• 10ats.

    kaip ikalbeti vaika eiti i darzeli? labai stresuoja vaikas...

    Musu problemyte yra tokia kad dukryte,jai 2metai ir 7menesiai, nenori eiti i darzeli. Savo nenora ji isreiskia ne paprastu verkimu. Musu darzelis yra 13km nuo musu namu. Visa kelia pradedant nuo namu kolidoriaus iki grupes duru ji verkia... verkia tol kol apsivemia. Namuose neduodame jai pusryciu, bet jis vistiek isvemia tuscia skarnadzio turini. Atvykusi i darzeli nieko nevalgo pusryciams,ir net negeria, tai iki pietu buna visiskai alkana, pietums sriubyte kartais suvalgo ir tiek. Kaip galeciau sumazinti dukrytes stresa? Kolkas ji budavo dar tik po puse dienos darzelyje, bet ilgiau taip pasiimineti jos nebegaliu. Bandome jai aiskinti, kad mamytei reikai uzdirbti pinigeliu, kad galetu nupirkti jai ka nors skanaus, ar ka ji papraso. Kaskart atvaziavus duodu jai kazka, ir sakau kad, stai uzdirbau pinigeli ir nupirkau tau ... tada ji sako, kad rytoj vaziuosiu i darzeli ir neverksiu ten ir visa diena kartas nuo karto tai kartoja.

    gedre2-4  metukaiĮsimintasĮsiminti

Atsakymai

  1. 2

    turi praeiti adaptacijos laikotarpis.
    Jeigu vaikas jau pradeda verkti namuose ir visą kelią verkia tai vadinasi greitai baigsis jūsų kančios :) Kai ptik šnekėjom su lopšelio mamom tai visos sakė visų pirma vaikas pradėjo verkti rūbinėlėje, paskui pamatęs darželį ima ašaroti, vėliau jau įsėdęs į mašina prie namų, o dar vėliau jau namuose ima verkti verkti, isterijos priepuoliai prasideda, bet po kielių dienų viskas baigiasi, nes vaikas susitaiko su savo pareiga, pamato, kad mama tikrai grįžta, tikrai nepaliks. Būtent tas išsiskyrimas mergaitę graudina, o paskui kai jūsų nėra tada ji neverkia kaip suprantu? Viskas bus gerai, tik nenusileiskite, kitaip pailginsite adaptacijos laikotarpį, nes vaikas supras, kad kuo daugiau verks, tuo bus didesni šansai neiti į darželį.

    Kaip palengvinti.. daug daug myluokit, sakykit, kad labai labai myliu. Lai į grupę pasiima savo mėgiamą žaislą, kad nebūtų "viena". Galit priklijuoti mamos ar šeimos nuotraukėlę spintelės viduje, ir pasakyti jai, kad kai bus liūdna tegul ateina pažiūrėti su auklyte (aišku ir auklytę perspėti dėl tos nuotraukos). Tada vaikas vėlgi drąsiau jausis, nes turės bent atvaizdą čia, šalia :) Visada kiekvieną rytą sakykit pasimojuojam per langą. Lai auklėtoja nuneša prie lango ir abejos pamojuoja - kai kuriems vaikas mamos staigus dingimas prilygsta katastrofai tad būtinai reikia kažkokio atsisveikinimo ritualo. Maniškiui labai gerai pamojavimas per langą. Kitiems gal bučkis į žanduką į kitą žanduką, į lupytes ir ate ate. Nereikia ilgai atsisveikinti. Bet būtinai taip atsisveikinkit kiekvieną rytą, nes pvz jei nepamojuosit, tai vaikui visa diena gali būti sugriauta :) Toliau nešnekėkite perdėtai apie darželį. Kitos mamos ten vos ne šoka pasakodamos apie darželį kaip ten smagu kaip ten fainai, kiek vaikų - vaiaks gali įtarti, kad čia kažkas negerai, juk mama taip kasdien nešneka. Tiesiog sakyti kur Miglės darbas? Štai čiaaa... o mamos čiaaa... einam į darbą :) Labai svarbu įjungti vaiką į darželio ruošimąsi. Sakykime Migle, ar gali man atidaryti duris, man labai pagelbėtumei... atsisėdusios į mašiną sakykite ačiū Miglute, tu šaunuolė, padėjai mamai susiruošti į darbelį... Jei mergaitė nevalgo pusryčių - įdėkite savo ką nors ką jin labai labai mėgsta. Gal į kokį pažįstamą indelį įdėkite kad atpažintų tai bus drąsiau. Dėdama maistą žiūrėkite kad dukrytė matytų, sakykite štai įdedu tau laaaabai skaniai pavalgyti, kai norėsi darželyje valgyti paimk ir suvalgyk :) Atėjus į grupę sakykite o jėėėtau kiek čia spintelių... Migle, o kuri tavo nebepamenu???? Na, leiskite vaikui dalyvauti visame šitame procese, jis svarbiausias. Per adaptacijos laikotarpį patariu iš karto aprengti darželio rūbais, kad grupėje pesirengiant vaikas jau nesigraudintų. Greičiau išsiskirsite, vaikui bus ramiau. Nes kai imate rengti nepažįstamoje aplinkoje vaikas gali jaustis nejaukiai, nesaugus.. Paskui kai pradės eiti svo noru galėsite perrenginėti, nes nebus problemų :)
    Atėjus pasiimti teiraukitės dukrytės o ką tu valgei? ooo ir aš norėčiau... gal buvot lauke? ne? tai eisim dabar į lauką, gerai? jokiu būdu nepapirkinėkite vaiko... Vaikas turi suprasti, kad tai jo pareiga ne už atlygį. Jis turi suprasti, kad ar mama pirks kažką ar nepirks vistiek turės eiti į darželį, nes tai neatlyginama pareiga. Kas dar... mums padėjo ėjimas į darželio teritoriją pažadimui... ne darbo valandomis nueidavom šiaip pasižaisti, nučiuožti, palaipioti... Tada vaikas ima suprasti, kad ta aplinka ir mamai prieinama. Galima čia ir su mama pažaisti ir be mamos pabūti :) Jeigu vaikas jautriai reaguoja kai šnekate apie darželį tai per daug nešnekėkite, nenervinkite vaiko.
    Ir vienas svarbiausių dalykų... mama pati turi būti pasiruošus vaiko ėjimui į darželį. Vaiku bus pasirūpinta, adaptacijos laikotarpis tikrai praeis ir kuo ramiausiai eisite į darželį, nestresuokite pati, elkitės ramiai ir nesėdėkite rūbinėlėje, neklausykite.. man dar padėjo sūnaus mėgstamas žaislas - spiriamas motociklas. Jis jį labai myli. Iš namų išvažiuojame mums gal 7 min pėsčiom eiti.. Tai nuvažiuoja pats ik idarželio - jam tai pramoga. Paskui sakydavau paliekam motociklą koridoriuke, jis "užrakindavo" motociklą, sakydavo miega motocilas, skau kai ateisiu apsiimti vėl važiuosim su juo namo. Tada kažkai pramiau... arba pasakodavau dienos planus ką veiksime darželio nepabrėždama... sakydavau nueisime į darželį, pažaisi ten greitai, tada pasiimsiu tave, važiusim su motociklu, reikės nueiti į parduotuvę pieno nusipirkti, važiuosime į kiemą gal vaikų abus pažaisime su jais tada eisime namoo... ar palauksi manęs? Kažkaip suveikdavo, palauksiu sako ir eina į grupę mojuotiper langą su meškučiu rankoje :)

