• 3ats.

    Del norvegiskos pasalpos

    Vaikas (4m)gyvena su manim lietuvoj, o jo tevas norvegijoj. Prasiau jo sutvarkyti norvegiska pasalpa kad moketu man, nes vaika auginu viena. Zinoma jis to nedaro... Reketuoja kad duociau veztis sunu i norvegija, nepasitikiuo juo kad gali nebeparvezti vaiko nzn gal durnis mintys lenda. Ar gali jis padaryti taip kad negrazintu vaiko?? Gali ten susitvarkyti pasalpas pats sau ??? Aciu uz suteikta info.

    JolitŠeimos finansaiĮsimintasĮsiminti

Atsakymai

  1. 2

    Vaikas turi gyventi Norvegijoje norint gauti vaiko pinigelius. Faktiskai iki sausio pirmos dar buvo galima susitvarkyti jusu atveju. Dabar maciau sugrieztino istaigos ir sunkiai suteikia vaiko pinigelius nors faktiskai dar galina bandyti. Tiek kad jei tetis butu bedarbis vaiko pinigu nebemoketu automatiskai. Sutvarkymas dokumentu gan ilgai uztrunka. Galite laukti ir puse metu ir metus. Mano vaikas gyvena Norvegijoje tai ir tai teko laukti penkis men. Dokumentus irgi reik pristatyti apie vaika - pasa ar jo kopija, bet gali parodyti ir pasa parodyti kad patvirtintu jog kopija tikra, vaiko gimimo liudijimo vertima i anglu arba norvegu kalba ir butinai apostile is Lietuvos respublikos uzsienio ministerijos. Tada sius uzklausa norvegija i Lietuva del vaiko pinigu Lietuvije. Jei juos gaunate cia tai gausite tik skirtuma arba atsisakykite lt vaiko pinigu ir gaus tetis visa suma. Gali grazint du metus atgal jei tetis dirbo oficialiai.
    Bet dabar sugrieztinta todel mazai kam pavyksta susitvarkyti be vaiko Norvegijoje. Ir tai dar atsiustame laiske buna parasyta kad vaikas turi pragyventi Norvegijoje metus laiko norint gaut ismokas ( uz tuos metus irgu sumoka). Sunku susitvarkyt zinokit o jei vyras masto tvarkyt apgaules budu - nusivezt vaika ten uzregistruot kaip nuolat gyvenanti ir pan o paskui grazint i lt tai po kiek laiko isaiskes ir reikes pinigus grazint bei bauda gali buti uzdeta nes nesilaiket taisykliu kurios buvo minetos siustuose laiskuose. Nemanau kad vyras bus susitvarkes ta mokejima o jeigu neturi vaiko gimimo liudijimo issivertes i anglu kalba patvirtinta notaro su apostile is UM tai be sansu :) ir nesusitvarkus be dokumentu vaiko..
    O jei apgaules budu darys rizikuoja nes nuo sausio pirmos ypatingai ziuri ar vaikai tikrai gyvena Norvegijoje. Gal tik po metu ar dar keliu pagaus bet viska reiktu atiduoti su kaupu. Vaikas isvykes i uzsieni gali buti ne ilgiau nei tris menesius. Jei ilgiau jo nera Norvegijoje - traktuojama kad jis nera nuolatinis No gyventojas.

    Anonimas

  2. 1

    Jeigu vyras tiesiog nezino ar tikrai imanoma susitvarkyt tai imanoma tik uztruks laiko. Jis turi buti praguvenes Norvegijoje oficialiai metus laiko.
    Stai cia visos taisykles kada mokama. Pasidarykit anglu kalba ar issiverskit:
    https://www.nav.no/no/Person/Familie/Barnetrygd+og+kontantstotte/Barnetrygd+og+kontantstøtte+til+utenlandske+arbeidstakere+i+Norge.805383897.cms#chapter-1

    Anonimas

  3. 1

    Taip pat vyras neprivalo tvarkytis vaiko pinigus. Turetumete gauti alimentus is vyro pagal teiamo sprendima o mokejis papildomai tai tevu geranoriskas susitarimas. Lietuvos iatatymai yra tokie kad kiekvienas is tevu turetu skirti vienoda pinigu suma vaikui. T.y jeigu jus mokesite tarkime 200 euru tad ir vyras gali tiek moket vaikui (yra isimciu kaip pvz mama bedarbe bet tetis vis tiek moka paskirtus alimentus) nera skirtumo kad tetis uzsienyje ir uzdirba desimteriopai daugiau. Nebent prisiteistumete dar say islaikyma bet ir tam reikia svariu priezasciu. Pvz skyrybos del vyro kaltes, vyras pasieme didesne turto dali ar jusu sveika svariai pablogejo del jo kaltes ir pan.
    Tad jei vyras nesitvarko vaiku pinigu - nepriversite.. arba jei butu susitvarkes ir nesiustu vaikui pinigu papildomu tai irgi sunku butu kazka irodyti nes lrt teismo sprendimas jeigu yra vykdomas (tvarkingai moka alimentus) neprisikabins niekas.. kitaip butu jei vaikas ar jus su vaiku gyventumete Norvegijoje. Tada galima butu saskaita jusu pateikti ir jus tiesiogiai gautumete pinigus (bet irgi reik but niolatine gyventoja ir su vyro leidimu viska daryti nebent pati dirbtumet tuomet net vyro leidimo nereiktu. Sunku suprast ar jus issiskyre, kaip su alimentais ir pan. Todel tik darau isvada kad jus issiskyre ir gaunate alimentus.

    Anonimas