• 6ats.

    pasalpa is norvegijos vaikui(rasykit tik tos kurios tikrai zino ar su tuo susidure)

    jei vyras dirba norvegijoje legaliai,o as ir vaikutis bunam lietuvoje negaunam jokios pasalpos is lietuvos ar galima gauti pasalpa is norvegijos?kur reikia ten kreiptis kokiu dokumentu reikia ir kokio dydzio ta pasalpa gali buti?

    ndgŠeimos finansaiĮsimintasĮsiminti

Atsakymai

  1. 2

    laiminga, sumaišėte viską...
    BARNETRYGD - iki 18 metų visi vaikučiai gauna 970 kr kiekvieną mėnesį kurie gyvena Norvegijoje. Nuo naujųjų metų keitėsi įstatymai ir Barnetrygd vaikučiams išmokas moka tik tiems vaikučiams, kurie gyvena Norvegijoje, BET tikrai esu girdėjusi, kad dar po Naujųjų metų dar susitvarko žmonės tuos vaiko pinigėlius nors vienas iš tėvų gyvena Lietuvoje. Taip yra todėl, kad kiek ten nueisi tiek kiekvienas konsultantas pasakys savaip. Pas vieną papulsi, kuris sakys, kad tikrai pretenduojate ir duos pildyti popierius, pas kitą nueisite, sakys tikrai nepretenduojate, naujas įstatymas. Tad bandykit eikit - kaip papulsit taip ;) Šiek tiek užtrunka šitas reikalas, vieniems po pusės metų pradeda mokėti, kitiems ir pusantrų metų reikia palūkėti..
    Tiesa, nežinau kuo jūsų vyras dirba, nes išskirtinais atvejais galima gauti vaiko pinigus nors šeima gyvena ES šalyje jei tėtis yra jūreivis, dirba ant platformų.
    Kreiptis reikia į NAV ir trumpai galiu pasakyti ką reikia turėti:

    1. Prašymo forma (Ją rasi pildydama schema nav.no).
    2. Gimimo liudijimas verstas i anglų/norvegų kalbą ir patvirtintas notaro Lietuvoje. Gimimo liudijimas turi būti patvirtintas Apostille
    3. Mamos arba tėvo mokesčių korta (skattekort).
    4. Mamos arba tėvo darbo sutartis.
    5. E401 formos. Jei esi Lietuvoje tai išsiimk tą formą socialiniam rūpybos skyriuje, kad negauni pinigų už vaiką arba jei gauni tai kiek, tada jie mokės skirtumą. Jei to popieriaus neturesi viskas užtruks kur kas ilgiau (netgi metus ar 1,5m).

    Gali susigrąžinti pinigus 3 metus atgal, jeigu vienas iš tėvų dirbo Norvegijoje.

    Mokama 970 kr į mėnesį.
    Mokėjimo diena mėnesio gale 28 - 31 dienomis.

    Apie tuos 5000 ir 3000kr kur moka 1-2 vaikučiams jūs nepretenduojate, nes čia gyvenantiems vaikučiams Norvegijoje, kurie nelanko darželio. Jeigu lanko tam tikrą procentą savaitėje tai už nelankytiną laiką procentaliai moka, betčia jau vaikutis privalo gyventi NO.

    O šiaip visa info yra nav.no psl tik išsiversti reikia:
    http://www.nav.no/Familie/Barnetrygd
    (dešinėje pusėje yra prašymas, kairėje pusėje visos išmokos ir paaiškinimai kaip kas kur kodėl ir kada..

    lydekaite

  2. 1

    Nelabai ismano jie darba ten..Neseniai ir as tvarkiaus popierius,kad negaliu dirbti del nesumo (esu priskirta prie rizikingu mamu),tai nunesiau nuo daktaro popieriu su savo situacija,sako viskas tinka ir pan. Atejo kita sako ne,netinka :D teko vel eit pas daktara kad is naujo pildytu :D

    laiminga1993

  3. 1

    dėl tų 3000, 5000 kr tai priklauso vaikučiams gyvenantiems NO ir einantiems ne pilną laiką į darželį arba visai neinantiems. ;)

    Taip, tikrai tvarkosi poros gyvenančios skirtingose šalyse..labai keista ten sistema pas juos.. tikrai net tam pačiam Nav nueisi vieną dieną - sakys priklauso, o kitas darbuotojas šalia sėdintis sakys, kad nepriklauso :D Atrodo nelabai žino visų tų niuansų.. ;)

    lydekaite

  4. 1

    Nemazai poru tvarkosi del vaiko pinigeliu,,nors vienas is ju gyvena LT.Svarbiausia papulti ant gero zmogaus NAV'e,jie tikrai pades susitvarkyti.
    Apie tuos 5000 ir 3000kr nesu tikra,bet zinau kad priklauso pasalpa vaikui.:)

    laiminga1993

  5. 1

    barnetrygd pinigėlius vaikučiai gauna nuo gimimo iki 18 metų(arba nuo tada kai užsiregistruoja gyventojų registre arba kai vienas iš tėvų oficialiai dirba NO pagal sąlygas)
    O Kontantstøtte išmokos skirtos vaikučiams 1-2 metukų, kurie nelanko darželio kaip kompensacija tėveliams nedirbantiems arba samdantiems auklę. Čia taip pat yra tam tikrų išskirtinumų.. Čia apie Kontantstøtte http://www.nav.no/Familie/Kontantst%C3%B8tte

    lydekaite

  6. 1

    Taip,gali vaikui priklausyti pasalpa..Lai nueina i NAV jam viska tiksliai papasakos.As siuo metu laukiuos,bet pasalpos dar nesitvarkiau.Bet yra grupes facebook'e,kur maciau,kad daugelis buvo uzklause apie tai.Ir jie gauna tas pasalpas,net jei vaikas LT.
    Iki 18 men siekia 5000kr,po to virs 3000kr,ir nuo treju metu kiekviena menesi 970kr. Pirmasias sumas kur parasiau,gauna tos,jeigu vaikas neina i darzeli Norvegijoje.

    laiminga1993