Atsakymai

  1. 3

    manau, kad kažkiek kenkia, bet jei gydytojui kyla kažkokių įtarimų, tai jį kartoja ir kartoja, kad užtikrintų vaikelio sveiko gimimą... tikrai nepritariu tam, kad mamos pačios prašo echo, kad pamatytų vaikelį - juk užtenka ir to, kiek gyd privalomai daro... pva man jau 5 kartus darė - nė karto pati neprašiau, tiesiog tiek reikia... ir jei vaikelis dar negims šią sav, tai ir vėl darys, nes vandenų mažai...

    Ineta_

  2. 2

    Radau puikų straipsnį apie tai:

    Ar šis tyrimas saugus?

    Echoskopija nėščiosioms atliekama apie 40 metų. Atlikta daugybė klinikinių tyrimų, kurių metu nepastebėta žalingo poveikio žmogaus vaisiui net ir dažnai atliekant ultragarsinį tyrimą. Tad manoma, kad ultragarsinis tyrimas nepasižymi neigiamu poveikiu, būdingu, pavyzdžiui, rentgenologiniam tyrimui.

    Tyrimai parodė, kad vaikai, kuriems prenataliniu (iki gimimo) laikotarpiu ultragarsinis tyrimas buvo atliekamas dažnai, gimdavo tokio pat svorio ir ūgio, kaip ir vaikai, kuriems tyrimas buvo atliekamas itin retai. Pastebėta, kad tam tikru dažniu atliekamas ultragarsinis padidina audinių temperatūrą, tačiau šiuolaikiniai aparatai pasižymi saugiu „terminiu indeksu“.

    Kai kurie tyrimai parodė, kad echoskopuojamas vaisius girdi milžinišką garsą (jis sulyginamas su tuo, kuris girdimas stovint lėktuvų pakilimo take). Tyrėjai tuo paaiškina vaisiaus mėginimą „gintis“ ultragarsinio tyrimo metu. Tikriausiai esate pastebėję, kad echoskopijos metu būsimas mažylis susiriečia, kelia rankytes prie galvos ir pan. Iki šiol negauta nei vieno neginčijamo echoskopijos keliamo pavojaus įrodymo. Kita vertus, vis dažniau kalbama, kad rankos, kuria atliekama echoskopija, kaulų lūžiai dažnesni nei tos, kuria daviklis nėra laikomas.

    Daryti ar nedaryti?

    Skirtingose Europos šalyse ultragarsinis tyrimas nėštumo metu (esant normaliam nėštumui) atliekamas 1–3 kartus, esant poreikiui, – tiek, kiek reikia. Ultragarsinio tyrimo bijoti tikrai neverta, tačiau atsižvelgiant į viską, kas buvo pateikta anksčiau, ir į tai, kad echoskopinis tyrimas yra santykinai „jaunas“, piktnaudžiauti juo kelis kartus vien dėl to, kad sužinotumėte, pvz., būsimo kūdikio lytį arba kad tiesiog pamatytumėte mažylį dar ir dar kartą, – tikrai neverta.

    lydekaite

  3. 2

    vieni sako,kad kenkia,kiti ne.Nors nezinosi,kiek cia tiesos abiem atvejais

    ruta26

  4. 2

    Jeigu gyd.mano kad reikia daryti,tai ir daro.nemanau kad lb kenkia.

    aurikuka

  5. 2

    man dare tik viena karta. As norejau pasidaryti dar viena karta, kad tiksliai suzinoti kas gims ir gal dar foto pavyktu padaryti, nes pirma karta nepadare :( Taciau daktaras pasake, jog nedarys nes nestumas sklandus :) Aisku, kad tai kenkia ir daznai daryti nerekomenduojama :)

    Anonimas

  6. 2

    esu klausus gydytoju ginekologu Klaipedoje, ar nekenkia ekoskopija? Sake, kad nea.

    Aurvile

  7. 2

    Manau tas kas su saiku nekenkia.

    Bosiene

  8. 2

    taip mane echoskopavo kad du men, bet nuo 35 savaites kas savaite nes ziurejo ar auga leliukas ar viskas gerai ir 38 savaite nusprende kad skatinks gimdyma nes per savaite lelis nepaaugo. gal ir kenkia kazkiek, bet ne tiek kad butu zymios pasekmes. kai gulejua ligoninej ziurejo kiekviena diena ir mazius sveikas.

    wiktoriuke

  9. 2

    Na bet as nesuprantu kame cia blogybe,juk pamatuoja,pasveria leliuka,vandenu kieki nustato,organus patikrina ar viskas tvarkoje,man tai cia atrodo naturalu ir reikalinga patikra besivystanciam kudykiui,zinoma be 12sav eho dazniausiai nedaro,o veliau jei ne per daznai(kaip viena mama rase kas savaite)tai manau yra normalu,mano vizitai kas 5-6sav ir man kas kart vis smalsu,kiek mano leliukas priaugo svoriuko,kiek paugejo,smagu paklausyti sirdutes ir pamatyti tabaluojancias kojytes ar rankytes per tv.

    pavasarinuke

  10. 2

    mano daktare tai turi tvirta nuomone kad kenkia.. as pati nemanau taip uztikrintai... bet gal ir gerai kad ji man neduoda echoskopuotis kas menesi..

    Adri