• 13ats.

    Patiekalai mažiems ir jau paaugusiems vaikučiams!!!

    Pasidalinam košių, daržovienių, patiekalų iš mėsytės ir kitų saldžių patiekalų receptukais vaikučiams nuo pirmo primaitinimo ir jau vyresniems pypliams;

    elegancijaReceptaiĮsimintasĮsiminti

Atsakymai

  1. 4

    Avižų košės receptai
    Avižų košę valgyti labai sveika :) Tik kad nusibosta ji vien tik su uogiene ar cukrumi paskaninta... Atradau būdų kaip pagaminti įvairių skonių avižų košę.
    Verdu avižinius dribsnius (Nordic arba Myllyn Paras, kiti netikna, nes būna stamūs ir daug akuotų) kaip paprastai: 2 puodeliai vandens, 1 puodelis dribsnių ir truputis sviesto.
    Su obuoliais: nulupu išimu sėklalizdžius ir sutarkuoju burokine tarka su obuolius ir verdu kartu su dribsniais.
    Su kiviais: nulupu ir sutarkuoju 1 - 2 kivius (košė įgauna šiem tiek kartoką skonį)
    Su žemuogėm: tiesiog įberiu pora saujų žemuogių iš mūsų daržo :)
    Su persikiais: nulupu ir supjaustau persiką (jauniausiam valgytojui persiko gabalėlisu sutrinu su šakute)
    Su abrikosais: analogiškai kaip su persikais.
    Su džiovintom slyvom: nuplaunu ir kelias valandas pamirkau džiovintas slyvas. Po to jas sutrinu su blenderiu. Į košę kiekvienas gali įsimaišyti slyvų tyrelės pagal poreikį.
    Su razinom: taip pat kaip su slyvom.
    Taip pat grikių košę, kurią tradiciškai valgome su druska, pomidorų padažu, pastaruoju metu ėmiau virti su tarkuotais obuoliais. Labai skanu :)

    "Rima žurnalas"

    elegancija

  2. 3

    Moliūgo ir obuolių tyrė

    Skiltelė moliūgo

    1 obuolys (kiekis turi būti toks pat kaip moliūgo)

    1 arbatinis šaukštelis sviesto

    1 arbatinis šaukštelis sirupo



    Moliūgą nulupti ir smulkiai supjaustyti. Užpilti trupučiu vandens ir kaitinti uždengtame inde ant silpnos ugnies, kol suminkštės. Sudėti nuluptus ir supjaustytus obuolius ir virti dar apie dešimt minučių. Gautą masę pertrinti, pagardinti šaukšteliu sirupo ir šiek tiek praaušusią paskaninti sviestu. Ši tyrelė tinka vyresniems nei 7–8 mėnesių kūdikiams.

    elegancija

  3. 3

    oi kiek daug naudingos informacijos gavau!!!!!!
    Aciu Elegancija::))))))))
    o del girkiu koses su obuoliais tai tikrai negirdejau, bet butinai reiks pabandyti))))))))

    ievutek

  4. 3

    Žuvys

    Vertingiausios yra riebios jūrų žuvys, pavyzdžiui, tunas, lašiša. Jose yra nesočiųjų riebiųjų rūgščių omega-3. Šios rūgštys užtikrina gerą nervų sistemos raidą, tinkamą regą, taip pat saugo kvėpavimo takus nuo užkrečiamųjų ligų. Be to, žuvyje yra jodo (kai jo trūksta, vaikai sunkiau mokosi ir lėčiau auga).



    Žuvų kukulaičiai (po pirmojo gimtadienio)



    Reikia:

    * gabaliuko lašišos filė;

    * kiaušinio;

    * šaukšto džiūvėsėlių;

    * miltų kukulaičiams pavolioti;

    * žalumynų;

    * smulkintų krapų;

    * šaukšto grietinėlės;

    * žiupsnelio druskos ir baltųjų pipirų;

    * citrinos sulčių.



