• 11ats.

    Ar jauciates saugios kaip mamos,augindamos vaikus Lietuvoje?

    Vejune paklause visai pagristai del Norvegijos problemu.Norvegijoje augindamas vaikus turi buti labai atsargus,kaip jie sako ,,emociskai patvarus''.Gyvenau 43 metus Lietuvoje,ten auginau 4 vaikus.Nebijojau,kad ateis vaiku apsaugos tarnyba ir man juos atims,todel ,kad mano vyras geria ir yra agresyvus.Pati dirbau,kaip arklys,kad islaikyciau vaikus.Saugojau juos ir slepiau nuo smurtaujancio vyro.Kreipiausi i policija-gavau atsakyma-mes negalime taves apginti.Atvaziuosime,kai kazkas nutiks...Supratau,kad turiu vaikus ginti ir saugoti pati.Taip ir dariau.Visi lanke mokyklas,turejo idomia vaikyste.7 metai gyvenu Norvegijoje ir vis bijau,kad mano 2 vaikus,gyvenancius su manimi gali atimti.Dabartinis vyras negeriantis,nesmurtaujantis,bet nemylintis mano pirmuju vaiku.Musu bendra vaikuti myli,bet nera tolerantiskas mano paauglei dukrai.Mergaite turi labai geras materialines salygas,bet negauna silumos is jo,nepildomi visi jos norai.Kartais ji man grasina vaiku apsaugos tarnyba,nes noriu,kad griztu namo iki 23.00,kad nenakvotu pas svetimus daznai. Jauciuosi labai nesaugi.Kasdien,kai einu i mokykla pasiimti savo pirmokelio,nezinau,ar ji rasiu ten.As jauciausi saugesne net be policijos pagalbos,gyvendama ir augindama vaikus Lietuvoje.

    vilemTeisiniai klausimaiĮsimintasĮsiminti

Atsakymai

  1. 3

    o jeigu atsakyt tiesiogiai i klausima, kad lietuvoje nera tvarkos vaiku atzvilgiu tai tas 100%i tiesa. Turim moteri prezidente, o per jos vadovavimo metus nepanaikinom nei vienu kudikiu, nei vienu vaiku namu, net rusijoje naikinami vaiku namai kaip suvokimas jog sovietmetine sistema yra bloga, o pas mus? Nera atviro ivaikinimo istatymo, tad "nereikalingi" vaikai arba abortuojami arba numetami i gyvybes langelius ir vienu ir kitu atveju tai psichologinis zalogimas nes vaikai gime po aborto turi psichiatriniu problemu, o vaikai is gyvybes langeliu taip ir klaidzioje jausdamiesi nemylimi, nereikalingi, o jeigu ju mamos turetu galimybe isrinkt seima ir matyt kaip auga tas vaikas butu ne tik laimingesnes bet ir vaikas turedamas kontakta suvoktu, kad jis nebuvo siuksle. O va musu paaugliai po 23 valandos gatveja be suaugusiuju, gi tamsiu paros metu baisu i kiema iseit nezinai gi ka padarys, Lietuva nesirupina savo vaiku ateitimi, tad tik ikalinimo istaigas reiktu statyt nes ju reiks vis daugiau ir daugiau.

    slauga

  2. 2

    visiems skirtingai, nesu buvusi Norvegijoj, bet pvz gyvenau Uk, ir cia Lt, man daug saugiau, vaikas sunkiai kalba mokesi darzely, per daug tas niekam ir nerupejo ten, nes nebuvo nei vienos auklytes kuri moketu lietuviu kalba, o mano trimete ir taip sunkiai kalba, vos ne durnike atsiprasant palaike, antra- sveikatos sistema, isvada Lietuvoj as absoliuciai saugesne ir ramesne jauciuosi, vaikas daug laimingesnis darzey, nes Uk, tai tragedija buvo kai reikejo eit.

