažiausiai keičiasi. Esant tinkamoms sąlygoms pieną saugu laikyti ilgai, tačiau laikui bėgant riebalai yra ir dėl to jų kokybė prastėja.
Laikymo trukmė
Šaldiklis šaldytuvo viduje (-15 C) 2 savaites.
Šaldiklis kartu su šaldytuvu, bet su atskiromis durelėmis (-18 C) nuo 3 iki 6 mėn.
Atskiras šaldiklis, kuris retai darinėjamas (palaiko -20 C ) nuo 6 iki 12 mėn.
Šie patarimai tinka tik sveikiems, išnešiotiems kūdikiams. Sergantiems ar neišnešiotiems kūdikiams pieno šaldymo sąlygos yra kitokios.
Pieno atšildymas
Seniausias pienas turi būti naudojamas pirmiausiai
Kūdikis gali gerti vėsų, kambario temperatūros pieną arba kiek pašildytą.
Atšildymui skirtą pieną naktį prieš naudojimą pasidėkite šaldytuve, arba atšildykite šilto vandens inde ar po šilto vandens srove.
Atšildant vandenyje vanduo neturi patekti ant indo kaklelio.
Po atšildymo pieną galima laikyti šaldytuve 24 val.
Pieno šildymui nenaudokite mikrobangų krosnelės ir nešildykite ant viryklės, nes gali susidaryti karščio taškai ir žūti antikūniai.
Pasukite indą, kad sumaišytumėte riebalus ir paskirstytumėte šilumą. Neplakite pieno.
Pienas, po maitinimo likęs maitinimo inde, turi būti išpiltas, jo negalima naudoti.
Kaip ir kitų produktų, pakartotinai užšaldyti pieno negalima.