    Lašišos filė gerai nuplaukite ir patikrinkite, ar nėra ašakų. Nusausinkite, sutrinkite į vientisą masę (galima virtuvės kombainu). Įdėkite į dubenėlį, įmuškite kiaušinio trynį, suberkite džiūvėsėlius ir suplaktus kiaušinio baltymus. Paskaninkite trupučiu citrinos sulčių, druska ir pipirais. Išmaišykite. Delnus suvilgykite vandenyje ir suformuokite graikinio riešuto dydžio kukulaičius. Apvoliokite miltuose. Puode išvirkite daržovių sultinį, įdėkite kukulaičius, įberkite krapų. Virkite ant mažos ugnies 10-12 min. Pabaigoje įpilkite grietinės, išmaišykite ir dar kartą užvirkite. Galite patiekti su kruopų koše ir daržovėmis.



    Kruopos

    Kruopos - nepakeičiamas vitamino PP šaltinis. Jo reikia odai. Taip pat jis yra profilaktinė priemonė nuo anemijos (kruopose gausu geležies, vitamino E bei folio rūgšties). Stambiagrūdės košės tinka, kai užkietėja viduriai, o smulkios tinka vaikams, kurių viduriukai laisvi. Vaiko valgiaraštyje neturėtų stigti kruopų.



    Kruopienė (po pirmojo gimtadienio)



    Reikia:

    * morkos;

    * gabaliuko saliero;

    * svogūno;

    * 4 didelių bulvių;

    * 4 šaukštų miežinių kruopų;

    * šaukšto sviesto;

    * lauro lapelių;

    * pusės stiklinės pieno;

    * žiupsnelio druskos;

    * smulkintų krapų.



    Kruopas suberkite į puodą, įpilkite pusę litro šalto vandens ir pieno. Įberkite druskos, įdėkite lauro lapelius ir užvirkite. Morkas, salierą, svogūną ir bulves nuplaukite, nulupkite, supjaustykite gabaliukais ir įmeskite į puodą su kruopomis. Prieš patiekdama įdėkite šaukštelį sviesto ir užberkite žalumynų.



    Raugintos daržovės

    Visos raugintos daržovės, o ypač kopūstai, papildo žarnyno florą pieno rūgšties bakterijomis ir trukdo daugintis blogosioms bakterijoms. Taip pat yra gera priemonė viduriuojant.



    Kopūstų salotos (po pirmojo gimtadienio)



    Reikia:

    * 300 g raugintų kopūstų;

    * obuolio;

    * šaukšto smulkintų svogūnų laiškų;

    * šaukšto alyvuogių aliejaus;

    * žiupsnelio smulkintų kmynų;

    * šiek tiek cukraus (jeigu obuolys saldus, cukraus nereikia).



    Kopūstus smulkiai supjaustykite, įdėkite svogūnų laiškų. Obuolį nulupkite ir smulkiai supjaustykite arba sutrinkite. Visus komponentus išmaišykite, įpilkite aliejaus, paskaninkite cukrumi.



    Bananai

    Bananuose yra insulino, kuris skatina daugintis probiotikus. Be to, bananai aktyvina širdies veiklą.



    Greitasis desertas (nuo 10 mėnesio)



    Reikia:

    * nedidelio banano;

    * 2 šaukštų rūgščių vaisių sulčių;

    * 2-3 šaukštų kukurūzų kruopų nuoviro.



    Bananą nuplaukite, nulupkite ir sutrinkite. Kukurūzų nuovirą sumaišykite su sultimis ir trintu bananu. Valandai įdėkite į šaldytuvą. Paskui palaikykite šiltai ir duokite kūdikiui.



    Obuoliai

    Obuoliuose gausu vitamino C, kuris naikina laisvuosius radikalus, padeda organizmui kovoti su užkratu. Tyrimai rodo, kad geriausia obuolius valgyti nenulupus žievelės. Mat joje daugiausia kalcio druskų ir geležies, pektinų, iš organizmo šalinančių nuodingąsias medžiagas. Obuoliai skatina žarnyno veiklą, taip pat tinka viduriuojant.



    Vitaminų tyrė (nuo 10 mėnesio)



    Reikia:

    * 0,5 litro vandens;

    * didelio obuolio;

    * šaukšto kukurūzų miltų;

    * šaukšto krakmolo.



    Obuolį nuplaukite, nulupkite, išpjaukite sėklytes ir sutrinkite. Įpikite į indą stiklinę vandens ir jame ištrinkite miltus. Į kitą dalį vandens sudėkite trintą obuolį ir virkite 5 min. Į verdantį vandenį įpilkite vandenyje ištirpintus miltus ir nuolat maišydama virkite ant nedidelės ugnies, kol sutirštės. Valgyti tinka ataušusi tyrė.