    Sėkmės mamyte, viskas bus gerai!

    lydekaite

  2. 1

    Neperskaiciau viso klasuimo turinio.Na jeigu taip yra galbut jums reiketu kaip nors pasakyt tarkim irgi kad jeigu neis i darzeli pvz. bus viena namuose nebus nei tecio nei mamioos bus pati viena,suprantu kad tai galbut vaiko gazdinimas bet yra zmoniu kuriems tai padejo.Arba jeigu masinoje eina uzdekite kokia vaikiska plokstele ar kasete kad pasiklausytu daineliu ar kaska panasaus kad kelias neprailgtu gal neverks tuomet :/ sunkus klausimas bet manau akd laikui begant ji apsipras ir visi sunkumai jums baigsis,sekmes :)

    Koralita

  3. 1

    Na istikruju sunku manau tai padaryti jai vaikas spiriojas ir nenori.Manau reikai jam kaip nors paaiskint kad tai jo pareiga :/ Nors tiesa pasakius tai gali nelabai usprast...Nu nezinau kaipnors gal sudomint kuo nors ar pasakyt kad pvz. kai grys is darzelio gaus kokai staikmena :/ Kaska panasaus pabandykite

    Koralita

  4. 1

    su darzeliuose esanciomis vietomis labai didele problema.O siaip vieni vaikai sunkiau adaptuojasi ,kiti lengviau.Tiesiog tokia jau vaiku dalia,kazkokiu budu priprasti prie to darzelio

    ruta26

  5. 1

    jei butu lengva gauti vieta kitam darzely, bandytume, bet tai kolkas neimanoma misija... :(

    gedre

  6. 1

    Gal nepatinka grupe,aukletoja,darzelis? O jei pakeistumet darzeli?

    reda83

  7. 1

    visada kai atvaziuoju pasiimti, gerokai pabunu uz duru, pasiklausau, ar pro tarpeli paziuriu kas ten vyksta... tai ji buna ramiai, dazniausiai pati su savim... bet kai pamato mane, kaip ji vel pradeda verkti, puola man ant koju ir nebepaleidzia...
    grupeje nesu palikusi ilgiau kaip psdieni.. pradzioje budavau as su ja kartu. sakydavo mamute seskis cia ir niekur neik... bet reikia gryzti i darbeli..

    gedre

  8. 1

    Pabūti pradžioje kartu su juo grupėje, ateiti pasiimti anksčiau, pratinti palengva ir vis pasakoti vaikui kaip jam bus smagu, paaiškinti ką jis ten veiks...eiti pasižiūrėti kai vaikai lauke žaidžia , pabūti kartu kažkiek....po truputį galima pripratinti be jokio streso...

    ilgesys

  9. 1

    Na gal dar vaikas neisivaziavo,nenori eit i darzeli,gal ja ten kas nors skriaudzia,uzgaulioja,pabandykite paklausineti kodel taip nenoriai eina.

    ineta1991

  10. 0

    aciu uz patarimus, mamytes... dirbsim linkme ad viskas butu gerriau!

    gedre