    Anonimas

  3. 2

    Aš asmeniškai jaučiuosi saugi Norvegijoje.Lietuvoje tiek saugi nesijaučiau, nes teko nukentėti nuo pradinukų (apie ketvirtokai- trečiokai), kurie rūkė prie mano laiptinės ir pasakiau, kad jie per maži rūkyti, ar tėvai žino... tai užmėtė akmenimis mane ir vežimą kuriame gulėjo naujagimis.

    Prie mamos laiptinės narkomanas (o gal girtas?) užsipuolė.

    Kai skambinau į policiją pamačius, kad kita mašina atsitrenkė į stovinčią mašiną ligoninės aikštelėje ir pabėgo, tai policija liepė laukti, kol ateis savininkas tos mašinos, į kurią atsitrenkė ir tada lai savininkas skambina dėl problemos ir mano parodymus paims kas per mašina buvo. Važiavom su mažu vaiku, tad palikom tik raštelį savininkui..

    Nesuskaičiuosiu kiek kartų buvau užkabinta gatvėje grupės vaikų - paauglių.. kai būna tamsu man asmeniškai šiek tiek baugu eiti kažkur..

    Norvegijoj irgi visko gali nutikti, bet kažkaip saugiau čia jaučiuosi. Nebijau prie parduotuvės palikti savo ir vaiko dviračių neprirakintų, nes įsitikinus, kad niekas nepaims, nebijau palikti maišelio su pirkiniais iš kitos parduotuvės prie parduotuvės įėjimo, nes žinau, kad niekas net nežiūrės kas ten viduj, niekada nebijau praeiti pro gaują paauglių, nes žinau, kad dar ir pasisveikins ar užkalbins vaiką gražiai.. tiesiog viską susumuoju ir taip gaunasi, kad Norvegijoje man asmeniškai saugiau. Gal reikia kokių sukrėtimų čia pajusti, kad kitaip galvočiau...

    lydekaite

  4. 2

    Jus turit pastoviai kalbet su dukra.O as nebijau,nes nera pagrindo is manes atimt vaika.Tik tas istatymas,kad negalima palikt vaiku iki 14m.nepatinka,nes negaliu dirbt pamaininio darbo.Nukencia finansai.

    grirute

  5. 2

    Sudetines seimos visad susiduria su vienokiom ar kitokiom problemom. O vyru meile nemeile vaikams tiek saviems tiek svetimiems sudetingas, as nors augau su biologiniu tevu, deja, meile ir siluma jam budavo svetimas dalykas ir iskilus konfliktui su mama jinai mums sakydavo " jus vaikai uzaugsite ir iseisite, o man su tevu gyvenima nugyvent",o veliau gi taip ir buvo mes uzaugom, jie liko vieni ir sakyciau gerai sutaria tegul ta veikla apsipirkimas, kapiniu lankymas ir kelios pramogos, bet jie tai daro kartu . Todel nemanau, kad skirtis del vaiku reikia, kitas dalykas jeigu Vilem tau su tuo zmogum negerai, tada suprantu tavo baime prarast jusu bendra sunu.

    slauga

  6. 2

    Vilem,perskaičius taip gaila jūsų dukros,vargšė mergaitė,paauglė ir šalia esantys žmonės ne visi ją myli,supranta.Jei vyras nemylėtų mano vaikų negalėčiau mylėti jo.Ar jums pačiai svarbiau vaikai ar vyras?Jei mergaitei skaudu ir ji kenčia,sulaukus 18m.ji dings iš tų namų.

    Anonimas

  7. 1
  8. 1

    kiek draugių turiu Norvegijoje su šeimom, ir nesuprantu, jos sago yra saugios. Jau daug metų ten gyvenančios.

    Anonimas

  9. 1
  10. 1

    Jei as tureciau pasirinkima- mano paaugle mergaite ar vyras- be abejo butu mergaite su visomis jos problemomis.Bet as juk turiu dar sesiameti sunu,kurio tevas ir yra tas vyras.Ka darytum tuomet?

    vilem