    Jogurtai

    Vertingiausi su gyvosiomis bakterijomis. Vaikų, kurie mėgsta jogurtus, kraujyje yra daugiau interferono - medžiagos, skatinančios organizmą kovoti su užkratu.



    Jogurto padažas (nuo 11 mėnesių)



    Reikia:

    * nedidelio indelio natūralaus jogurto;

    * šaukštelio grietinėlės;

    * šaukšto smulkiai pjaustytų krapų.



    Jogurtą sumaišykite su grietinėle. Suberkite smulkintus krapus ir išmaišykite. Šiuo padažu galite pagardinti virtas bulves ar virtą mėsą.

    elegancija

  5. 2

    ŽIEDINIŲ KOPŪSTŲ APKEPAS

    150 g žiedinių kopūstų
    10 g sviesto
    20 g batono
    5 g miltų
    50 g pieno
    3 g druskos
    1 kiaušinis

    Pasūdytame vandenyje išvirti nedidelį žiedinį kopūstą; išversti ant rėčio, pertrinti. Įdėti riekutę piene išmirkyto batono. Sumaišyti su žlaiu tryniu ir suplaktu baltymu. Sudėti į nedidelę sviestu išteptą formą, kepti orkaitėje 20-30 min. (aš kepiau 180 laipsnių). Patiekti su baltuoju padažu.

    Aš virdama kopūstą dar idėjau bulvę ir morką, gavosi dar skaniau. Ir kiaušinio baltymo atskirai neplakiau, o sudėjau visą iš karto. Padažo nedariau, o tiesiog uždėjau grietinės.

    elegancija

  6. 2

    RYŽIŲ-CUKIJOS-RAZINŲ KOŠYTĖ
    Tinka nuo 4 mėn.
    Sudėtis:
    Arbatinis šaukštelis razinų;
    Cukinija;
    Ryžių miltai

    Paruošimas: Išvirti arb. šaukštelį razinų, įdėti šiaudeliais pjaustytą cukiniją ir pavirti. Pabaigai vienas šaukštas ryžių miltų. Išvirus viską sutrinu smulkintuvu.

    BANANŲ-NEKTARINŲ TYRELĖ
    Tinka nuo 4 mėn.
    Sudėtis;
    puse banano;
    puse nektarino;

    Paruošimas:
    Bananą ir nektariną sutrinti smulkintuvu. Tik reiktų, kad kelias minutes pastovėtų, kart nuo karto švelniai pamaišant - kad neliktų oro burbuliukų

    VARŠKĖS-VAISIŲ TYRELĖ
    Tinka nuo 10 mėn.
    Sudėtis:
    150 ml pieno
    150 ml kefyro
    1 obuolys
    1 bananas

    Paruošimas:
    sumaišyti pieną ir kefyrą ir laikyti ant ugnies kol užvirs. Nuimti, nukošti ir sumaišyti su vaisių tyrele.

    DARŽOVĖS SU KEFYRU
    Tinka nuo 8 mėn.
    Sudėtis:
    1 bulvė
    1 morka
    100 ml kefyro

    Paruošimas:
    Morka ir bulvė išvirti su lupenom. Daržovės išvalyti, susmulkinti su šakute ir sumaišyti su kefyru.

    AVIŽŲ KOŠĖ
    Tinka nuo 4 mėn.
    Sudėtis:
    3 šaukštai greitai išverdamų avižų
    250 ml. vandens
    187 ml. Pieno
    pusę šaukštelio sviesto (nebūtinai)
    žiupsnelis druskos, labai mažas (nebūtinai)

    Paruošimas:
    Užvirinkit vandenį su trupučiu druskos, įdėkite avižas ir virkite 10 - 15 min. kol avižos visai suvirs. Tada įpilkite karštą pieną (na pieno mišinį geriau), sutrinkite viska mikseriu ar trintuvu, kad gautųsi tirštas skystis, dar kartą užvirkite kad košė kiek sutirštėtų ir įdėkite sviestą (nebūtina).

    BROKOLIŲ PIURĖ
    Tinka nuo 6 mėn.
    Sudėtis:
    Vidutinio dydžio brokolio šaka
    1 didelė bulvė
    1 arb. šaukštelis sviesto (nebūtina)
    vandens

    Paruošimas:
    Apdorotas daržoves išverti, nusunkiu vandenį, įdedu sviesto ir sutrinu su smulkintuvu.

