• 3ats.

    Perejimas is vieno darzelio i kita - adaptacija.

    Sveikos,
    Norejau paklausti, gal kuriu vaikuciai keite darzeli? Mes lankom siuo metu lopseli vienam darzeli ir gavom prie namu, tad leisti planuoju i ji, i darzelio grupe. Prie lopselio priprato gan sunkokai, pradzia buvo lengvesne, o paskui jau sunkiau, bet praejus keliems menesiams ejo noriai, (pradejo lankyti 2m2men). Dabar kai tik pasakau, kad eisim i kita darzeli, iskart rekia, kad neis, nenori ir t.t.. Tad dabar didziausiais skausmas del adaptacijos, ar ji nebus sunkesne negu pirma karta?

    Adri2-4  metukaiĮsimintasĮsiminti

Atsakymai

  1. 1

    O, tai situacija labai panaši :)
    mano sūnelis irgi pradėjo eiti nuo 2,2 metukų į LT lopšelio grupę, tai buvo balandis.. na o kovo pirma savaitė buvo paskutinis ėjimas į darželį. Tai ėjo metus laiko. O į Norvegišką darželį pradėjo eiti nuo sekančio rugsėjo tai kokie 5 - 6 mėn pabuvo namie su manim ir tik tada išleidom į daržiuką :)

    Viskas bus tikrai gerai, aišku neverta tikėtis, kad vaikas net nesureaguos į pasikeitimus, jis turi reaguoti kažkaip, tai labai natūrali reakcija :) gal atsiras ir tas nenoras ar dar kažkas, bet bent mūsų atveju tikrai pradėjus eiti į pirmą darželį buvo kur kas baisesnė adaptacija su ašarytėm, ligom, protestavimais :)
    Viskas bus gerai, o jei yra galimybė tai eikit vis pažaisti į tą darželį naują, vis ne svetima vieta bus :) Mes prieš eidami į Norvegišką darželį ėjom irgi nedarbo valandom pasbūt, palaipiot ten dažnai, kad jau tavieta būtų pažįstama, kad ir mamos pėdsakai pasiliktų ir būtų jam saugiau pasilikt svetimoj aplinkoj.. rodžiau per langus kas ten kambariuose stovi, kėdės, žaislai, daržiukas ten buvo, visokie laivai, karstynės, smėlio žaislai mėtės.. galų gale ir personalas labai stengėsi jį priimti.. auklėtojos ir lenktyniavo lauke su juo ir šoko kartu.. užsiimdavo vien su juo vis kažkuri auklytė, kad atsirastų jau šioks toks stipresnis ryšys... vis pasiimdavo į savo individualius užsiėmimus kokį tai vaiką bendraamžį, kad ir su tuo vaiku jau būtų artimesnis, nes vienoj krūvoj vaikai tiesiog žaidžia, bet individualiai vieni du nepasilieka.. na kad ir tos kalbos nemokėjo bet puikiai pritapo ir draugų susirado..o kalbėti irgi greitai pradėjo svetima kalba. Manau ir pas jus viskas turėtų būti gerai :)

    lydekaite

  2. 1

    Lydekaite, o kokio amziaus buvo vaikas, kai persikraustet i Norvegija?

    Mes nors esam lietuviai, taciau vaikas lanko rusu-lenku darzeli. Siame lopselyje aukletojos kalba su vaiku ta kalba, kuria kalba vaikas namuose (tikrai superines aukletojos), aisku jau vaikas gerokai pramokes lenkiskai, nors kalba normaliai dar labai nesenai. Tad kadangi i lietuviu grupe eiles nesulaukiam, patekom i rusu grupe, tad cia is dalies irgi keisim lavinimo kalba, nes rusiskai su vaiku niekas nekalba. Bet tikiuosi, kad adaptacija ir kalbos barjeras bus nesunkus, ir labai tikiuosi tokiu pat superiniu aukletoju, kokias turim dabar... manau nuo ju viskas ir priklausys :)

    Beje, aciu uz teigiamai nuteikianti atsakyma ;)

    Adri

  3. 1

    Maniškis keitė darželį, tačiau situacija sunkesnė, nes kraustėmės gyventi į Norvegiją ir ten pradėjo eiti į darželį. Nemokėji vaikas kalbos, ten viskas kiek kitaip, mišri grupė, šiek tiek skiriasi požiūris ir kultūra, maistas.. maniau bus labai sunku vaikui, nes bus įmestas į tą grupę nei susišnekėt galės nei ką, tačiau tikrai puikiai adaptavosi, nė vienos ašarėlės nebuvo. Tiek kad pradžioj būdavo kad gal geriau neinam į darželį, gal geriau būnam namie, sakydavo, kad nesuprantu ką jie sako.. bet po kokio mėnesio be darželio ir gyvent negalėjo :)
    Lietuvoje ėjo į lopšelinukų grupę metus laiko, paskui keturis mėnesius buvo namie ir iškeliavo į darželį.. tėveliai labiau nervinosi nei vaikas :))

    o šiaip neturėtų būti viskas iš naujo, kadangi kai vaikas eina į darželį pirmą kartą atsiranda jam nesaugumo jausmas. Nesupranta jis nei kodėl paliekamas čia, nei ką čia daryt, nei kam to reikia, juk visą laiką po mamos sparneliu buvo :) ypatingos permainos vis tik ir suaugusįjį paveikia, o vaikas dar ir rodo atvirai viską. Manau kitame darželyje nebus labai blogai, nes jau žino kas čia per įstaiga, žino, kad mama tikrai visada ateina ir pasiima.

    Kaip ten bebūtų - didžiausios sėkmės!

    lydekaite