    TROŠKINYS
    Tinka nuo 10 mėn.
    Sudėtis:
    50g mėsytes
    4 valgomi šaukštai vermišelių
    šviežias kopūstas
    šviežia morkytė
    krapai
    petražolės
    sviestas (grietinė)

    Paruošimas:
    Nuvirti mėsą, sudėti morkas ir kopūstą su burokine traka sutarkavus. Apvirus sudėti vermišelius. Kai išvirė įdėti sviesto, krapu ir petražolių.

    JOGURTAS – SKANUMĖLIS
    Tinka nuo 8 mėn.
    Sudėtis:
    100 g natūralaus jogurto
    100 - 125 g vaisų*
    žiupsnis malto cinamono

    Paruošimas:
    Viską sumaišom intensyviais sukamaisiais judesiais (kartais tai darau trintuvu (smulkintuvu), tai gaunasi standesnė tyrė), ir valgom.
    *geriausiai tinka obuolys, keptas česnakiniame inde (iškepa iki tyrės konsistencijos), jei tingisi, naudoju pirktinę obuolių ar kitų vaisų tyrę.

    LIEŽUVIS SU DARŽOVĖM
    Tinka nuo 7 mėn.
    Sudėtis:
    50 g jautienos/veršienos liežuvio
    50g bulvės
    50g morkos/moliūgo
    50g kopūsto/brokolio (likus 10-8 min. iki virimo pabaigos)
    50g obuolio (likus 5 min. iki pabaigos)

    Paruošimas:
    Paverdu 5 min., nupilu vandenį, užpilu naujo, įmetu lauro lapą, "prancūziškų" prieskonių (baziliko, čiobrelio ir pan.), ir verdu dar apie 45-60 min. Likus 25-20 min. iki virimo pabaigos, sudedu visa kita:
    Ruošiant homogenišką tyrę, viską trinu kartu (vienam inde).

    OBUOLINE MANU KOŠĖ
    Uzverdame stikline vandens ir i ji sudedame 1 didelio obuolio (nuluptas ir supjaustytas) skilteles. Isverdame uoboliuka iki tyres, idedame sauksteli cukraus (galima ir nedeti). Tada i tyre dapilame 0,5 stiklines vandens ir kai ji vel uzverda iberiame 3 saukstus manu kruopu. Nuolat maisome. Pabaigoje galima ideti sauksteli sviesto.
    OMLETAS
    Sudėtis:
    2 kiaušiniai
    šlakelis pieno
    trečdalis pokelio varškės
    šaukštas miltų
    truputi druskos ir cukraus
    krapu saujele

    Paruošimas:
    Viska gerai suplaki ir kepi uždengus. Tiesa apverst reikia. Gaunas toks purus.

    TROŠKINYS
    Sudėtis:

    50g stručio ( galima ir kitokios mėsytes)
    šviežias kopustukas
    sviazia morkyte
    4 valgomi saukstai vermiseliu
    krapai
    petrazoles
    sviestukas


    mesytes kokios nors (as dejau versiena)
    bulve
    morka
    sauja saldytu ar svieziu zaliu zirneliu
    kietai virto kiausinio trynys
    zalio kopusto pagal skoni

    mesyte isverdu atskirai, darzoves kitam puode isverdu. viska sudedu i bliuda dar dadedu kiausino tryni bei sauksteli alyvuogiu aliejaus. ismaisau su blenderiu ir niam niam. ji nuo tu kopustuku tokia salstelejusi gaunasi, na mano mazius lapnoja patenkintas.
    norejau paklausti gal kas zinot, nenoriu duoti pirktiniu tyreliu kur su varskyte vaisiais ir jogurtuku, padariau tokia namine, liesa varskyte, jogurtukas su priedais (nes naturalaus nevalgo, tipo per rugstus), dar banano ar kokiu vaisiu, su blenderiu ismaisau. mazius valgo bet nepasakyciau kad labai noriai( o juk pieno produktuku reikia, ypac kai maziau pieno misinuko dabar isgeria). taciau pavalges po kazkiek laiko siek tiek tos varskytes atpila, nors siaip beveik niekada neatpilineja. na atpila labai nedaug bet idomu nuo ko, gal jam en rugstys sukyla ar kas. gal kas nors zino

    Makaronai su brokoliais ir vištiena
    1/3 puodelio makaronų;
    1/3 puodelio brokolių;
    1/3 puodelio vištienos.
    Produktus išverdame, sumaišome ir susmulkiname iki vienalytes masės. Tyrę galima pagardinti troškintomis morkomis.

    Makaronai su mėsos maliniu
    1/3 puodelio makaronų;
    1/3 puodelio mėsos (paukštienos) malinio (pvz., triušienos arba kalakutienos);
    1 nedidelis pomidoras.
    Mėsos malinį sudedame į įkaitintą keptuvę, maišome taip, kad byrėtų smulkiais gabalėliais. Verdančiu vandeniu nuplikome pomidorą, nulupame žievelę ir sumalame turinį mėsmale. Pomidoro tyrę užpilame ant mėsos malinio ir dar truputį patroškiname, paskaniname prieskoniais,pvz., krapais (pomidoro masę galima pertrinti per sietelį, kad pašalintumėte visas sėklytes). Išverdame makaronus. Juos užpilame paruoštu mėsos maliniu. Kramtyti dar nemokantiems mažyliams šį paruoštą patiekalą galite suplakti iki vienalytės masės.

    Agurkinė
    Malta virta veršiena ar kiauliena;
    Nuluptas susmulkintas agurkiukas;
    Ryžiai;
    Truputis svogūno;
    Nuluptas pomidoras.
    Agurkiuko ir ryžių turi būti maždaug vienodai ir daugiausiai, o pomidoro nedaug. Visus komponentus išvirus sutrinti ir įpilti alyvuogių aliejaus. Didesniems vaikučiams dar galima įdėti grietinės.

    Moliūgas su mėsyte
    Gabalėlis kalakutienos;
    Bulvė;
    Gabalėlis moliūgo.
    Išverdame gabalėlį maltos kalakutienos, kitame puode išverdame bulvę ir moliūgą. Viską sumaišome, įdedame gabaliuką sviesto ir pabarstome šaldytų smulkintų krapų. Suplakame su blenderiu.

    elegancija

  7. 2

    ŽALIOJI ''ŠREKO'' KOŠĖ

    85 g smulkintų žalumynų, špinatų, brokolių
    1 vidutinio dydžio bulvė
    mamos pienuko ar mišinuko

    Nedideliame kiekyje vandens apie 10 min. pavirti mažais gabalėliais supjaustytą bulvę. Ją dėti į verdantį vandenį ir virti ant silpnos ugnies. Tada suberti žalumynus, įmesti brokolius. Pavirti dar 5-10 min., kol daržovės suminkštės. Nupilti vandenį,sutrinti plaktuvu, kol gausis piurė. Paskaninti mamos pieneliu ar mišinuku.

    elegancija

  8. 2

    BULVIŲ IR MOLIŪGŲ KOŠĖ SU VARŠKE

    100 g. bulvių
    100 g. moliūgo
    50 g. varškės
    mamos pienuko ar mišinuko
    trupučio sviesto
    Bulves išvirti su moliūgu. Sudėti varškę ir viską sutrinti. Įdėti sviesto ir pagardinti pienuku.

    elegancija

  9. 2

    LĘŠIŲ KOŠĖ SU VERŠIENA

    50 gveršienos
    2 valgomieji š. lęšių
    1 galvutės briuselinio kopūsto
    5 šparaginių pupelių
    Atskirai išvirti mėsą ir lęšius.Baigiant virti mėsą, į puodą sudėti daržoves, mairūno. Vėliau viską sutrinti, įpilti aliejaus.

    elegancija

  10. 2

    DARZOVIU SRIUBYTE ( nuo 6men.)
    Reikia:
    puses nedideles morkos, puses bulves, saukstelio pjaustytu petrazoliu, saukstelio ryziu nuoviro, saukstelio alyvu aliejaus, puses stiklines vandens.
    Morka ir bulve supjaustykite kubeliais. Uzvirinkite vandeni ir i ji sudekite supjaustytas darzoves ir virkite, kol suminkstes (mazdaug 15min.). Sriuba suplakite plakikliu, ipilkite aliejaus ir ryziu nuoviro. Tyrele ismaisykite ir uzvirinkite.

    erika1984